Hlavní obsah

Sonografie neboli ultrazvuk. Kdy je namístě ho podstoupit a co všechno umí vyšetření odhalit

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás trápí zdravotní obtíže, u kterých si lékař není jistý příčinou a původem, pro určení nebo upřesnění správné diagnózy vás možná odešle na „sono“. Na jakém principu funguje sonografické vyšetření, kdy je vhodné nebo přímo nutné ho absolvovat, jak přesně probíhá a proč se ho nemusíte bát? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Ultrasonografické vyšetření se v medicíně využívá u různých specializací, nejvíce v gynekologii, radiodiagnostice, angiologii, urologii, endokrinologii, neurologii a v intenzivní medicíně.

„Standardní ultrasonografie (ultrazvuk) je efektivní, neinvazivní zobrazovací metoda, která využívá ultrazvukového vlnění s vysokou frekvencí pro zobrazení měkkých tkání a orgánů lidského těla. Umožňuje získat obrazy příčných řezů tělem obsahující důležité informace o funkčním stavu a patologii dané části těla,“ popisuje Lívia Večeřová, vedoucí lékařka Mamocentra Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Způsoby zobrazení

Na jakém principu sonografie funguje? „Podstatou je ultrazvukové vlnění, vytvářené piezoelektrickým měničem o frekvenci 2 až 18 MHz, které je vysíláno do těla vyšetřovaného pacienta, odráží se zpět do sondy a výsledek se zobrazuje na obrazovce,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky Praha.

Pro vyšetření ultrazvukem je důležité, jaký orgán bude vyšetřován a v jaké hloubce se nachází, podle toho se musí vybrat správná  sonda. Buď schopná detailního rozlišení povrchních oblastí, jako třeba povrchních nebo hlubokých žil, nebo sonda umožňující detailní vyšetření hlouběji uložených orgánů. „Začínalo se s černobílým ultrazvukem, záhy ale přišly ultrazvuky  barevné, vhodné pro vyšetření velkých i malých cév a cévního zásobení jednotlivých orgánů,“ dodává Ota Schütz.

Kdy vás lékař pošle na „sono“?

Ultrasonografické vyšetření je nejčastěji používané pro diagnostiku onemocnění žlučníku, jater, pankreatu (slinivky břišní), vaječníků, prostaty, štítné žlázy, v porodnictví pak při pravidelných kontrolách těhotných žen. „Ultrasonografie je také významnou doplňkovou metodou používanou při screeningovém mamografickém programu, který je zaměřen na vyhledávání nádorových onemocnění v prsní žláze. Intervenční ultrasonografie se využívá při provádění punkcí a biopsií,“ uvádí Lívia Večeřová.

„Speciálními sondami je možno vyšetřit ženské pohlavní orgány, obdobně lze vyšetřit i  srdce sondou zasunutou do jícnu. Neocenitelným pomocníkem je sonografie ve vyšetřování cév, při kterém se s milimetrovou přesností zjistí u tepen i žil funkce, průměr cév, změny tvaru, rychlost a směr krevního toku, aterosklerotické změny na tepnách. Pro řešení křečových žil je v současné době ultrazvukové vyšetření nezbytným předpokladem úspěšné operace varixů,“ přibližuje Ota Schütz.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Na sonografické vyšetření vás lékař odešle například při podezření na onemocnění štítné žlázy, ledvin, žlučníku nebo cévFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Doppler a elastografie

Dopplerovské ultrazvukové vyšetření je metoda, která se používá pro barevné zobrazení průtoku krve velkými cévami. Je doporučována na vyšetření cév dolních končetin a cév, které zásobují mozkovou tkáň. Vyšetřením lékař vyloučí nebo potvrdí trombotické uzávěry cév nebo zúžení cév na podkladě aterosklerotických změn. Pro pacienta probíhá stejně jako běžné „sono“. „Ultrazvukové vyšetření zvané doppler je metoda, která v ložiskových změnách prokáže pomalý průtok v nově vzniklých patologických cévách,“ upřesňuje Lívia Večeřová.

Další používanou metodou je ultrazvuková elastografie, což je zobrazovací metoda napodobující pohmatové vyšetření. „V podstatě jde o klasické ultrazvukové vyšetření s tím, že elastograf měří navíc stupeň tuhosti (fibrózy) tkáně. Patologické změny tkáně se projeví změněnými mechanickými vlastnostmi, například zmíněnou tuhostí. Nádory vykazují většinou větší tuhost než zdravé tkáně, a to se využívá právě při elastografii,“ vysvětluje princip jednotlivých typů vyšetření MUDr. Večeřová.

V čem se liší ultrazvuk a rentgen

V případě ultrasonografie se jedná o metodu bez rentgenového záření. „Sonografické vyšetření je možno kdykoli opakovat bez nutnosti použití kontrastních látek tak, jako je to běžné u rentgenových zobrazovacích metod,“ uvádí Ota Schütz. Pro pacienta tedy „sono“ nepředstavuje žádné riziko. Vyšetření je nebolestivé a není nijak omezeno věkem. Je rozdíl, když vás čeká sonografické vyšetření břicha, štítné žlázy, prsou, cév či srdce? V podstatě není. Podle vyšetřovaných orgánů se používá stejný přístroj, mění se pouze použité ultrazvukové sondy, které se umísťují na povrch těla nebo do tělních dutin, jako je jícen, pochva a konečník. Sondy můžou být univerzální nebo speciálně upravené pro různé účely.

Načítám