Hlavní obsah

6 důvodů, proč se vám sebekvalitnější řasenka vždy rozmaže

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno jste se pracně nalíčila a jen co dorazíte do práce, už vidíte kolem očí tmavé šmouhy nebo pod víčky černé tečky? Chyba nemusí být v kvalitě řasenky. Proč se rozmazává i voděodolná řasenka a co s tím?

Článek

Řasenka má za úkol dodat řasám barvu, objem, délku, opticky rozevřít oči a přitáhnout k nim pozornost. Jenže co když zraky vašeho okolí padnou spíše na nepěkné černé šmouhy, ve které se vám líčení brzy rozmaže? Jak se věčně rozmazaných očí zbavit?

Sledujte etiketu

Některé řasenky drží lépe, jiné hůře, většina žen má svoji oblíbenou. Každá preferujeme jiný druh kartáčku a jiný efekt. Někdo chce řasy zahustit a dodat jim objem, jiný spíše podpořit jejich délku, jsou i speciální kartáčky, které řasy zatočí. Aby se vám nerozmazávala, neměla by ale vaší vyvolené kosmetické pomůcce chybět v první řadě charakteristika voděodolná. Tu oceníte nejen v létě na koupališti nebo když se zpotíte, ale i v podzimních plískanicích a zimních vánicích.

Odličujte se i ráno

Vodě sice kvalitní řasenka odolá, co je ale jejím velkým nepřítelem, je mastnota. Vaše ranní péče o pleť by proto měla začínat důkladným čištěním. To má za úkol zbavit pleť nejen potu a během spánku uchycených nečistot, ale i přirozené mastnoty a zbytků pečujících přípravků. I když je aplikujete večer, nikdy se stoprocentně nevsáknou do pleti.

Opláchněte kůži vlažnou vodou, očistěte pleťovým tonikem a poté naneste vhodný denní krém, hydratační, ale ideálně nemastný. Snažte se ho nanášet jen do očního okolí, na řasy nepatří. Barva řasenky pak na mastné brvy těžko přimkne. Olejová séra a výživný oční krém si pak rozhodně nechte na večer.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Mažete si v podzimním chladu ruce krémem i několikrát denně? Bezděčné dotyky mastných rukou mohou snáz rozmazat vaše líčení Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Pozor na další dekorativní kosmetiku

Aby řasenka dobře držela, pomůže také co největší časová prodleva mezi nanesením denního krému a samotným líčením. Také další dekorativní kosmetika by neměla být příliš mastná. Nevhodné jsou například krémové oční stíny nebo tužka, ale ani tekutý make-up, pokud se vám dostane i na oči. Zkuste tedy dekorativní kosmetiku jiné konzistence, například nemastný make-up, gelové linky a minerální stíny. Před líčením se také doporučuje nanést na oči a řasy tenkou vrstvu sypkého průsvitného pudru, který vstřebá poslední mastnotu.

Vsaďte na fixátory

Pokud se vám líčení rozmazává víc než ostatním, je na místě konzultace s vizážistkou. Možná používáte nevhodné přípravky pro váš typ pleti. Pomůže také líčení zafixovat fixačním sprejem, před řasenkou můžete na řasy nanést bázi, která její trvanlivost prodlouží. Dokáže také posílit slabé řasy, dodat jim objem a délku. Jste-li spíše zastánci přírodní kosmetiky, pomůže rýžová mouka, nahradí pudr a zmatní víčka před nanesením líčidel.

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Fixátor ve spreji můžete opakovaně použít i během dne, třeba když nanesete novou vrstvu řasenky nebo rtěnkyFoto: RomarioIen, Shutterstock.com

Bezděčné dotyky

Máte kolem očí nejen tmavé skvrny, ale také tečky a žmolky pod víčky? Zřejmě si oči během dne často mnete a řasenku jednoduše otíráte. A pokud si během dne krémujete ruce, líčením tím spíše rozmažete. Tyto dotyky jsou často nevědomé, proto je obtížné se je odnaučit. Vezměte si na pomoc třeba nějaký hodně aromatický gel na ruce – když je přiblížíte k obličeji, ucítíte vůni a můžete se včas zarazit.

Také při tom vysledujete, kdy máte tendenci se obličeje dotýkat. Když jste ve stresu? Když dlouho pracujete na počítači a oči začínají být unavené? Nebo když oči namáháte čtením knihy? Rozmazaná řasenka vám může napovědět, že je čas na návštěvu očního lékaře, který vám může diagnostikovat suché oči nebo zhoršený zrak.

Nic netrvá věčně

I dekorativní kosmetika má datum spotřeby. U řasenky počítejte s životností v délce zhruba tří měsíců. Že už není fit, poznáte snadno. Začne být vysušená, hustá, při nanášení se drolí. A právě částečky barvy mohou ulpívat na kůži a snadno se rozmazat. Takovou je nejlepší hned vyhodit. Na řasách nebude vypadat dobře, vytvoří ulepený vzhled „muších nohou“. Můžete ji zkusit znovu naředit (glycerinem, pleťovým olejem, v horké lázni, očními kapkami apod.), ale jako nová už nebude.

Reklama

Související témata:

Načítám