Hlavní obsah

Když se hubnutí po několika týdnech zastaví. Možná to byla voda, možná jste na maximu

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že někdy není tak těžké zhubnout, zato udržení nové nižší váhy že je dřina. Ale je to složitější – mnoho lidí se například musí potýkat s tím, že se jim skvěle nastartované hubnutí přes veškerou snahu po několika týdnech či měsících zastaví a váha už se nechce hnout.

Článek

To, že se hubnutí po čase zastaví, je normální. Bohužel to s sebou často přináší ztrátu motivace, a pokud to trvá déle, má člověk tendenci na nové, zdravější návyky rezignovat a zase se vrátit k těm, kvůli nimž nabral přebytečná kila.

Je dobré pár týdnů počkat, zda se snižování váhy zase nerozjede, tedy zůstat u střídmějšího jídelníčku doplněného pohybem. Pokud se tak nestane, dá se zkusit pár věcí, které mohou vést k tomu, že pokles váhy bude pokračovat. Mluvíme samozřejmě o případech, kdy člověk nemá nerealistické představy o tempu hubnutí či cílové nižší váze. Tedy že například nehubne tempem vyšším než půl kila až kilo týdně – ve středním a vyšším věku to jde hůře a tempo bude spíše nižší. Nebo že se v padesáti letech nesnaží dostat na váhu, kterou měl naposledy ve dvaceti, to pro většinu lidí bez drastických diet nebo zcela nevhodných diet není možné ani udržitelné.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Možná máte nereálné cíleFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Možná to byla voda

Ale zpět k tomu, že se zprvu úspěšné hubnutí zaseklo. Je dobré uvědomit si, že to neznamená, že děláte něco špatně, a potká to naprostou většinu těch, kdo usilují o snížení hmotnosti. Typicky se to děje po prvních několika týdnech, kdy jde hubnutí poměrně snadno, často snáze, než dotyčný očekával. Jenže se to dá brát tak, že tohle počáteční tempo je výjimečně, protože tělo na výraznější snížení příjmu energie reaguje uvolněním zásob glykogenu ze svalů a jater coby záložní energie – tento sacharid na sebe, zjednodušeně řečeno, váže vodu, takže počáteční hubnutí je nutno alespoň částečně připočítat i tomu, že se člověk vlastně odvodňuje.

Aby vám nechyběly bílkoviny

Ale když vydržíte, dojde i na to správné hubnutí v podobě spalování tukových zásob. K tomu ale nutně potřebujete sice odlehčený, ale vyrovnaný jídelníček s dostatkem kvalitních bílkovin. A zároveň pohyb, ideálně včetně posilování, díky čemuž si udržíte svalovou hmotu, o což by vám mělo jít už proto, že svaly i v klidu spalují více energie než tukové zásoby. Když bílkoviny a pohyb zanedbáte, budete hubnutím ztrácet svaly a s nimi i energii, navíc se váš metabolismus zpomalí. Ve výsledku byste pak museli jíst méně a méně, aby se pokles vaší váhy nezastavil.

Složení jídelníčku je skutečně mimořádně důležité a rozhodně nestačí jen počítat kalorie.

Možná je to maximum

Ale může se samozřejmě stát, že narazíte na hranici svých možností. Že například shodíte z 90 kilo na 75, ale dál už to nepůjde, i když je váš jídelníček perfektní, cvičíte a před lety jste měli šedesát kilo. Tady je potřeba říci si, jestli jste se svou nižší váhou spokojení, i když jste si původně pomýšleli na ještě lepší čísla, nebo zda chcete pokračovat. Pokud chcete shazovat dále, budete muset změnit způsob hubnutí – ideálně například ve spolupráci s nějakým odborníkem, který vám jednak může ukázat, kde přece jen máte rezervy, a zároveň vám může sestavit účinnější hubnoucí plán na míru.

Foto: STOB

.Foto: STOB

Odborná spolupráce STOB

Načítám