Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Další bramborový recept se vždycky hodí. Vyzkoušejte skvělý tip na bramborový nákyp s květákem, kozím sýrem a vlašskými ořechy.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Bramborový nákyp
  • 500 g brambor
  • 1/2 ks květáku
  • 1/2 ks pórku
  • 3 ks cibule
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Bešamel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 100 g kozího sýru
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, ale nekrájejte a dejte je uvařit do osolené vody do poloměkka (asi 10 minut varu). Nechte vychladnout a nakrájejte je na plátky.

02.

Květák rozdělte na růžičky a pórek nakrájejte asi na dva centimetry dlouhé kousky. Oboje pak povařte asi dvě minuty v mírně osolené vodě, slijte, ihned propláchněte studenou vodou a dejte vychladnout.

03.

Nahrubo nakrájené cibule orestujte v rozpáleném oleji a lžíci másla. Asi po 3 minutách přidejte vlašské ořechy a restujte další dvě tři minuty.

04.

Máslo na bešamel rozehřejte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte, aby v bešamelu nezůstaly hrudky. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a ještě asi pět minut provařte. Pak bešamel nechte vychladnout.

05.

Zapékací misku vymažte trochou olivového oleje a na dno a po obvodu narovnejte plátky brambor. Na ně rozprostřete cibulku s ořechy a na ni rozložte kousky květáku a pórku (můžete použít i brokolici nebo předpečenou dýni). Nakonec vše přelijte vychladlým bešamelem, do kterého jste vmíchali nastrouhaný nebo nadrobený kozí sýr a žloutky (pozor, je-li bešamel příliš teplý, žloutky se srazí!). Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 45 minut.

Zapečená zeleninová jídla jsou vděčná a dají se podávat jako lehká večeře nebo jako originální příloha k masu. Znáte rastattský květák zapečený se sýrem a zakysanou smetanou? Anebo přidejte i maso a udělejte si zapečené vepřové s květákem a bramborami v jednom pekáčku.

Reklama

Související témata:

Načítám