Hlavní obsah

Pomůže vám to zhubnout i zlepšit trávení: Jak se odnaučit pít sladké latté

Foto: MrslePew, Shutterstock.com

Foto: MrslePew, Shutterstock.com

Je vám po kávě s mlékem poslední dobou těžko a zpomaluje se vám trávení? Rádi byste shodili pár kilo a hledáte, kde máte v jídelníčku rezervy? Řešením pro vás může být přechod na čistou černou kávu. Jak na to?

Článek

Čistá káva je výrazná, hořká až trpká. Mléko nebo smetana ji dokážou zjemnit, učinit krémovou, cukr jí dodá sladkou chuť. Jestli vám káva takto chutná a cítíte se po ní dobře, klidně ji pijte i nadále. Pokud si chcete začít z jakýchkoli důvodů dopřávat kofeinový nápoj jen v jeho čisté černé podobě, ale zatím vám to přijde jako velký chuťový skok, zkuste několik triků, které vám v této změně pomohou.

Ubírejte postupně

Obří latté ochucené sirupem je kalorická bomba. Je-li vaší motivací k pití samotné černé kávy snaha zhubnout, jejich vynechání vám rozhodně může pomoci. „Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu. Chcete-li si dopřát kávový nápoj, je ideální variantou čistá káva bez cukru, sirupu a dalších ochucovadel,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Na změnu jděte postupně. V první řadě vyměňte šlehané mléko, smetanu a ochucený sirup za mléko plnotučné a za cukr. Pak pomalu také snižujte podíl mléka a ubírejte počet kostek cukru. Každý není typ na striktní změny ze dne na den, klidně svou závislost na cukru a mléce odstraňujte pomalu.

Čistou černou kávu zkuste v okamžicích, kdy jste v pohodě. Naopak ve stresu si zatím dál dopřejte kávový rituál podle svého gusta, ať není změna tak razantní. Zvyknout si na chuť bez mléka a cukru může trvat i měsíc.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Cukr chuť kávy potlačuje, vlastně se tak ochuzujete o požitek z kvalit oblíbeného černého nápojeFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ochuťte skořicí

Ve chvíli, kdy už přecházíte na čistou černou kávu, ji můžete zjemnit třeba skořicí, dodá nápoji nasládlé aroma. Experimentujte i s dalším kořením, s kávou si rozumí třeba muškátový oříšek nebo kurkuma, které vás místo prázdnými kaloriemi nabijí zdraví prospěšnými antioxidanty.

Existují varianty

Možná pro vás jediným řešením nemusí být jen černá káva. Pokud vám nedělá dobře mléko, nahraďte ho rostlinnými alternativami, třeba sójovým nebo kokosovým. Pokud si ale hlídáte linii, měli byste vědět, že šálek kávy s kravským mlékem bez cukru představuje 31 kcal, se sójovým mlékem je to přibližně 50 kcal, s kokosovým dokonce 285 kcal. Také sladit nemusíte jen cukrem. Med a javorový sirup vám z hlediska kalorií moc nepomohou, řešením může být méně kalorický xylitol, stévie nebo neslazené kakao.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Klasické mléko dnes baristé umí v kávě nahradit množstvím rostlinných alternativ, od mléka sójového přes ovesné, mandlové, rýžové či z hrachuFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Zkuste žito nebo čekanku

Pokud černé kávě nedokážete přijít na chuť, zkuste hledat jiné varianty. Kávovinové nápoje se vyrábějí pražením čekanky, špaldy, žita, cukrové řepy či ječmene a mívají přirozeně nasládlou a aromatičtější chuť. V dobách nedostatku pravé kávy náhražka, dnes to může být naopak zajímavá alternativa, dokonce s množstvím zdravotních benefitů!

Více vás nakopne

Motivovat vás může také to, že když začnete pít kávu černou, nebudete potřebovat tolik šálků na den. „Mléko a ještě více smetana zpomaluje vyprazdňování žaludku a s ním i rychlost vstřebávání kofeinu. Nástup účinku kofeinu je proto pomalejší a konzument může mít pocit, že káva s mlékem je svými účinky slabší než samotná černá káva. Stejně jako mléko působí i jídlo konzumované společně s kávou,“ uzavírá doktor Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy.

Reklama