Hlavní obsah
4,0
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tato minimalistická japonská verze vajíčkové pomazánky potvrzuje, že právě nejjednodušší věci bývají často nejlepší. V Japonsku je tamago sando neboli vajíčkový sendvič velmi populární: krémová vajíčka mezi dvěma plátky nadýchaného chleba najdete v každé večerce a často se připravují i doma.

5 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na jednoduchou pomazánku
  • 3 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1/2 lžičky cukru krupice
Na japonský toastový chléb
  • 250 ml vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička medu
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 20 g sušeného mléka
  • 25 g másla
Na dokončení
  • 20 g másla
Článek

Základ tohoto sendviče tvoří japonský mléčný chléb šokupan (shokupan). Je lehce nasládlý, nadýchaný a opravdu měkký, přitom má malé póry a dobře udrží náplň. Pokud rádi pečete, doporučuji ho vyzkoušet, sametová a nadýchaná struktura vás nadchne. Na přípravu budete potřebovat asi tři a půl hodiny, většinu času ale zabere kynutí.

Nicméně samotná vajíčková pomazánka je velmi jednoduchá a je výborná i na rustikálnějším kváskovém chlebu. Anebo si můžete upéct klasický domácí toastový chléb, příprava je jednodušší a je také výborný.

Postup

01.

Na pomazánku uvařte vejce: vložte je do rendlíku s vodou, přiveďte k varu a vařte 8 minut. Zchlaďte je v ledové vodě, oloupejte a nechte vychladnout.

02.

Vejce rozmačkejte vidličkou tak, aby v hmotě byly stále zřetelné drobné a stejnoměrné kousky bílku. Přidejte sůl, pepř a mléko. Promíchejte, ochutnejte a případně dosolte. Majonézu dobře prošlehejte s rýžovým octem a cukrem. A až se cukr rozpustí, zlehka ji vmíchejte k vaječné směsi a nechte chvíli rozležet v chladu.

Tip: Můžete použít originální japonskou majonézu: má výraznější chuť a seženete ji i u nás. Je ale poměrně drahá a verze s octem a cukrem se jí chuťově podobá.

03.

Na japonský mléčný chléb zahřejte vodu na 40 °C, přidejte sušené droždí, cukr a med, promíchejte a nechte 10 minut aktivovat. V mezičase prosejte do mísy robota mouku, sušené mléko a sůl. Přidejte zpěněné droždí a krátce promíchejte, až se mouka provlhčí. Zapněte robot a těsto zadělávejte opravdu dobře a dlouze.

Nastavte si minutku a těsto hněťte alespoň 6–8 minut. Poté přidejte změklé máslo a hněťte dalších 6–8 minut. Výsledné těsto je lehce lepivé a řidší, ale hladké a pružné. Překlopte ho do velké mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 40 minut.

Tip: Odeberte malý kousek těsta a roztáhněte ho mezi prsty do čtverce: správně vypracované těsto vytvoří tenkou membránu, která se netrhá. Pokud se trhá, přidejte další 1–2 minuty hnětení.

04.

Pracovní desku velmi lehce posypejte moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Roztlačte ho prsty na placku, několikrát šetrně a jemně přeložte a vytvořte kouli. Nožem ji rozdělte na tři stejně velké kousky a z každé zlehka vytvořte malý bochánek.

Nechte kynout pod utěrkou dalších 20 minut a poté každý bochánek zlehka rozválejte do oválu. Levou i pravou třetinu těsta přeložte směrem ke středu a výsledný pruh těsta smotejte do ruličky, šev spojte prsty. Všechny tři ruličky těsta vložte švem dolů do formy na toastový chléb vyložené papírem na pečení a pod utěrkou nechte kynout ještě 20 minut.

05.

Předehřejte troubu na 195 °C. Vykynutý chléb postříkejte vodou a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a až poté krájejte. Vychladlý chléb skladujte v mikrotenovém sáčku – vláčný a hebký vydrží i 3–4 dny.

06.

Na dokonalý japonský sendvič lehce potřete dva plátky toastového chleba máslem. Přidejte poctivou vrstvu vajíčkové pomazánky a chléb na chvíli lehce zatižte prkénkem, pomazánka se srovná a rovnoměrně rozprostře. V Japonsku vám z chleba ještě odříznou kůrku, je ale tak dobrá, že by to byla škoda.

Japonské recepty mám moc ráda, líbí se mi způsob, jakým pracují se surovinami běžně dostupnými i u nás. Často připravuji křupavá japonská máslová kuřecí stehna a za vyzkoušení stojí také japonský řízek tonkatsu z trouby.

Načítám