Hlavní obsah

Barva roku 2022? To je kreativní a harmonická modrofialová

Foto: Alim Yakubov, Shutterstock.com

Foto: Alim Yakubov, Shutterstock.com

Reklama

Rok se s rokem sešel a i letos společnost Pantone vyhlásila barvu, která bude v následujících měsících udávat trendy v módě, designu i každodenním životě. Tentokrát nás budou doprovázet odstíny modrofialové.

Článek

Svou barvu roku vyhlašují mnohé společnosti a ve světě designu se jedná o poměrně velkou událost. Tou nejočekávanější bývá oznámení firmy Pantone Color Institute, které má více než dvacetiletou tradici. Aby vybrali správný odstín, který bude následující rok ovlivňovat módu, umění, malířství i design, analyzují odborníci aktuální společenské dění i situaci ve světě. A rok 2022 se podle nich ponese na vlnách modrofialové, oficiálně pojmenované jako Very Peri.

Odstíny sebevědomí a kreativity

Barva Veri Peri se dá nejlépe popsat jako modrofialová s podtónem červené. V Pantone si přejí, aby – jakožto podle nich nejveselejší a nejteplejší modrých tón – podporovala kreativitu, vynalézavost, novotu a přinášela sílu. Má otevřít mysl a oživit tvůrčího ducha. Podle společnosti tak představuje smělou zvídavost, bezstarostné sebevědomí a novou perspektivu, díky níž lidé vezmou život do vlastních rukou.

Foto: LunaKate, Shutterstock.com

Barva Veri Peri je originální modrofialová s fialovočerveným podtónemFoto: LunaKate, Shutterstock.com

Harmonické spojení modré a fialové

Barvy mají na psychiku velký vliv, a některé staré národy jim dokonce připisovaly léčebné vlastnosti. S touto teorií dodnes pracuje colorterapie, která věří, že vhodně zvolený odstín může pomáhat s léčbou většiny bolestí a problémů.

Modrá i fialová patří ke studeným barvám a zlepšují schopnost soustředění a pobízejí k odpočinku. Modrá je barva klidu a harmonie, podporuje kreativitu, zmírňuje problémy s usínáním, prohlubuje dýchání a snižuje chuť k jídlu. Fialová je symbol meditace a duchovna, dodává inspiraci, snižuje podrážděnost a bojuje proti depresi. A díky podílu červené dokáže posílit vášeň a chuť k životu.

Jejich spojení může mít pozitivní vliv na všechny, kdo potřebují zpomalit, naučit se relaxovat a zbavit se úzkosti či smutku. V colorterapii se modrofialová využívá na kožní problémy, při léčbě artritidy, nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby a bolestí zubů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Modrofialová si skvěle rozumí se světlými barvami a zlatou. Zklidní tělo i duši a zmírní problémy s usínánímFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ideální do pracovny, koupelny i ložnice

Modrofialová se díky svým vlastnostem hodí do pracovny, popřípadě do pracovního nebo studijního koutu. Pomůže soustředit se na práci i učení, zlepší koncentraci a povzbudí tvořivost. Navíc nebude působit nijak rušivě.

Svůj díl práce odvede i v koupelně, kde se díky ní lépe uvolníte a zrelaxujete po náročném dni. Jen si dejte pozor, pokud máte ráno problémy se vstáváním. Příliš vás totiž nepovzbudí.

Díky uklidňujícím účinkům se hodí také do ložnice. Zde by měla usnadnit usínání, zklidnit srdeční rytmus i dýchání a navodit pocity harmonie.

A místečko si může najít i v kuchyni. Máte neustále potřebu chodit si pro další svačinky a vaše chutě jsou nezvladatelné? Vsaďte na barvy. Modrofialová totiž může u některých lidí mírně tlumit chuť k jídlu.

Foto: xalien, Shutterstock.com

V kuchyni se nejedná o typickou barvu, ale v otevřených a dobře osvětlených prostorách krásně vynikneFoto: xalien, Shutterstock.com

Pozor na množství

Protože studené odstíny pocitově ochlazují, hodí se do místností orientovaných na jih či západ. Zimomřiví jedinci by s nimi měli šetřit a využívat je pouze na drobné doplňky, jako jsou třeba svíčky, dekorační polštáře či obrazy. To samé platí i pro majitele špatně osvětlených a malých interiérů.

Jakožto poměrně tmavá barva může Very Peri malou místnost opticky ještě zmenšit. Abyste se kvůli ní necítili doma stísněně, zvolte ji pouze na jednu stěnu, větší kus nábytku nebo na menší detaily. Nejvíce jí to bude slušet v kombinaci s bílou, krémovou, barvou šampaňského či zlatou, z materiálu si sedne s velmi světlým dřevem, sklem a pozlaceným kovem.

Modrofialová vás příliš nezaujala? Víme, co o vás prozradí vaše oblíbená barva!

Reklama

Načítám