Hlavní obsah

Nejdivnější fobie: Můžete mít hrůzu z práce i vlastního pupíku a Tom Cruise se bojí plešatých

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se slovem fobie je to trochu jako s termínem depka. Tak dlouho se jimi lidé hovorově oháněli, až tento termín zprofanovali. Ve skutečnosti lidem dost zásadně znepříjemňují život a postižení potřebují pochopení, protože fobií na něco trpí téměř každý. Někdy jsou to věci absolutně bizarní.

Článek

Kromě těch známějších, jako třeba strachu z pavouků, existuje například i fobie z křížovek nebo krásných žen. Slovo fobie je ale poněkud nadužíváno. Mám fobii na čísla, proneseme ležérně jakoby nic. Ve skutečnosti jsme ale jen otrávení z vyplňování další excelové tabulky nějakých výkazů.

Rozhodně nás ale neohrožuje prudké bušení srdce, návaly pocení, bolest na hrudi, panická ataka, nevolnost nebo pocity na omdlení, což jsou příznaky, které provázejí například takovou aritmofobii (strach z bušení srdce), ale nejen ji. Všechny tyto reakce jsou totiž pro fobie typické. I pro ty, které působí kuriózně.

Co je to fobie

Fobie jsou definovány jako intenzivní a iracionální strach z osoby, předmětu nebo situace, i když nejsou vůbec nebo jen minimálně nebezpečné. Psychiatr Ján Praško, který se roky věnuje jejich zkoumání, říká, že si dispozice k některým neseme v genech, jiné nabereme v rodině. Spoustu jich spustí traumatické zážitky, a to i tehdy, když nás ani nenapadne, že se do nás hluboce vpisují.

U fobií platí, že lidé tolerují ty, které jsou známé. Obavy ze tmy, hmyzu, hadů, výšek, stísněných prostor nebo pavouků jsou tak běžné, že se nad nimi nepozastavujeme. Zkuste ale někde říct, že trpíte ergofobií – strachem z práce. V tu chvíli budete označeni za lenochy a vyžírky. Ve skutečnosti nejde o to, že se bojíte práce samotné, ale všeho, co je s ní spjaté: bojíte se, že selžete, zklamete a napácháte šílenou škodu.

Klaustrofobie

Popis: Fobická úzkostná porucha projevující se strachem ze stísněných prostor.

Příznaky: Závratě, neklid, úzkost, dušnost, bolest na hrudi, zrychlený tep.

Léčba: Kognitivně behaviorální terapie (KBT), psychoterapie, ve vážnějších případech antidepresiva a anxiolytika.

Prevence: Není.

Tom Cruise a panická hrůza z holohlavých

Americký herec Tom Cruise kdysi zveřejnil, že trpí peladofobií, iracionálním strachem z plešatosti a holohlavých lidí. Odmítá role plešatých postav a za tím, že se zvládl bavit s kolegy i producenty bez vlasů, stojí roky psychoterapie. Rozjet peladofobii přitom může i jen pitomý vtípek s gumovou maskou Fantomase, ve které na vás někdo vybafne. Venustrafobie je zase – a vůbec ne vzácná – panická hrůza mužů z krásných žen. S parurézou, jinak též syndromem stydlivého měchýře, se muži zase nikdy nevymočí na veřejných toaletách. Paralyzuje je představa, že všichni okukují jejich nedokonalý penis.

Strach ze všeho: příznak schizofrenie

Hrůza z dlouhých slov se příhodně nazývá hipopotomonstrosesquipedaliofobie. Postižený panikaří, že je špatně vysloví a tím se zostudí. Nutit ho třeba k učení němčiny, která je typická dlouhými a složenými slovy, je na sebevraždu. Při fobii z vlastního pupíku (omfalofobie) se zase bojíte, že vám z břicha vylezou vnitřnosti. Vrcholem je panofobie – strach ze všeho! Podle Jána Praška má panofobiknuž dopředu strach, že bude mít strach. Panofobie je často průvodním jevem schizofrenie.

Agorafobie

Popis: Fobická úzkostná porucha vyznačující se strachem z otevřených prostranství.

Příznaky: Panická ataka, závratě, úzkost, dušnost, neklid, návaly horka a chladu, nadměrné pocení.

Léčba: Kognitivně behaviorální terapie (KBT), psychoterapie, ve vážnějších případech antidepresiva a anxiolytika.

Prevence: Není.

Příčina bizarních fobií a úzkostí

Hlásat „dřív stačilo pár facek a bylo po fobii“ je laciné. Ani ty z našeho pohledu absurdní si nikdo nevymýšlí. To, že chápeme fobii dítěte na školu, které v ní zažilo šikanu, nebo hrůzu znásilněné ženy z mužů, může být vodítkem i k pochopení třeba děsu z čokolády (xocolatofobie) nebo křížovek (kruciverbofobie). Stačí se v dětství skoro udusit čokoládovým bonbonem z kolekce nebo za posměchu „se předveď, tupče“ luštit sudoku před takzvaně chytřejšími mozky. I v případě fobií tak platí pravidlo: Nesuď, abys sám nebyl souzen, protože nikdy nevíš, co tě potká.

Načítám