Hlavní obsah

Černá listina potravin aneb Čemu se výživáři vyhýbají?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkotučné arašídové máslo, ovocný jogurt, dezert bez cukru… Možná jíte tyhle potraviny každý den a vůbec vás nenapadne, že mají své pevné místo na seznamu zakázaných potravin výživových odborníků. Tyhle věci prostě ti, kdo zdravé stravě rozumí, zásadně nejedí.

Článek

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré, někdy to ale může být i naopak. Tedy že dobrý úmysl vyústí ve špatné důsledky. Příkladem mohou být některé potraviny, které se tváří jako zdravé, protože jsou „bez tuku“ nebo „bez cukru“, ve skutečnosti ale tělu škodí mnohem více než jejich klasické ekvivalenty. Odborníci na výživu to dobře vědí, a proto se takovým pochutinám velkým obloukem vyhýbají. Které potraviny patří na listinu hříšníků?

1. Arašídové máslo se sníženým obsahem tuku

Snížení obsahu tuku není v případě arašídového másla žádnou výhrou. Kvůli přidanému cukru nebo umělým sladidlům pro zvýraznění chuti totiž takové výrobky obsahují zhruba stejné množství kilokalorií jako plnohodnotná verze s tukem.

A přitom tuky, které arašídy obsahují, jsou zdravé. A navíc jsou to nositelé chuti. Jedná se o polynenasycené mastné kyseliny, které třeba na rozdíl od tuků ztužených či trans tuků pomáhají držet zdravou hladinu tuků v krvi. Takže arašídové máslo ano, ale jen to plnohodnotné.

2. Ovocný jogurt

V reklamách vypadají lákavě, ale spektrum živin, které by měly dodávat, už taková výhra není. Snídáte-li ovocné jogurty, je to skoro jako kdybyste si hned po ránu dali nějaký dezert. Až 50 procent kilokalorií totiž může pocházet z přidaného cukru.

„Ovocné jogurty jsou zbytnou potravinou. V 90 procentech obsahují opravdu malé množství ovoce v řádech gramů, které navíc bývá téměř vždy doplněno nějakou formou cukru. Téměř vždy tedy vychází lépe smíchat si bílý jogurt s vlastní marmeládou nebo čerstvým či mraženým ovocem,“ potvrzuje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Místo ovocného jogurtu si raději dejte bílý jogurt s ovocemFoto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

3. Salátový dresing bez tuku

Opět, nenechte se nachytat slovním spojením bez tuku. Podobně jako v arašídovém másle se sníženým obsahem tuku, bude tuk scházet i v salátovém dresingu. A to je škoda, protože zdravé tuky tělu pomáhají absorbovat živiny ze zeleniny v salátu. Navíc s jeho odebráním souvisí i navýšení cukru a umělých přísad, aby došlo ke zlepšení výsledné chuti.

Lepší než kupované jsou domácí dresingy, použijte k nim třeba olivový, avokádový nebo ořechový olej a nakombinujte je s různými druhy octů, s medem, česnekem, bylinkami…

4. Dezerty bez cukru

Dobrá zpráva pro všechny, kteří si s vidinou sexy křivek odpírají milované moučníky. Všem takovým výživáři vzkazují, že mnohem lepší než pudink bez cukru je poctivý kus klasického dortu. Ideálně takového, který si sami upečete a budete vědět, co do něj dáte.

Jak je to možné? Malé množství přírodního cukru, jako je med nebo třtinový cukr, škodí o mnoho méně než zpracovaný dezert plný náhražek a umělých sladidel. Skutečný dezert totiž uspokojí chuť na sladké s malou porcí, zatímco volba bez cukru jen polechtá chuťové buňky, které budou žádat víc a víc, protože nebudou ukojené.

5. Balené sushi

V chladicím boxu v obchodě s potravinami může předem zabalené sushi vypadat lákavě a nesporně se jedná o praktické řešení rychlého oběda či večeře. Je tu však několik ale. Existuje totiž mnoho faktů, které o těch rybích rolkách nevíte. Jak dlouho v mrazáku leží? Z jak čerstvých ryb byly vyrobeny? A jsou to vlastně skutečné ryby? Pokud toužíte po kvalitním sushi, buď si ho udělejte doma, nebo si ho objednejte z restaurace, která se na jeho přípravu specializuje.

6. Balený ovocný džus

Ačkoliv se na zadní straně obalů určitě dočtete, že nápoj dodá vitaminy a minerály, podle odborníků na výživu jsou alarmující nejen jejich ceny, ale i špatná nutriční hodnota. V podstatě se jedná o prázdné kalorie, které nezasytí ani nedodají žádné důležité živiny, jež jsou u ovoce a zeleniny samozřejmostí.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vyhněte se kupovaným salátovým dresingům, raději si vyrobte vlastní, třeba z olivového oleje a balsamikového octa Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ruce pryč od zpracovaných potravin

Všechny jmenované potraviny se podle Hany Mojžíšové, lékařky zabývající se výživou a léčbou obezity, v podstatě dají zařadit do jedné kategorie – průmyslově zpracované potraviny. „Z většiny kategorií potravin se dají vybrat potraviny vhodné méně a více. Čemu je ale nutné se vyhýbat, jsou ty hodně průmyslově zpracované.“ Jak je poznáte? Stačí se podívat na délku etikety, čím delší, tím horší. Sledujte, kolik je v produktu skutečných živin a kolik zbytečného škrobu a různých náhražek a přísad.

Reklama

Načítám