Hlavní obsah

7 tajemství štíhlých žen: Tohle začněte dělat jako ony

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závidíte kamarádce ploché břicho, štíhlé dlouhé nohy a hlavně dobré geny, díky kterým má svou štíhlou postavu bez námahy? Nenechte se zmýlit, lacino nejspíš své křivky nezískala, stejně jako ani vy své faldíky nenosíte bez příčiny. Co dělají vaše hubenější kamarádky jinak?

Článek

S dispozicemi k tomu, jak bude vypadat vaše postava, se částečně rodíte. Na baculatosti se ale podepisuje také váš životní styl, a to z nemalé míry. Jestli stále přibíráte, i když nechcete, musíte dělat něco špatně. Ale co? Tohle dělají ženy, které jsou štíhlé.

1. Nezahrávají si s metabolismem

Štíhlá postava a rychlý metabolismus jdou ruku v ruce. Zatímco jako děti máte pohybu dost, v dospělosti ho ubývá a leniví i bazální metabolismus (5 způsobů, jak ho rozhýbat).

Přirozeně štíhlí lidé bývají neustále v pohybu. Často mají pozitivní vztah ke sportu, ale hlavně chvíli neposedí a preferují aktivní trávení volného času. Rozpohybujte i vy svůj běžný den: choďte na procházky, nevyhýbejte se schodům, volný čas travte aktivně. Snažte se, aby váš metabolismus nekolísal, ale běžel stále stejně svižně.

 2. Nehladoví 

„Zásadní je nepřestat jíst. Když přestanete, a to v jakémkoliv věku, váš metabolismus se zpomalí a vaše úsilí povede paradoxně k ukládání tuku,” varuje výživová poradkyně Hana Ondrušová. Proto zapomeňte na všechny diety, které se podobají hladovce. Tělo energii potřebuje, proto jezte pravidelně, pestře a raději upravte velikost porcí než počet jídel za den.

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Když víte co, můžete jíst celý den s dvou až tříhodinovými přestávkamiFoto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

3. Neřeší, co jí, ale kolik toho jí

Závidíte kamarádkám, že se s chutí zakousnou do dílku smetanové pizzy, objednají si zmrzlinový pohár nebo kávu s likérem a šlehačkou? Proč by si nedaly, když mají chuť. Zřejmě si ale takového hříšku dopřejí jen malou porci a výjimečně. Pokud si vy s utrpením oblíbená jídla úplně odpíráte, zřejmě to vydržíte jen nějakou chvíli a pak, protože toho máte plnou hlavu, zhltnete naráz celou velkou pizzu.

4. Požitek nacházejí jinde

Nacházíte v jídle zalíbení a s plnou pusou slin vzpomínáte na víkendovou grilovačku a dort z nedávné oslavy? Radost by vám v životě měly přinášet i jiné věci než jídlo. Právě přirozeně štíhlí lidé si dokážou vychutnat výlet, dobrou knihu nebo koncert a nehledají potěšení jen v lednici.

Psychika hraje ve stravování významnou roli. Pozor například na zlozvyk v podobě zajídání stresu. „Často se lidé potýkají s emočním hladem, kdy se odměňují za vykonanou práci nebo naopak různá životní úskalí. Výjimkou není ani návaznost na vážnou nemoc nebo traumatizující událost, po níž si říkají: Jím, dokud můžu, protože si to po tom všem zasloužím,‘“ vysvětluje výživová poradkyně společnosti KetoDiet Martina Dvořáková.

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Všimněte si, že štíhlí lidé jsou stále v pohybuFoto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

5. Plně se na jídlo soustředí

Cpete do sebe tabulku čokolády tajně, aby vás partner neviděl? I to je špatně. Štíhlým ženám stačí dvě kostičky, protože si je naplno užijí. Vychutnají si pohled na tu dobrotu, její vůni, nechají sladkost pomalu rozpustit v ústech. Pak stačí málo. Naopak pokud mlsáte bezmyšlenkovitě a ve spěchu, za chvíli ani nevíte, že jste něco snědli a bude vás opět honit mlsná.

6. Mají zautomatizovná pravidla

Nevynechávat snídani, ovoce raději dopoledne, hodně zeleniny a vlákniny, omezit polotovary a alkohol… Poučky o zdravé výživě dokážete sypat z rukávu, protože o jídle a výživě stále něco čtete? Důležité je přenést je do praxe a osvojit si je natolik, že už nad nimi nebudete muset přemýšlet a přirozeně zvolíte zdravější varianty.

7. Mají realistické požadavky

Deset kilo za týden prostě nezhubnete. Přesto se s vervou pustíte do další bláznivé diety nebo utratíte nemalé peníze za tabletky na hubnutí. A když nezaberou, lámete nad sebou rychle hůl. „Často se stává, že obzvláště ženy chtějí zhubnout hned a nechtějí dát celému procesu čas. Dojdou k závěru, že i když se snaží, nehubnou, a proto přestanou. Po nějaké době se opět uchýlí k dietě a jestliže nezmění svůj přístup, čeká je stejný výsledek,” vysvětluje Martina Dvořáková.

Bude třeba si přiznat, že ke štíhlé postavě nevedou žádné zázračné diety, ale dlouhodobá úprava životního stylu, malé porce a vyvážení jídelníčku a pohybu.

Související témata:

Načítám