Hlavní obsah

Červená řepa: Podzimní zdravotní bomba má všestranné využití

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Reklama

Sezona červené řepy vrcholí, a proto je pravý čas zařadit ji do jídelníčku. Tahle úžasná zelenina nejen dobře chutná a dodá vašim pokrmům sytou barvu, ale také doplní důležité látky vašemu organismu. Nevěříte?

Článek

Při zpracování červené řepy je potřeba zvýšená opatrnost, jinak bude vaše kuchyň vypadat, jako by se v ní odehrál krvavý masakr. Za trochu té barvy ale tahle zelenina stojí – obsahuje bohaté spektrum prospěšných látek. A nemusí s ní být ani moc práce: dá se totiž koupit už předvařená a upravit na různé způsoby – a ne nutně jako kostičky ve sladkokyselém nálevu, které znáte ze školních jídelen.

Fialová bojuje se stářím

Řepa je zdrojem vlákniny, draslíku a železa a nechybějí v ní ani antioxidanty. Pomáhají tělu v boji s volnými radikály, které způsobují oxidační stres – a ten zvyšuje riziko rozvoje například cukrovky, nemocí srdce a cév či rakoviny. Podzimní kráska nabízí antioxidanty betalainy, rostlinná barviva, která jí dodávají specifickou barvu.

Až se tedy po konzumaci řepy zbarví vaše toaleta fialovou tekutinou, není důvod k obavám: je to úplně normální. Studie naznačují, že betalainy mají antikarcinogenní, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhají i s ochranou jater a zpevňují cévní stěny. A tím vším pomáhají zpomalovat proces stárnutí!

Posílí nervy i imunitu

„Obsažený křemík je důležitý minerál, který posiluje vazivo, nehty a cévy. Pokud řepa vyroste v nevyžilé půdě, nachází se v ní také selen,“ uvádí výživová poradkyně Pavla Tomášková. A to je skvělá zpráva: strava průměrného Čecha totiž obsahuje podle výzkumů méně selenu, než se pro zdraví doporučuje, přitom se mimo jiné podílí na dobré obranyschopnosti.

V řepě nechybějí ani vitaminy: B1 pro správnou funkci srdce a nervů, B2 pro zdraví nervů, kůže a očí a vitamin B6, který se podílí na ochraně před kardiovaskulárními nemocemi. Nelze opomenout ani kyselinu listovou (B9) – obnovuje buňky a udržuje v kondici nervovou soustavu. A dále je tu i éčko, známý antioxidant.

Přesto by se to s konzumací výtečné červené zeleniny nemělo přehánět. Obsahuje totiž větší množství kyseliny šťavelové, na kterou se navazují minerální látky, které získáváme z potravy (například vápník), takže tělo nemůže tyto důležité látky efektivně využít. Nedostatek vápníku potom vede ke zhoršení kvality kostí, zubů či k nervovým obtížím. Stačí ovšem množství vápníku navýšit ve stravě nebo pomocí suplementů. 

Opatrní by měli být také lidé s nemocnými ledvinami, větší množství kyseliny šťavelové může způsobovat tvorbu ledvinových kamenů. Obsah kyseliny šťavelové v řepě je zhruba 300 až 600 mg na 100 g syrové potraviny. Toto množství se ovšem snižuje tepelnou úpravou. Za životu nebezpečnou je považovaná dávka 5000 mg kyseliny šťavelové, čehož se dá běžnou stravou dosáhnout jen těžko. Lidem s nemocnými ledvinami se nicméně doporučuje, aby nejedli více než 200 gramů řepy denně. 

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Červená řepa dodá organismu množství antioxidantů, které mimo jiné brání předčasnému stárnutíFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Naslano i nasladko

Nezajímají vás zdravotní benefity potravin? Nevadí. I tak si na červenou řepu pořádně posviťte: je totiž výborná i syrová a dá se připravit naslano i jako součást sladkých receptů.

Ze syrové červené řepy se odšťavněním získává šťáva, jež se dá namixovat do smoothie. Takhle lze využít nejen dužinu, ale i listy. „Kvůli vysokému obsahu vlákniny a minerálních látek je červená řepa vhodnou svačinkou či lehkou přílohou. Její specifická chuť skvěle vyzní v kombinaci s různými druhy sýrů a salátových zálivek,“ říká výživová poradkyně Erika Pavlíková. „Výborná je ve stylu carpaccia nakrájená na tenké plátky spolu s kozím sýrem, vlašskými ořechy a řeřichou,“ doporučuje Pavla Tomášková.

Foto: YuliiaHolovchenko, Shutterstock.com

Syrová řepa jako carpaccio. Tenké syrové plátky zeleniny doplňte sýrem nebo chutnou zálivkouFoto: YuliiaHolovchenko, Shutterstock.com

Jedlé jsou i listy

Syrová řepa vám nechutná? Tepelně ji upravte. Hodí se do boršče či na slaný koláč, můžete ji připravit na způsob zelí, rozmixovat na řepový krém, přidat jako ozvláštnění do masových kuliček nebo upéct v troubě jako zdravé chipsy. Šťáva se dá využít jako přírodní barvivo například do dortového korpusu nebo krému.

A vyhazovat nemusíte ani listy. Jdou připravit podobně jako špenát, tedy osmahnout na pánvi s cibulkou a česnekem a na závěr přidat vajíčko, hodí se ale i syrové do salátů anebo do polévek.

Chcete řepu ochutnat? Vyzkoušejte dva velice snadné recepty.

Řepový salát s křenem

Osvědčenou klasikou, která neomrzí, je řepový salát s křenem. Kombinace sladké řepy, navinulých jablíček a štiplavého křenu je neodolatelná! V téhle verzi je v zálivce použit bílý jogurt, který ocení dietářky i sportovci pro jeho obsah bílkovin i probiotik.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Salát můžete vyrobit z řepy syrové i vařenéFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Řepové brownies

A pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte řepu v netradičním kabátku – nasladko v podobě řepového brownies bez mouky. Snadněji už to nejde!

Foto: Amallia Eka, Shutterstock.com

Sladkého pečení s červenou řepou se nebojte: je to podobně úžasné jako s cuketouFoto: Amallia Eka, Shutterstock.com

Na řepu s rukavicemi

Sklizeň červené řepy byste měli stihnout do prvních mrazíků. Skladuje se jako ostatní kořenová zelenina. Bulvu očistěte od hlíny a opatrně odkruťte listy. Suchou řepu uložte do bedny s pískem tak, aby bulvy jen nepatrně vykukovaly, bednu umístěte do tmavého a chladného sklepa, kde by se měla teplota pohybovat těsně nad nulou.

Vadí vám představa červené pohromy při zpracování? Ruce udržíte v čistotě, když si při loupání a krájení vezmete na pomoc rukavice na uklízení. Pokud se přece jen zašpiníte, nasypte si do dlaní trošku jedlé sody a opláchněte. Na skvrny na oblečení použijte žlučové mýdlo.

Jíte řepu? Jestli vám nechutná, můžete ji použít na přírodní barvení vlasů.

Reklama

Načítám