Hlavní obsah

5 známých sexuálních mýtů: Co všechno není pravda?

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Reklama

Že už sex není žádné tabu, všechno se o něm ví a nic vás nemůže překvapit? Omyl! Ukazuje se totiž, že řada věcí, které se roky pokládají za dané, jsou nepravdy anebo minimálně nepřesnosti. Možná i vy věříte těmto sexuálním mýtům.

Článek

Moderní postupy, stále přesnější přístroje a rostoucí otevřenost k otázkám sexuality, to vše hraje vědcům do karet. A jejich práce ukazuje, že informace, které se často tradují jako ověřená fakta, jsou jen obyčejné mýty. Nejrozšířenější „pravdy“ uvádí na pravou míru britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

1. Průměrná délka penisu je 13 cm

V odborné literatuře se jako průměrná délka penisu uvádí něco kolem 13 cm, i když mezi lidmi se zabydlelo spíš číslo 15. Jenže pravda je úplně jiná. „Fakt je, že neexistuje žádná studie, která by jasně prokázala, jaká je průměrná délka penisu. A je pravděpodobné, že ani nikdy žádná nevznikne,“ tvrdí Tracey Cox. Jen málokterý muž je totiž podle ní ochotný nechat si dobrovolně změřit přirození nějakým vědcem. Proto je většina studií s touto tematikou založena na samoměření. Jenže jak moc pravdivé jsou údaje, které poskytují sami muži? Velká studie, která by jejich chloubu objektivně posoudila, zatím neexistuje, a průměrnou délku penisu tudíž nikdo nezná.

2. Muži se vzruší rychleji než ženy

Ženy potřebují dlouhou milostnou předehru, spoustu doteků, laskání a péče. Muži ne, ti se vzruší během chvilky. To je obecná představa, která ale neodpovídá skutečnosti! „Ukázala to studie, při níž výzkumníci použili termovizi a měřili průtok krve do genitálií, což je spolehlivý ukazatel vzrušení. Účastníci studie, muži i ženy, se měli dívat na nejrůznější videa včetně erotických a odborníci sledovali, jak dlouho jim trvá, než se vzruší. Výsledek? Mužům i ženám stačil ke vzrušení stejný časový úsek,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

O sexuálním fungování se říkají různé věci, ale často je lepší brát je s rezervou. Vždyť k čemu je dobré vědět, kolik měří průměrný penis?Foto: MJTH, Shutterstock.com

3. Vibrátory se léčila hysterie

Historka o vynálezu vibrátoru je notoricky známá. Přišel s ním britský lékař, aby sobě i kolegům ulehčil léčbu žen, které trpěly hysterií. Spočívala totiž v přivedení pacientek k orgasmu, což se při vysokém počtu nemocných dam „ručně“ zvládat nedalo. Hysterie byla kolem roku 1880 diagnóza pro jakékoli úzkosti, panické ataky, stres či nervozitu žen, takže o pacientky opravdu nebyla nouze.

„Příběh je to krásný, ale pravda je taková, že neexistuje žádná literatura ani data, které by jej potvrdily,“ říká Tracey Cox. Vibrující přístroj opravdu vynalezl lékař Joseph Mortimer Granville (1833–1900), ale jako všeobecně použitelný lékařský přístroj, jehož domácí variantu ještě počátkem 20. století užívali muži, ženy i děti. Ulevoval od bolestí svalů a zad a od migrén a dámy se s jeho pomocí snažily zbavit i vrásek. „Jenže důvtipným ženám netrvalo příliš dlouho zjistit, že když přístroj použijí na klitoris, dějí se neuvěřitelné věci,“ dodává expertka.

4. Klitoris je 2× citlivější než penis

Traduje se, že klitoris má dvakrát víc nervových zakončení než penis, a je tedy dvakrát citlivější. Dokonce se uvádí, že poštěváček (navíc jen ta část, která je viditelná) má až 8 000 nervových zakončení. Jenže když vědci začali pátrat po původu těchto informací, nic nenašli. „Jediné, co objevili, byla studie zaměřená na krávy,“ vysvětluje Tracey Cox. A srovnávat lidi se skotem asi opravdu není příliš přesné, takže ve skutečnosti nikdo neví, kolik nervových zakončení má penis či klitoris.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Dvakrát citlivější než penis? A není to jedno... Hlavně když to funguje!Foto: MJTH, Shutterstock.com

5. Bod G neexistuje

Tady nejde o nepotvrzenou informaci, ale pouze o její zkreslení. Bod G – to zní chytlavě! Jenže nejnovější výzkumy ukazují, že se nejedná o nějaký bodík, ale o celou oblast, která může být zdrojem velké slasti: jde o místo uvnitř vaginy, kde se potkávají klitoris, Skeneho žlázy (mívají na svědomí ženskou ejakulaci) a houbovitá tkáň obklopující močovou trubici. Nic to ale nemění na tom, že nalezení této oblasti se pro někoho rovná nalezení svatého grálu.

Nejen kolem sexu, ale obecně kolem zdraví kolují nejrůznější zkreslené či nepravdivé informace. Které zdravotní mýty lékaři nemají rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám