Hlavní obsah

Co jsou fytoestrogeny a jak mohou pomoci v přechodu

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estrogen je pohlavní hormon, který zajišťuje správné fungování celého organismu. U žen během přechodu ubývá, což s sebou nese řadu problémů. Mohou tuto situaci pomoci napravit fytoestrogeny a o co se vlastně jedná?

Článek

Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné látky a jejich chemické složení se nápadně podobá struktuře ženských pohlavních hormonů estrogenů. Ty zodpovídají za regulaci menstruace i plodnosti a pečují o dobrý stav srdce, svalů i kostí. Jejich hladina ale začne v přechodu klesat.

Někdy tuto přirozenou situaci mohou pozitivně ovlivnit právě fytoestrogeny: receptory v těle na ně reagují, jako by se jednalo o estrogeny, jen je jejich účinek slabší. Je to ale řešení pro každého?

Zdroje fytoestrogenů

Určité množství fytoestrogenů se nachází v řadě rostlin, ale z hlediska účinku na lidský organismus je zanedbatelné. Jediný opravdu zásadní zdroj, který ve stravě může sehrát roli,  představuje sója a sójové výrobky, jako je tofu, tempeh nebo miso.

Přijímat fytoestrogeny lze i ve formě doplňků stravy, ty by ale měly být užívány po konzultaci s lékařem. „V období přechodu mohou pomoci stabilizovat jeho nežádoucí projevy doplňky stravy s výtažky jetele či vojtěšky,“ radí biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Účinky fytoestrogenů

Pravidelný vyšší přísun látek podobných estrogenům může prospět především ženám, které chtějí obnovit hormonální rovnováhu před nástupem menopauzy. Právě tehdy totiž hladina hormonů kolísá a způsobuje známé příznaky, jako jsou návaly horka, bolestivé prsy, snížené libido, únava, nepravidelná menstruace a náladovost.

„Fytoestrogeny nabízejí přirozenou alternativu k syntetickému estrogenu, který je lékaři předepisován v rámci hormonální substituční terapie. Podobně mohou zmírnit riziko řídnutí kostí a vzniku osteoporózy, což je důsledek ubývání estrogenu během přechodu,“ informuje Michaela Bebová.

Podle některých výzkumů mohou také mírnit projevy premenstruačního syndromu, podpořit zdraví srdce, pomoci při prevenci rakoviny prsu nebo pomoci s léčbou akné.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Proti věku není léku, správnou stravou a návyky se ale lze na menopauzu připravit a její průběh zmírnitFoto: Rido, Shutterstock.com

Pro koho se fytoestrogeny nehodí

Ovšem to, že jsou fytoestrogeny „přírodní“, neznamená, že jsou vhodné pro každého a v jakémkoliv množství. Mohou mít i stinné stránky. Předně se jedná o endokrinní disruptory, což znamená, že mohou narušit normální fungování hormonů v těle. Mohou být nevhodné pro ženy v reprodukčním věku, zvlášť pokud se snaží otěhotnět, dále pro děti, těhotné i kojící ženy.

Data z jiných průzkumů ukázala, že vysoký příjem fytoestrogenů může ovlivnit funkci vaječníků a jejich nadbytek může – podobně jako nadbytek estrogenu – projevit na zvýšení rizika obezity a rakoviny.

Prospívají, nebo škodí?

Problém je v tom, že tematika fytoestrogenů není řádně prozkoumána, a tudíž není známo, jaké dávky jsou bezpečné a také pro koho. Pro argumenty pro i proti tedy neexistují žádné pádné důkazy, jen izolované náznaky. Potíž by v tomto směru mohla souviset nejen s doplňky stravy, ale také se sójovými výrobky, které jsou co do množství fytoestrogenů poměrně koncentrované.

Mnoho lidí v produktivním věku je přitom konzumuje ve velkém (užívají je zejména jako alternativu k masu a mléku). Jste v reprodukčním věku? Pak byste to pro nedostatek relevantních informací raději neměli s pravidelným příjmem velkého množství sójových výrobků přehánět: to znamená nemít je k snídani, na oběd a ještě k večeři.

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Fytoestrogeny obsahuje například i brokolice. Ale rozhodně jich není dostatečné množství na to, aby vám to pomohlo, nebo naopak uškodiloFoto: SunKids, Shutterstock.com

Menopauza bez fytoestrogenů

Hormonální substituční terapii užívat nechcete a nejste si jisté ani účinky fytoestrogenů? Nevadí, na klimakterické obtíže platí i jiné a docela osvědčené postupy. „Optimalizací stravovacích návyků, kvalitou jídelníčku, vhodným pravidelným pohybem, který podpoří tvorbu svaloviny, pevnost kostí a také redukci přebytečného tuku, můžete jít účinně proti přírodě,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou, s tím, že důležitý je i dostatek odpočinku a péče o duševní zdraví.

Související témata:

Načítám