Hlavní obsah

Jak v 50 letech zhubnout 10 kg: Přidejte do jídelníčku bílkoviny, začněte posilovat a zmenšete porce

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Na úvod jedno důležité sdělení: Shodit přebytečná kila má smysl vždy! Už proto, že tím prospějete kondici a zdraví. Jen si nesmíte představovat, že budete vážit tolik jako ve dvaceti.

Článek

Možná vás to překvapí, ale když budete chtít hubnout po 50 nebo po 60, měli byste se víc než kdy předtím zaměřit na cvičení. A překvapení číslo dvě: řeč je o posilování. „Měli byste se snažit udržet množství tělesného tuku na 28 až 30 procentech,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Tělesný tuk totiž není jen nepřítel!

Bez svalů to nepůjde

A proč posilování? Zásadní je mít v těle dostatečné množství aktivní svalové hmoty, protože pak stoupá pravděpodobnost, že budete mít i silné kosti a rychlý metabolismus, jehož výkonnost jinak s věkem klesá. A čím vyšší podíl svalů, tím výkonnější spalování.

Pozitivní vliv posilování na hubnutí a celkové zdraví ve vyšším věku potvrdila například japonská studie z lékařské fakulty Univerzity Tóhoku, která analyzuje a shrnuje závěry několika předchozích odborných prací. „Svalové posilovací aktivity byly spojeny s o 10 až 17 procent nižším rizikem úmrtí, například pokud jde o kardiovaskulární onemocnění či diabetes,“ píše se v ní mimo jiné.

Posilování a bílkoviny

Cesta k dostatečnému množství svalů je podle Pavla Suchánka jediná, respektive vedou k ní dvě věci, ale ani jedna sama o sobě nefunguje: krom posilovacího cvičení je nutný i zvýšený přísun bílkovin.

„Je dobré si uvědomit, že čím je člověk starší, tím je pro něj pohyb důležitější. A důležité je zejména posilovací a zpevňovací cvičení. To znamená kliky a podobně, cvičení v posilovně nebo posilování s těžšími váhami a menším počtem opakování,“ vysvětluje odborník s odvoláním na nejnovější a již potvrzené vědecké poznatky.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Zdroje bílkovin jsou pestré a vybere si každýFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Cvičení pod lékařským dohledem

Můžete klidně cvičit doma například podle videí z internetu. Posilování s vlastní váhou je lepší než nic, ale víc získáte, když si pořídíte například odporové gumy nebo činky (ale stačí jen kniha do ruky).

Samozřejmě – pokud vám nebrání nějaký zdravotní problém! Soustavnému tréninku by mělo předcházet poměrně zevrubné lékařské vyšetření: je dobré podstoupit minimálně ergometrii, která ukáže, jak se chová srdce, když se dostane do vysoké tepové frekvence; je nutné vyloučit třeba arytmii. Riziko představuje také vysoký krevní tlak.

Ale i se zdravotními potížemi má smysl cvičit, dokonce to může vést k jejich zmírnění! Jen je potřeba přizpůsobit náročnost pohybové aktivity aktuálnímu stavu, hýbat se pravidelně a přiměřeně a nepřepínat se nárazově.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Ve vyšším věku je zásadní posilování. Činky jsou prima, ale můžete si do ruky vzít klidně i knihu nebo PET láhev s vodouFoto: goodluz, Shutterstock.com

Změna jídelníčku je zásadní

Jestliže se člověku podaří udržet nebo vybudovat svalovou hmotu, může se pak víc spolehnout na výkonnost svého metabolismu. Ale pozor, neznamená to, že se nebudete muset hlídat v jídle, to je bohužel s rostoucím věkem nutné.

Kromě cvičení se tedy zaměřte na množství jídla i na jeho složení. „Bílkoviny by měly tvořit až 30 procent denního energetického příjmu, což ovšem znamená, že musíte mít dobře vyšetřené ledviny, abyste věděli, že to zvládnou,“ podotýká Pavel Suchánek. A co to v praxi znamená? Můžete jíst až 1,7 g bílkovin na kilogram ideální tělesné hmotnosti za den. Existují i mobilní aplikace, které ukážou, kolik dotyčný spálil energie a kolik proteinů.

Ke zmenšení velikosti porcí je dobré také snížit počet jídel za den. A zatímco bílkovin si spíš přidávejte, tuků a sacharidů uberte.

Pokud chcete důkladněji prozkoumat jídelníček a sestavit si takový, který bude vyvážený a se kterým budete zdravě hubnout, doporučujeme spočítat, kolik toho denně sníst, třeba podle našeho návodu. Případně můžete požádat o výpočet odborníka – trenéra nebo výživáře. Pak si pár dní zapisujte, co jíte, zjistíte, zda musíte ve vašem jídelníčku kalorie spíše přidat či ubrat a jaké vám chybí živiny. A pak si sestavte jídelníček podle toho, co vám chutná.

Možná se vám budou hodit tipy na zdravé snídaně nebo dietní svačinky.

Reklama

Načítám