Hlavní obsah

Štvou vás bolesti během vašich dní? Zkontrolujte obsah talíře a projezte se k menstruaci bez křečí

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděly jste, že za bolestivou menstruací nebo otravným premenstruačním syndromem (PMS) může stát nevyvážená a nezdravá strava? Nejen kvůli zdraví nebo hubnutí, ale i v rámci menstruačního cyklu je důležité, co jíte. Přesně o tom jsme si povídaly s holistickou koučkou a zakladatelkou Ženské cykličnosti Zdeňkou Svobodovou.

Článek

Potraviny spouští v těle nejrůznější procesy a můžou mimo jiné ovlivňovat, jak moc silné menstruační křeče budete mít nebo zda se budete v období PMS cítit pod psa. Fakt, že to máte z určitého podílu ve svých rukou, a nejen v rukou ibalginu, je skvělé zjištění! „Pokud chcete, aby vaše tělo fungovalo správně, měly byste mu dopřát dostatek kvalitní stravy, která podporuje trávení a vyživuje buňky. Díky tomu je možné se zbavit bolestivé menstruace nebo i hormonálního akné,“ říká na úvod Zdeňka Svobodová.

Kvalitní jídelníček na prvním místě

Kde bývá největší chyba? „Mnoho žen má problém sníst dostatečně bílkovin, ale mají naopak přebytek sacharidů. Důležité je pak také jakých. Setkávám se spíš s tím, že klientky mají ve stravě více zpracovaných než přirozeně se vyskytujících sacharidů, jako jsou brambory, rýže, zelenina nebo ovoce,“ vysvětluje odbornice na ženský biohacking. Jaké potraviny ještě mohou cyklus narušovat? „Ty, na které máme alergii a intoleranci, nebo potraviny, které nám nechutnají.“

Jedna sušenka sem tam vám neublíží, ale pokud máte tendence ve stravování spíš hřešit než si skládat jídla podle zásad zdravého životního stylu, je namístě se zamyslet. Není těžké dojít ke zjištění, že vašemu tělu víc než sušenka prospěje vyvážený zeleninový salát.

Menstruační cyklus

Délka cyklu se pohybuje mezi 25–35 dny (před 21. rokem to může být i 20-45 dní)

  • Menstruační fáze: 3–7 dní z cyklu
  • Dynamická fáze: okolo 14. dne cyklu
  • Ovulační fáze: 3 dny z cyklu
  • Premenstruační fáze: 12–16 dní z cyklu

Jezte pravidelně

Jak se na svůj jídelníček dívat? Zdeňka má pro vás jednoduchou poučku: „Jezte to, co znala i vaše prababička. Já a mé klientky se tím řídíme a, světe div se, žádný PMS pro nás neexistuje,“ říká odbornice. Nelze vyzdvihnout jen určitou potravinu, protože každá z nás je rozdílná a chutná nám něco jiného. „Univerzální radou je zaměřit se na dostatek bílkovin, snažit se mít na talíři duhu a nevynechávat nebo nešidit snídaně. Tohle je skvělý začátek.“ Ženskému tělu také svědčí dodržovat v jídle pravidelnost.

  • Nezapomínejte na pitný režim: „Kupte si krásnou lahev a noste si pití úplně všude. Snažte se vypít denně 2 litry. Pokud pijete kávu, na jeden šálek kávy přidejte 2 šálky vody!“ doporučuje Zdeňka Svobodová.
Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Jídlo neodbývejte a jezte pravidelně – ženskému zdraví to prospíváFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Porce přizpůsobte cyklu

Možná jste si všimli, že před menstruací máte větší hlad, a naopak po ní vám stačí jídla méně. Naše chutě i potřeby se během cyklu mění a můžou za to hormony – estrogen a progesteron. Podle toho, jak v těle přirozeně kolísají, se mění náš apetit. „V dynamické fázi máme víc energie, více spalujeme, takže potřebujeme i víc jídla. V premenstruační fázi zase začne stoupat progesteron a s ním i citlivost na inzulin, a proto začneme mít chutě,“ vysvětluje Zdeňka Svobodová. Chutím a nekontrolovatelným náletům na ledničku jde zabránit, a to právě kvalitní a vyváženou stravou, kde bude méně průmyslově zpracovaných potravin a dostatek bílkovin. Vhodné je zařadit do potravy také zdroje hořčíku (banány, hořká čokoláda nebo ve formě doplňků stravy), vajíčka, lososa nebo zdravé tuky v podobě avokáda.

Poslouchat své tělo a klást důraz na vyvážený jídelníček se vám může jenom vyplatit. Stejně tak, jako když budete podle cyklu vybírat i pohybové aktivity. Přirozeně asi víte, že je pro tělo příjemnější v menstruační fázi během prvních dní odpočívat, praktikovat lehké pilates, jógu, nebo se jít projít do lesa než vyrazit na hodinu spinningu.

Načítám