Hlavní obsah

Trápí vás křečové žíly? Kdy si s nimi poradíte sami a kdy vyhledat pomoc?

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křečové žíly na kráse ani náladě nepřidají. Kromě toho, že nohy právě nezdobí, jsou nepohodlné. Bolí, nohy kvůli nim otékají a máte pocit, že jsou z olova. Sice se dají řešit samoléčbou, ale nepodceňujte je. Jsou fáze, kdy už se bez odborné pomoci neobejdete, a někdy se nevyhnete lékařskému zákroku.

Článek

Křečové žíly neboli varixy patří mezi obvyklá onemocnění žilního systému. Pokud vás to trochu uklidní, nejste žádná výjimka. Potýká se s nimi až 60 procent populace. Poznáte je hned. Jde o nateklé a hrudkovité žíly dobře viditelné pod kůží. Kde se ale berou? Při některých činnostech, kdy je člověk neustále na nohou nebo naopak celé hodiny u práce sedí, dochází ke zpomalení toku krve v jeho těle. Ta se pak hromadí právě v žilách, které se rozšiřují. Varixy jsou částečně dědičné. Dlouhodobě sedavý životní styl plus obezita jsou v tomto případě skoro jako předplatné na jejich získání. Bohužel za křečové žíly vděčíte i hormonálním změnám a těhotenství. Jejich výskyt ovlivňuje i věk. Dítě s varixy nepotkáte. Nad šedesát let už se s nimi podle statistiky trápí každý druhý člověk.

Kdy začít řešit křečové žíly

Obtěžuje vás estetický vzhled křečových žil a způsobuje vám psychické nepohodlí? Můžete se poradit s odborníkem na cévní chirurgii nebo dermatologii ohledně možnosti léčby. Existuje i řada soukromých žilních klinik.

Jestliže cítíte i fyzické nepohodlí a zdravotní potíže, určitě si konzultaci s lékařem domluvte! Mezi výrazné příznaky patří bolest v místě zvětšených žil, otoky či svědění, ale i pocity těžkosti nebo pálení v nohách. Tyto příznaky můžete tlumit i nošením kompresních punčoch a změnou životního stylu. V případě, že se už objeví komplikace, jako jsou vředy, záněty, krvácení, trombóza nebo zduřelé uzly žil, je namístě vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Obecně platí, že pokud cítíte jakékoliv obavy ze svých křečových žil, zajděte si na vyšetření. Lékař vám změří rozsah postižení žil, průtok krve a doporučí případně další diagnostické testy. Pak vám navrhne nejvhodnější léčebný plán včetně prevence do budoucna.

Jde zlepšit křečové žíly samoléčbou?

Stav křečových žil si můžete zlepšit i sami doma. Je ale důležité si uvědomit, že domácí opatření mohou pomoci zmírnit příznaky. Křečové žíly nikdy úplně neodstraní. Jejich příčina je často genetická a míra postižení souvisí s vaším životním stylem. Kromě pravidelného pohybu a cvičení je dobré myslet na zdravější jídelníček a hlídat si váhu. Udržování zdravé hmotnosti zlepšuje krevní oběh a snižuje i tlak v žilách.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Chcete křečovým žilám předejít? Pravidelně se hýbejte a přemýšlejte i o jídleFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Zaměřte se na pohyb a jídelníček

Pokud nemáte optimální hmotnost, doplňte si do jídelníčku vlákninu a snažte se jíst potraviny s omezeným obsahem tuků a cukrů, s dostatkem zeleniny a ovoce. Omezte příjem soli, protože nadměrná konzumace soli může způsobit zadržování tekutin a zhoršovat otoky.

Co se týče cvičení a pohybu, žilám prospívá, když jsou nohy aktivní. Vhodnými sporty jsou plavání, chůze, běh, jízda na kole nebo jóga. Určitě se vyhněte cvičením, která zvyšují tlak na nohy, jako je dlouhodobé cvičení s váhou nebo dřepy. Zkuste si doma každý den vzpomenout a zvedněte si nohy nad úroveň srdce, například i při chvílích odpočinku, kdy si čtete, telefonujete, díváte se na film nebo i během spaní. Jestli pracujete dlouho u počítače, dělejte si přestávky a projděte se. Dlouhodobé sezení a stání má totiž významný vliv na zhoršení stavu křečových žil.

V neposlední řadě si můžete pomoci speciálními punčochami. Používání elastických kompresních punčoch nebo obvazů na nohy zlepší tok krve zpět k srdci a sníží otoky. Punčochy by měly být pevnější u kotníků a postupně se uvolňovat směrem nahoru. Vyhněte se i těsnému oblečení, zejména kolem pasu a stehen, aby se zbytečně tlak na žíly nezvyšoval.

Druhy léčby křečových žil

Kromě už zmíněné domácí samoléčby je dnes spousta možností, jak si s křečovými žilami poradit. Všechny možnosti můžete zkonzultovat s lékařem, který posoudí stav vašich křečových žil a navrhne nejvhodnější léčbu.

Skleroterapie - při tomto postupu se do postižených žil zavádí speciální roztok, který způsobí jejich uzavření a zvazivovatění.

Laserová terapie - pomocí silného laserového paprsku se žíly uzavřou, tento postup se obvykle provádí u menších žil.

Endovaskulární ablace - do žíly se zavede tenká trubička (katetr) a pomocí laseru či rázové vlny se žíla naruší, což způsobí její uzavření a zvazivovatění.

Flebektomie - při této chirurgické proceduře se mechanicky odstraňují křečové žíly prostřednictvím malých řezů v kůži, jde o více invazivní zákrok a provádí se u větších nebo pokročilých případů.

Co dělat, když křečová žíla praskne

Pokud máte podezření, že vám praskla křečová žíla a postižené místo krvácí, přiložte na něj sterilní obvaz (nebo když jej nemáte, můžete i čistý hadřík) a silně tlačte na místo krvácení. Pokuste se zůstat v klidu a nohu nenamáhejte. Zavolejte si záchrannou službu a v mezičase zvedněte nohu nad úroveň srdce, pomůže to snížit krvácení. Prasklá křečová žíla je potenciálně vážný stav, který může vést ke komplikacím. Proto je důležité vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve.

5 opatření, která pomohou s křečovými žilami

1. Udržujte aktivní životní styl

Pravidelná fyzická aktivita, jako je chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, vám zlepší krevní oběh a zlepší stav vašeho žilního systému.

2. Zvedejte nohy

Jakmile je to možné, zkuste si přes den na několik minut zvednout nohy nad úroveň srdce, abyste zlepšili krevní oběh.

3. Kontrolujte váhu

Udržujte si zdravou váhu. V případě obezity totiž dochází ke zvýšenému tlaku na nohy a celý žilní systém.

4. Noste kompresní punčochy

Speciální kompresní punčochy vám mohou pomoci komprimovat žíly a zlepšit krevní oběh. Podle rozsahu křečových žil můžete nosit kratší či delší.

5. Vyhněte se dlouhodobému stání nebo sezení

Pokud je to možné, snažte se vyhnout dlouhému stání nebo sezení v jedné pozici, protože to prokazatelně zhoršuje příznaky křečových žil.

Odborná spolupráce: MUDr. Jiří Veselý, kardiologická ambulance EDUMED Broumov.

Načítám