Hlavní obsah

Jak se zbavit stresu? Fyzickou aktivitou, laskavostí i trávením času v okruhu dobrých přátel

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny a dovolená jsou pryč a opět je tu kolotoč pracovních i domácích úkolů a starostí. Ještě stále cítíte, že jste po létě odpočatí? Otázka je, jak dlouho svěží mysl vydrží. Všechno se totiž stihnout nedá a místo pocitu úspěchu se pak mohou objevit výčitky a stres. Co s tím?

Článek

Být šťastný a produktivní neznamená být neustále činorodý… Jenže rychlost současného světa k permanentní aktivitě nutí. Technologie a zkratky, které měly lidem šetřit čas, jim ho ve skutečnosti berou, protože neustále přinášejí další úkoly. Přesto je stres normální, čas od času ho zažívá každý a může pomáhat k lepším výsledkům. Zásadní však je, aby ho nebylo moc a netrval příliš dlouho.

Co se při stresu děje v našem těle

Když je organismus pod tlakem, uvolňuje se kortizol a adrenalin. Jsou to hormony, které podporují reakci známou jako „bojuj, nebo uteč“. Tato hormonální podpora je velice užitečná při řešení krátkodobých akutních situací, pokud jsou však hladiny kortizolu a adrenalinu vysoké po delší dobu, má to negativní vliv na zdraví.

Organismus na dlouhodobý stres reaguje mnoha rozmanitými příznaky. Objevuje se únava bez zjevné příčiny, poruchy spánku, ztráta chuti k jídlu, apatie, pesimismus, nervozita, špatné soustředění… Přidat se mohou zažívací i kožní obtíže či bolesti hlavy a zad. Problém je v tom, že jsou to běžné problémy, které mívají různé příčiny, a jen málokdo si je spojí s chronickým stresem. Ten přitom poškozuje imunitu a člověk se stává náchylnější k nejrůznějším, bohužel i závažným, onemocněním.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pečlivé plánování může od stresu ulevitFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Příběh s dobrým koncem

„O stresu se často mluví jako o zabijáku,“ říká Lucie Nestrašilová, šéfredaktorka portálu Svět homeopatie. A popisuje vlastní zkušenost s dlouhodobou stresovou zátěží: „Před pár lety jsem se nechala pohltit prací a vůbec jsem si neuvědomovala, na jaké problémy si zadělávám. Začala jsem mít opakovaně angíny, prodělala jsem EB virózu (mononukleózu), zvětšily se mi uzliny a trápily mě nejrůznější bolesti po celém těle.“ Pochopila, že jí tělo naznačuje, aby změnila životní styl. Zpomalila tempo a naučila se odpočívat.

Jak se chránit před stresem

Pochopení, co stres způsobuje, může pomoci lépe ovládat jeho následky. Nejlepší je pracovat s napětím a stresovou zátěží průběžně a pravidelně se jich zbavovat a chytře relaxovat. Jak na to?

  • Společenský kontakt: jděte na večeři s milými přáteli, sejděte se s kamarádkou a vypovídejte se.
  • Fyzická aktivita: od stresu pomáhá třeba i krátká procházka nebo rychlé cvičení.
  • Duševní a tvůrčí aktivita: naučte se něco nového, co může zlepšit vaši pohodu, sebeúctu i sebevědomí. Tvořte, vymýšlejte, dělejte něco, co vás těší.
  • Pomoc ostatním: pochopení a laskavost k druhým s sebou nesou příjemný pocit smysluplnosti a pomohou ke spojení s ostatními lidmi.
  • Metoda mindfulness: naučte se vědomému soustředění na vlastní život teď a tady.
Foto: LN team, Shutterstock.com

Když se naučíte zvládat stres přirozenými metodami, budete se cítit celkově lépe a snížíte riziko propuknutí mnoha chorob a obtížíFoto: LN team, Shutterstock.com

Jaké léky pro zvládání stresu doporučují lékaři homeopaté?

Nux vomica 15 C

Jste přepracovaní, unavení, často v noci špatně spíte, budíte se kolem čtvrté hodiny ranní. Nesnášíte, když vám někdo odporuje, snadno se rozčílíte, máte trávicí potíže. Pijete hodně kávy, eventuálně kouříte, rádi si dáte na uvolnění alkohol. Dopujete se vitaminy, abyste vydrželi nadměrnou zátěž. Doporučuje se 3krát denně pět granulí.

Argentum nitricum 15 C

Jste stále ve spěchu a máte pocit, že nic nestíháte. Při psychické zátěži míváte průjem a chodíte často na malou. Jste stále v pohybu, neklid a nervozitu kompenzujete pojídáním sladkostí. Pracujete na více projektech najednou, ale máte problém dotáhnout je do konce. Dávkování je 3krát denně pět granulí.

Cuprum metallicum 15 C

Neznáte své hranice, chcete všem vyhovět a často se přepínáte. Trpíte pak nejrůznějšími potížemi, jakou jsou bolesti břicha, chrapot, křeče v dolních končetinách, škytavka, křečovitý kašel. Dávkování je 3krát denně pět granulí.

Jak se zbavit stresu a úzkosti

Jste napjatí, podráždění, svírá vás úzkostný stav? Naučte se pracovat se svou myslí a minimalizovat negativní dopady stresu a úzkosti pomocí jednoduchých technik:

Načítám