Hlavní obsah

Nenápadný poklad pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Hlavní výhody jáhel a jak je připravovat

Foto: asife, Shutterstock.com

Foto: asife, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jáhly představují tu nejlahodnější cestu, jak přijít na chuť zdravým surovinám. Patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou přirozeně bezlepkové, vhodné pro diabetiky i miminka a pomůžou i při hubnutí. Nezruinují váš rozpočet, dají se připravit nasladko i naslano a jsou výjimečně chutné.

Článek

Pamatujete si ještě dětskou říkanku, ve které kočka snědla kroupy a koťata jáhly? I ona dokládá, že se jáhly na talíři našich předků objevovaly často: ať už ve formě sladkých či slaných kaší, jako příloha nebo základ různých placek, nákypů a jahelníků.

Komu prospívají jáhly?

Bez nadsázky se dá říct, že jáhly prospívají téměř všem. Jsou lehce stravitelné a patří mezi potraviny, které vyvolávají nejméně alergií, takže je můžete nabídnout i miminkům. Obsahují sice poměrně dost sacharidů, ale také vlákninu, která snižuje jejich glykemický index. Zasytí vás na delší dobu, a tak se hodí pro ty, kdo se snaží zhubnout. Jsou přirozeně bezlepkové a můžou si je dopřát i diabetici. Vynikají obsahem stopových prvků a vitaminů (zejména skupiny B), které jsou zodpovědné za naše zdraví, dobrou náladu a také za krásu: přispívají k rozzářené pleti a dobré kondici nehtů i vlasů.

Z čistě praktického hlediska jáhly prospějí i peněžence: půl kila kvalitních jáhel koupíte i za méně než 30 korun, uvaříte je za chviličku a vykouzlíte z nich skvělé sladké i slané pokrmy.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Jak uvařit jáhly?

Ve starších kuchařských knihách často najdete pokyn, že máte jáhly před vařením několikrát spařit horkou vodou, abyste odstranili případnou hořkost. Není to nutné: dnes najdete na pultech poměrně kvalitní jáhly, které stačí propláchnout pod tekoucí vodou, aby se odplavily nečistoty. Sledujte ale trvanlivost a kupujte je co nejčerstvější, mají tendenci žluknout. I doma je skladujte raději v chladnější spíži a snažte se je spotřebovat co nejdřív: žluklé jáhly jsou opravdu hořké a hořkost z nich neodstraníte ani zmíněným proplachováním.

Základní recept na přípravu jáhel zní: jeden díl jáhel zalijte dvěma díly tekutiny, přidejte špetku soli a přiveďte je k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a pod částečně odklopenou pokličkou vařte bez míchání 10–15 minut do změknutí. Poté nechte pod pokličkou chvilku dojít.

Kolik a jaké tekutiny přidáte (a jak dlouho budete jáhly vařit) se ale odvíjí i od toho, jak se je chystáte dál použít.

Foto: 8H, Shutterstock.com

Drobné žluté kuličky jáhel se získávají odstraněním nestravitelné slupky z prosaFoto: 8H, Shutterstock.com

Dokonalá jáhlová kaše nasladko

Při přípravě sladké jáhlové kaše nebo jahelníku sáhnete pravděpodobně po mléku, použít ale můžete i různé rostlinné alternativy. Aby byla kaše dokonale krémová, přidejte víc tekutiny, poměr 1:3 bude tak akorát. I když jáhly připravujete nasladko, přidejte špetku soli. Vařte je bez míchání na velmi mírném ohni (stupeň 1 až 2 z 10) asi 15–20 minut a poté je ještě minutku dvě dál zahřívejte a míchejte. Vmíchejte kousek másla (nebo dobrého panenského oleje) a nechte pod pokličkou 10–15 minut dojít. Sladkou jáhlovou kaši můžete dochutit špetkou skořice, hřebíčku, vanilky nebo směsí perníkového koření. Na talíři ji oslaďte medem či javorovým sirupem a posypejte hrstí oříšků (nebo přidejte lžíci ořechového másla). Podle chuti můžete přidat sušené či krátce podušené ovoce (v tomhle období jsou skvělá jablka se skořicí nebo drobné bobulové ovoce z mrazničky), trochu nastrouhané čokolády, kakao, banán či dokonce mák a exotičtější kokos.

Jáhly naslano

Pokud připravujete jáhly naslano, na jejich uvaření vám postačí i voda, chutnější volbu pak představuje zeleninový či jiný vývar.

Slanou jáhlovou kaši můžete omastit a dochutit trochou opečené cibulky (nebo i slaniny) a ozdobit volským okem. Jako zdravější alternativu zvolte krátce podušené houby, opečené tofu, dušenou či pečenou zeleninu a třeba i trochu výraznějšího sýra. Přidejte voňavé bylinky, posypku ze zelených natí a na křupnutí dýňová či slunečnicová semínka.

Pokud chcete, aby byly jáhly sypké, uberte tekutinu (postačí poměr 1:1,5) a vařte je asi 10–12 minut. Takhle uvařené jáhly se hodí jako příloha a základ různých salátů a pokrmů tipu rizoto (možná spíš „jáhloto“). Použít je můžete i jako zdravější zavářku do polévky nebo jako základ nákypů a různých placek.

A nezapomeňte ani na ty kroupy ze začátku článku. Přidejte je do česnečky, udělejte si nastavovanou kaši nebo krupoto.

Načítám