Hlavní obsah

Vyšetření OGTT je postrachem žen. Test spolehlivě odhalí nebezpečnou těhotenskou cukrovku

Foto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Foto: Reshetnikov_art, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenská cukrovka se objevuje i u zcela zdravých žen a může mít vážné důsledky pro zdraví nastávající maminky i ještě nenarozeného dítěte. Nemoc je zákeřná v tom, že nebolí a zdánlivě nezpůsobuje žádné obtíže. Diagnostikovat ji včas umožňuje vyšetření zvané OGTT neboli orální glukózový toleranční test.

Článek

Těhotenská cukrovka (gestační diabetes) se může týkat každé těhotné ženy. Navzdory mýtům, že jsou jí ohroženy jen ženy starší nebo ty s nadváhou či rodinnou genetickou zátěží. Nevyhýbá se ani těm, které jsou jinak zcela v pořádku a kvalitně se stravují. Onemocnění může způsobit závažné komplikace, proto je důležité objevit ho a začít léčit co možná nejdříve. V nejzávažnějších případech může totiž právě těhotenská cukrovka být příčinou vrozených vývojových vad miminka či samovolného potratu.

Těhotenskou cukrovku dlouho nepoznáte

„Těhotenská cukrovka se vyskytuje u necelých 20 % žen a obvykle po porodu sama vymizí. Dochází při ní ke zvyšování hladiny cukru, a to nejčastěji v průběhu 2. trimestru. Test OGTT se proto provádí obvykle okolo 25. týdne těhotenství,“ říká lékař Lukáš Tichý z Centra gynekologie Iscare.

Test OGTT tedy slouží k vyhledání žen, které mají riziko rozvoje těhotenské cukrovky. „Nezjištěná nebo špatně kompenzovaná cukrovka u matky je riziková pro plod a zadělává mu na problémy nejen v době jeho vývoje v děloze, ale i u porodu a v dalším životě. Stejně tak je nebezpečná pro ženu, protože jí zvyšuje riziko zdravotních komplikací. Až u 30 % žen, které byly během těhotenství léčeny s gestačním diabetem, se v budoucnu vyskytne cukrovka 2. typu,“ uvádí gynekolog Ondřej Šimetka.

Jak probíhá obávaný OGTT test

Při vyšetření OGTT se zkoumá hladina cukru v krvi nalačno a následně znovu po požití velkého množství cukru. Testem se zjišťuje, zda je organismus pacientky schopný udržet hladinu cukru na běžných hodnotách.

„Testu se říká zátěžový, ale nejedná se o nic hrozného. Žena přijde ráno nalačno, je jí odebrána krev, a pokud je hodnota v normě, vypije následně nápoj z koncentrované glukózy. Pokud v normě není, v testu se nepokračuje a nastávající maminka je pozvána na jiný termín. Za hodinu po vypití je jí opět odebrána krev a pak ještě jednou za další hodinu (to už by měla hladina cukru začít opět klesat). Výsledky jsou známy do dvou až tří dnů. Testování může u některých pacientek vyvolat pocity nevolnosti nebo zvracení, většina jej ale zvládne naprosto bez problému,“ popisuje Lukáš Tichý.

„Všechny odběry krve musí být provedeny ze žíly, nelze použít krev z prstu, a vyšetření musí proběhnout v certifikované laboratoři nejpozději do 30 minut od odběru. Po celou dobu testu zůstává vyšetřovaná žena ve fyzickém klidu v laboratoři, před testem a během testu nesmí kouřit,“ dodává Ondřej Šimetka.

Foto: all_about_people, Shutterstock.com

Vyšetření se mnohdy ženy zbytečně obávají. Jde jen o tři odběry krve během dvou hodin Foto: all_about_people, Shutterstock.com

Když test zjistí cukrovku

Pokud je výsledek OGTT testu pozitivní, pacientka je obvykle odeslána k diabetologovi, který vyhodnotí nutný rozsah léčby. Záleží, o jakou formu diabetu se jedná, zda mírnou, nebo těžkou. Při mírné postačí většinou dodržovat dietu a pravidelně se hýbat, u těžších forem je pak možné přistoupit i k medikaci. Nastávající maminka je vybavena glukometrem a hladinu cukru si kontroluje i doma. Dále je nutné častěji podstupovat ultrazvukové vyšetření a kontrolovat srdeční ozvy plodu.

„O ženy s mírnou formou diabetu se stará registrující gynekolog, žena s vysokým rizikem je sledována v perinatologickém centru. Léčba spočívá v režimových opatřeních, zejména v dietě s omezením cukrů, a dále se podle stavu používají perorální (užívaná ústy) antidiabetika nebo inzulin,“ popisuje Ondřej Šimetka.

Co hrozí, když žena test nepodstoupí

„Některé ženy tento test odmítají - a mají na to určitě právo. Pokud ho ale nepodstoupí, může se stát, že se včas nepodchytí případné komplikace. Těhotenská cukrovka je častý problém, a proto je doporučeno, aby tento test podstupovaly všechny těhotné ženy. To je velká změna proti minulosti, kdy se vyšetřovaly jen ženy starší, s nadváhou nebo ty, které porodily v minulosti velké dítě,“ říká doktor Šimetka.

„Pokud těhotenská cukrovka zůstane nerozpoznána, může způsobit řadu problémů. U plodu vede typicky k nadměrnému růstu s následnými porodními komplikacemi, jako jsou například dystokie ramének (porucha mechanismu porodu ramínek) a poruchy poporodní adaptace. U matky zvyšuje riziko preeklampsie, předčasného porodu, porodních poranění a císařského řezu,“ varuje lékařka Eva Šťastná z kliniky IVF Cube.

Dítě může trpět následky celý život

Miminko může být dále ohroženo poporodní hypoglykemií, což je prudké snížení obsahu cukru v krvi, které může vést ke křečím a v nejhorších případech i ztrátě vědomí. „V pozdějším věku je dítě ohroženo vyšším rizikem mozkových poruch – poruchou pozornosti a hyperaktivity, dále jsou možné obtíže s dětskou obezitou,“ doplňuje Lukáš Tichý s tím, že vyhýbat se testu OGTT je opravdu zbytečný risk.

Načítám