Hlavní obsah

Pět signálů, kterými vám tělo říká, že byste si měla udělat těhotenský test. Únava je jedním z nich

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nepoužíváte spolehlivou antikoncepci, určitá možnost, že můžete být těhotná, existuje vždycky (samozřejmě v případě, že nepraktikujete celibát). Mnohdy žena pozná, že se něco děje, ještě dřív, než jí to potvrdí lékař. Některé signály totiž nelze přehlédnout.

Článek

Pokud má žena dělohu a vaječníky, je v plodném věku a žije sexuálním životem, těhotenství není vyloučeno nikdy, říkají lékaři. A to i v případě, že jsou šance minimální. Existuje nemálo žen, co otěhotněly během kojení, které je prý spolehlivou antikoncepcí, nebo v době, kdy už překročily čtyřicítku a s něčím podobným vůbec nepočítaly.

Pokud znáte dobře své tělo a věnujete pozornost tomu, co se vám snaží naznačit, při jakékoli změně pravděpodobně zpozorníte. A v případě možného těhotenství to nemusí být zdaleka jen fakt, že se vám zpozdila menstruace. Jak poznáte, že jste možná těhotná, ještě dříve, než se odhodláte a koupíte těhotenský test?

Špinění nebo slabé krvácení

Než se oplodněné vajíčko zahnízdí v děložní sliznici, trvá to obvykle 10 až 14 dní. Během tohoto procesu může dojít ke slabému krvácení nebo takzvanému špinění, které může být doprovázeno mírnými křečemi nebo pobolíváním v podbřišku, podobně jako tomu bývá první den menstruace. Se začátkem menstruace si toto tzv. implantační krvácení můžete snadno splést, dochází k němu totiž zhruba ve stejnou dobu, kdy „své dny“ očekáváte.

Citlivá a nateklá prsa

Všimla jste si, že se vaše prsa zvětšila, jsou extrémně citlivá, nebo dokonce bolestivá na dotek či při oblékání podprsenky? Zbystřete. Může to být způsobeno zvyšující se hladinou hormonu estrogenu, která v počátku těhotenství rychle stoupá. Jeho hlavní funkcí je připravit sliznici v děloze pro zahnízdění oplodněného vajíčka. Tělo v raném stadiu gravidity dále zaplaví hormony progesteron a hCG, jež zvyšují objem a průtok krve, což způsobuje, že prsa jsou napjatá a těžká.

Foto: MVelishchuk, Shutterstock.com

Nezvykle citlivá, napjatá, nebo dokonce bolestivá prsa patří k typickým projevům raného těhotenstvíFoto: MVelishchuk, Shutterstock.com

Častější močení, nadýmání a zácpa

Zvyšující se hladiny hormonů, zejména progesteronu, zpomalují trávení a činnost střev, můžete tedy pociťovat nepříjemné tlaky a pocity plného břicha, břicho může být nafouklé. Objevit se může rovněž zácpa. Dalším znakem těhotenství je častější nutkání na močení. To se sice vyskytuje zejména v pozdějších stadiích gravidity, není ale výjimkou, že vás potrápí již v prvních týdnech.

Náladovost, podrážděnost

Časté změny nálad, kdy se radost mění z minuty na minutu ve výbuchy vzteku nebo bezdůvodný pláč, i za tyto nepředvídatelné emoce mohou hormonální změny v těle. Možná vůbec nechápete, proč je z vás uzlíček nervů, rozčílí vás nebo naopak dojmou k slzám nesmyslné maličkosti. Ano, náchylnost k emoční labilitě může být dalším příznakem těhotenství.

Neovladatelná únava

Cítíte se jako vymačkaný citron, a to i v případě, že jste dobře spala a neděláte žádnou fyzicky náročnou činnost? Nevysvětlitelná únava, malátnost a spavost vás mohou přepadnout kdykoli během dne, a to klidně už týden po početí. Některé maminky dokonce popisují, že si zkrátka v tomto stavu musely aspoň na chvíli lehnout, bez výčitek i před polednem. Příčinou jsou opět hormony, respektive obrovská hormonální bouře, která v počátku těhotenství v organismu probíhá.

Foto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Nevysvětlitelná únava, bolesti hlavy nebo větší spavost, i tak se může projevovat gravidita. Na vině jsou velké hormonální změnyFoto: Kateryna Onyshchuk, Shutterstock.com

Domácí těhotenské testy. Jak fungují a jsou spolehlivé?

  • Většina domácích těhotenských testů, které koupíte v lékárně či drogerii, je přesná až na 99 %.
  • Testy fungují tak, že jednoduchým způsobem zjišťují přítomnost těhotenského hormonu hCG v moči (nejlépe ranní).
  • Některé jsou velmi citlivé a dokáží zachytit i minimální množství hCG. Proto je dobré provést test znovu, když se menstruace nedostaví do několika dnů.
  • Pokud test ukáže pozitivní výsledek, navštivte svého lékaře, aby provedl těhotenský test z krve.

Načítám