Hlavní obsah

Karin Krajčo a Eva Decastelo prodělaly těžký zápal plic. A teď varují i ostatní!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Stejná diagnóza, stejné příznaky. Manželka Richarda Krajča Karin musela kvůli zákeřné nemoci zůstat pod dohledem lékařů v Dubaji, moderátorka Eva Decastelo podle svých slov ještě pořád bojuje s dušností. Oboustranný těžký zápal plic přišel zničehonic a prý se ohlásil únavou. Jak poznáte příznaky a kdy jste zápalem plic nejvíce ohroženi?

Článek

Režisérka Karin Krajčo Babinská odletěla s rodinou do Dubaje, kde mají svůj „druhý domov“. Dovolená ale nabrala jiný směr… Jak se manželka zpěváka Richarda Krajča svěřila na sociálních sítích, necítila se dobře a byla unavená, k tomu se přidala horečka, narůstající bolest na hrudi a dusivý kašel. Po pár probdělých nocích se odhodlala a přece jen zašla za lékařkou. A dobře udělala. Jak se svěřila, byla již ve stavu, kdy se hrálo o minuty a lékaři ji doslova „vytáhli hrobníkovi z lopaty“.

Dnes je již z nejhoršího venku, rekonvalescence bude ale nějaký čas trvat. „Zvláštní zkušenost se takhle na začátku nového roku znovu narodit a radovat se z úplně prostých věcí - že můžu dýchat, poslouchat zpěv ptáků a křik dětí, a dokonce se sama osprchovat. Opatrujme se a užívejme dnů, přátelé. Buďme vděční a šťastní za to, že můžeme,“ napsala Karin na Instagramu.

Plíce se mohou dávat do pořádku i měsíce

Stejnou diagnózu si vyslechla od lékařů také moderátorka Eva Decastelo. Vážné onemocnění vypadalo nejdříve jako běžné nachlazení, ze kterého se ale vyklubal oboustranný zápal plic. Lékaři ho údajně přičítali celkovému vyčerpání organismu. Svým fanouškům na Instagramu se Eva svěřila, že dnes se již cítí mnohem lépe, plíce ale ještě nejsou zcela v pořádku a před moderováním musí inhalovat, aby vše zvládla. Je prý pořád hodně unavená, zadýchává se a pravidelně dochází na kontroly. „Z nemoci už jsem skoro venku, ale ještě to chvilku zabere, dát se úplně do pořádku. Chce to trpělivost. Asi jako všechno v životě. A tak je asi nejvyšší čas se té trpělivosti konečně po těch letech naučit,“ přiznala svým fanouškům na sociálních sítích.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Mezi příznaky zápalu plic patří suchý a dráždivý kašel, horečka, dušnost a celková malátnost. Jděte k lékaři včasFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Jak poznáte zápal plic

Zápal plic neboli pneumonie je zánětlivé onemocnění plicní tkáně. Mohou ho způsobovat bakterie, viry, plísně, ale i různé chemické látky nebo alergie. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří kašel, zvýšená teplota nebo horečka, bolest na hrudi, obtížné dýchání a dušnost.

U virové infekce je kašel obvykle suchý a dráždivý, při bakteriální infekci se později mění na vlhký (produktivní) s hleny. Onemocnění může mít velmi vážný průběh s nutností hospitalizace v nemocnici a v některých případech zanechává dlouhodobé, nebo dokonce trvalé následky. Léčba trvá až měsíc a závisí vždy na původci onemocnění a stavu pacienta. Ve většině případů je nasazena léčba antibiotiky, po zjištění původce nemoci mohou být nasazena antivirotika nebo antimykotika. U neinfekčních zánětů se podávají kortikoidy.

Jak se chránit proti zápalu plic

Podobně jako v případě jiných nemocí, i zde platí, že oslabený a vyčerpaný organismus podléhá nákaze mnohem snadněji. Zápal plic se tedy mnohdy vyvine při nadměrné fyzické a psychické zátěži a vyčerpání. Takové oslabení jde ruku v ruce se ztrátou schopnosti imunity dostatečně čelit patogenům, tedy virům a bakteriím. To pak vede k celkovému vyčerpání, bolestem svalů a kloubů, bolestem hlavy a malátnosti, jež si můžete splést s klasickými příznaky virózy nebo chřipky. Pokud tedy trpíte delší dobu zmíněnými potížemi, nečekejte na zázraky a obraťte se na svého ošetřujícího praktického lékaře.

Prevence zápalu plic spočívá v udržování dobré fyzické i psychické kondice, zdravém stravování, dostatku pohybu a kvalitního spánku, duševní vyrovnanosti a vyhýbání se dlouhodobému stresu.

Načítám