Hlavní obsah

Tlusté dítě je problém celé rodiny. „Vždyť on z toho vyroste…“ To je velký omyl!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku raketově stoupá počet obézních dětí, bijí na poplach lékaři. Zdůrazňují dále, že starost o tělesnou hmotnost a zdraví nemohou rodiče nechat jen na samotných dětech. Velkou změnu musí obvykle provést celá rodina, jen tak zabrání vážnějším průšvihům. Jak na to, čím je nejlepší začít a proč se vyplatí dopřát dětem hodnotnější dárek a odměnu než další tabulku čokolády nebo kopec zmrzliny?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle posledních dat z roku 2021 ze studie praktických lékařů pro děti a dorost žije v Česku přes 16 % dětí s obezitou, nadváhou pak trpí bezmála 10 % dětí. „Vždyť on z toho vyroste.“ Tuto frázi jste již nejspíš někdy slyšeli. Jde o častý omyl rodičů či prarodičů, kteří se jím uklidňují při pohledu na baculaté batole nebo předškoláka s počínajícími tukovými pneumatikami kolem pupíku. A mnohdy mu podají další kousek čokolády nebo naloží porci knedlíků navíc. Netušíce, jak moc mu tím zakládají na problémy.

Rizika do budoucna

Z tloušťky totiž dítě obvykle skutečně nevyroste, jak potvrzuje pediatr Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti ČLS JEP: „Neplatí, že by děti v pubertě z tloušťky ‚vyrostly‘. Kdo je obézní v dětství, většinou zůstává i v dospělosti.“

Obezita již v útlém věku s sebou nese i řadu zdravotních rizik do budoucna. „S obezitou u dětí se bohužel setkáváme již v batolecím věku. Pacientům se tak již od dětství zvyšuje riziko vzniku nemocí, jako je diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, nádorová onemocnění nebo nemoci pohybového aparátu. Obezita může přivodit také hormonální poruchy nebo psychické potíže,“ říká Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR.

Odměňujte zážitkem či výletem, ne jídlem

Limonáda v lednici, bonbony v misce neustále na stole, kredenc plná sušenek a každodenní pohodička na gauči s mobilem nebo při sledování televize… Přesně tyto zvyky se objevují velmi často v rodinách, kde žijí děti s nadváhou nebo obezitou. Ano, špatně nastavené stravovací a pohybové návyky společně se snadno dostupným nekvalitním jídlem jsou největší překážkou ve zvládání kil navíc.

„Terapie obezity u dětí se neobejde bez spolupráce rodičů. Největším kamenem úrazu je to, že rodiče dětí s obezitou jsou většinou také ‚nadměrní‘, takže to nevidí jako problém. Rodič je pro potomka největším vzorem, a když nedělá nic sám se sebou, tak to nedělá ani dítě. Proto je vždy potřeba pracovat i s rodiči a příbuznými, kteří s dětmi žijí,“ říká Iva Málková, psycholožka a zakladatelka organizace STOB.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Obezita v dětském věku znamená zdravotní rizika do budoucna, třeba vysoký krevní tlak a cukrovkuFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Obézní dítě. Stud, pocity méněcennosti, šikana

Obézní děti jsou hůře přijímány v kolektivech a stávají se také častěji oběťmi šikany. Mnohdy se za sebe a svá kila stydí, straní se ostatních, nemají kamarády. „Často se setkáváme s tím, že rodiče sice vědí, co je správné, tedy ve zkratce lépe jíst a více se hýbat, ale bojují s převedením těchto pravidel do praxe. Snažíme se jim pomoci s přenastavením fungování jejich domácnosti do zdravější podoby,“ vysvětluje Iva Málková. Hlavní příčinou nárůstu obezity u dětí je podle ní zejména výrazně snížená celková pohybová aktivita a také široká dostupnost potravin a nápojů s vysokým obsahem kalorií.

Kde hledat pomoc a jak dítě podpořit

Pomoc s přebytečnými kily svých dětí mohou rodiče najít v kurzech spolku Hravě žij zdravě a STOB. Ty poslouží jako začátek cesty ke zdravějšímu životnímu stylu. „Dětem se věnujeme po stránce výživy, pohybu a psychiky. Učíme je například, jak si nastavit správný jídelní a pohybový režim, které potraviny jsou vhodné a které je potřeba omezit, přičemž žádné potraviny nezakazujeme. Také je motivujeme k pohybu a společně k němu hledáme cestu. V oblasti psychiky se například snažíme rozluštit podněty, jež vedou děti k přejídání či nadměrné konzumaci sladkostí, a učíme je, jak jim nepodlehnout,“ popisuje Lenka Štěchová, pedagožka a lektorka společnosti STOB.

Kurzy však podle ní mají na hubnutí dětí menší efekt, pokud se do změny životosprávy nezapojí aktivně i rodiče. V rámci kurzu je tedy část lekce věnována rodičům, aby dostali stejné informace jako jejich děti, pomohli jim poznatky uvádět do praxe a ideálně se podle nich začali řídit také.

Načítám