Hlavní obsah

Zdravotní mýty, které lékaři nemají rádi

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Věříte, že když si opálíte „základ“, nemusíte se bát rakoviny kůže? Nebo že lepek je pro střeva jed? Že je zdravé se od rána do večera prolévat vodou? A to jsou jen některé z překvapivých zdravotních mýtů, z nichž se lékařům dělají osypky.

Článek

Jsou to taková ta moudra, která jste slyšeli od kamarádky nebo vám je na srdce kladli rodiče. Jiná tvrzení jsou produktem doby a odrážejí aktuální trendy, jako například, že lepek je absolutně špatný. Pravdou ovšem je, že řada takových povídaček o realitě příliš nevypovídá. A lékaři se kvůli nim umí pořádně rozčílit. Jakým zdravotním mýtům byste neměli věřit a proč?

1. Čím více vody vypijete, tím lépe

Nedostatek vody organismus oslabuje a má celou řadu neblahých důsledků – od tmavé moči a zácpy přes suchou kůži, únavu a bolesti hlavy až po kolísání krevního tlaku, svalové křeče a selhání jater. Nadměrná hydratace ale také není dobrá, nabourá rovnováhu vnitřního prostředí, především dochází ke snížení hladiny sodíku. Převodnění se může projevit bolestí hlavy, vyšším krevní tlakem, nevolností, zvracením a otoky. Zdravé ledviny si dovedou s přechodným nadměrným příjmem tekutin zpravidla poradit, dlouhodobé přetěžování jim ale škodí. Denně byste měli vypít minimálně 35 mililitrů vody na kilogram tělesné hmotnosti, když se hodně potíte a máte žízeň, je třeba pochopitelně vypít víc.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bez vody se neobejdeme, neměli bychom to ale ani přehánět, nadměrná hydratace zatěžuje ledvinyFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. S opáleným „základem“ vám melanom nehrozí

Přesto, že je rakovina kůže jednou z nejčastějších forem tohoto onemocnění, mnoho lidí se stále oddává mylné představě, že když si v opálení vytvoří „základ“, nemusí se jí už bát, protože se nespálí. „Opálená kůže ale nezaručuje, že se nemůže při dalším opalování spálit,“ varuje dermatoložka Marie Finsterlová. Kůže sčítá opakovaná spálení i opálení bez spálení, hrubne, vysušuje se, rychleji stárne a zvyšuje se i riziko nádorového onemocnění. Proto byste nikdy neměli rezignovat na užívání opalovacích krémů a nechodit na slunce přes poledne, kdy má největší sílu.

3. Kvůli lepku jste tlustí

Přesvědčení, že lepek škodí střevům a způsobuje přibývání na váze, zapustilo kořeny v myslích celé řady lidí. Pravdou ale je, že pokud nemáte celiakii (což je autoimunitní onemocnění projevující se nesnášenlivostí lepku) nebo nemáte na lepek alergii, jeho vyřazení z jídelníčku vám nikterak nepomůže – ani v očistě střev, ani v hubnutí. Pokud chcete zhubnout, vzdejte se bílého cukru a jednoduchých sacharidů ze zpracovaných potravin, bílého pečiva a podobně – ty mají vysoký glykemický index a nutí vás k přejídání, lepek sám o sobě nic takového nespouští.

Foto: NaruFoto, Shutterstock.com

Pokud nemáte celiakii nebo alergii na lepek, není důvod, abyste ho ze stravy úplně vyloučiliFoto: NaruFoto, Shutterstock.com

4. Detox je skvělý nápad

Pokud máte zdravá a funkční játra a ledviny, funguje detoxikace těla, tedy pročišťování od toxinů, přirozeně a není třeba ji jakkoliv uměle podporovat. „V takovém případě může pití různých šťáv a užívání detoxikačních přípravků játra a ledviny naopak přetěžovat: s ovocnými šťávami do sebe dostanete kupu cukru, ten prudce zvýší svou hladinu v krvi, která zase ale rychle klesne a vám bude špatně“, vysvětluje Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluautor virtuální sestry Emmy.

Pravidelné dlouhodobější detoxy podle něj mohou podráždit trávení, způsobit průjmy a zapříčinit dehydrataci. „Samozřejmě je prospěšné odlehčit jídelníček a zařadit do něj více čerstvých potravin. Ale prolévat se každý měsíc ovocnými šťávami a polykat množství rádoby zázračných tabletek za rozumné nepovažuji,“ vysvětluje.

5. Rentgen způsobuje rakovinu

Rentgenové záření sice není zcela neškodné, ale když budete hodinu stát na slunci, vystavíte se většímu riziku rakoviny, než je to, které plyne z rentgenového vyšetření. „Odmítnutí správně doporučeného rentgenového vyšetření může být pro pacienta mnohem nebezpečnější než jeho absolvování,“ uzavírá doktor Sobotka.

Reklama

Načítám