Hlavní obsah

Životabudiče, které vás nakopnou! Je jich sedm a některé máte určitě doma

Foto: Yasinozturkk, Shutterstock.com

Foto: Yasinozturkk, Shutterstock.com

Reklama

Tak, jako byste měli každé ráno vstávat pravou nohou, tak byste měli vyzkoušet i přírodní zázraky, které vám dodají energii na celý den. Tohle je našich sedm životabudičů, jež fungují!

Článek

Než někdo přijde s elixírem mládí nebo živou vodou, musíte si s nejrůznějšími malými bolístkami, každodenními neduhy a nesoulady těla i duše poradit pomocí ověřených babských rad a fíglů. Je jedno, zda máte kocovinu, „hlavu jako střep“, trpíte nebo vás bolí žaludek po vydatném jídle. Je dobře známo, že občas na to nezabírá ani čerstvý vzduch, ani horký bylinkový čaj. Tady je pár zázraků, které stojí za to vyzkoušet a „ordinovat“ si je v pravidelných dávkách.

1. Kokosová voda pro krásnou pleť

Stoprocentní kokosová voda sice není žádná novinka, ale pokud se jí stále bráníte, třeba vás přesvědčí tyto důvody: neobsahuje žádné chemikálie, je velmi efektivní při hubnutí, díky obsahu cytokinu a kyseliny laurové vyvažuje hladinu pH a udržuje pleť hydratovanou a silnou, zvyšuje funkci metabolismu, je super vzpruhou pro lidi s nízkým krevním tlakem, vhodná v boji proti volným radikálům a snadno se díky ní absorbují léky. A navíc, je skvělá při kocovině.

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Kokosovou vodu koupíte i v běžných supermarketechFoto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

2. Zelený čaj pro energii i klidnější mysl

Zelený čaj je tradiční nápoj původem z Číny, který je známý pro své mnohostranné zdravotní benefity a vitalizující účinky. Obsahuje kofein, jenž poskytuje přirozenou energii, ale v kombinaci s L-theaninem, aminokyselinou obsaženou v zeleném čaji, může poskytovat klidnou a stabilní energii bez nervozity. Díky vysokému obsahu antioxidantů, zejména polyfenolů a katechinů, má zelený čaj protizánětlivé a ochranné vlastnosti, které podporují zdraví srdce, mozku a celkovou vitalitu. Zelený čaj také podporuje metabolismus a může pomoci při hubnutí a snižování hladiny cholesterolu v krvi, což přispívá k celkovému pocitu vitality a dobrého zdraví.

3. Bachovy esence pro detox organismu

Takzvané „bachovky“ jsou výtažky z květů nejedovatých bylin rostoucích ve volné přírodě. Každá z 38 esencí působí určitým způsobem na lidskou psychiku a jejich kombinací lze dojít k psychické rovnováze a emoční vyrovnanosti. Zkrátka, trpíte třeba na úzkosti, chcete se zbavit stresu nebo jen potřebujete detoxikovat organismus? Elixír je možná dělaný právě pro vás. V dnešní době si dokonce můžete nechat namíchat Bachovy esence přímo na míru, podle vašich aktuálních potřeb.

4. Voda + citron nejen při kocovině

Dopřejte svému tělu každodenní ranní drink v podobě vlažné vody s pár kapkami citronu. Co vám tento koktejl dá? Lepší trávení, podporuje imunitu, osvěžuje dech, zlepšuje pleť a dýchací problémy, je přírodním energetickým nápojem pro sportovce a skvělým životabudičem i pro náročná rána.

Foto: KSYUHUS, Shutterstock.com

Vodu s citronem můžete pít celý den, ale ráno je nejprospěšnější Foto: KSYUHUS, Shutterstock.com

5. Propolis proti plísním

Propolis neboli včelí tmel je malý zázrak, který se používá jako léčivá látka už od dob egyptských faraonů. V posledních padesáti letech bylo odhaleno významné protiinfekční působení, což je jen jeden z mnoha zdravý prospěšných účinků. Léčivé působení propolisu na váš organismus je velmi pestré. Propolis je používán zejména pro své výrazné bakteriostatické (zastavující růst bakterií) a bakteriocidní (ničící bakterie) účinky. Působí dokonce i proti virům a plísním. Díky propolisu získaly včely další důvod k uznání a ocenění od odborné i laické veřejnosti.

6. Ashwagandha pro vitalitu

Ashwagandha, známá také jako indický ženšen nebo vitánie snodárná, je léčivá bylina tradičně používaná v ájurvédské medicíně. Tato rostlina je považována za adaptogen, což znamená, že může pomoci tělu lépe zvládat stres a zvyšovat odolnost vůči negativním vlivům prostředí. Ashwagandha má také pověst povzbuzující vitality a energie. Pomáhá zvyšovat fyzickou výkonnost a vytrvalost, čímž může snižovat únavu a zvyšovat odolnost. Dále se ashwagandha používá k podpoře imunitního systému a jako tonikum pro nervový systém. Pomáhá zlepšovat spánek a snižovat úzkost.

7. Mladá pšenice pro štíhlejší postavu

Mladá pšenice je ta, která je sklizena ve fázi, kdy má vysoký obsah živin a chlorofylu. Tato rostlina je bohatá na živiny, včetně vitaminů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů, což z ní činí vynikající zdroj výživy pro podporu vitality a zdraví. Mladá pšenice je známá pro své detoxikační vlastnosti a schopnost čistit tělo od škodlivých toxinů a těžkých kovů, čímž pomáhá podporovat zdraví jater a celkovou imunitu. Obsahuje také enzymy, které pomáhají trávit potravu a zvyšují vstřebávání živin, což podporuje zdravé trávení a napomáhá při redukci váhy. Mladá pšenice je bohatá na chlorofyl, jenž má protizánětlivé a detoxikační vlastnosti, podporuje zdraví kůže, zlepšuje krevní oběh a zvyšuje energii a vitalitu.

Reklama

Načítám