Hlavní obsah

Zkroťte své hormony a získejte vytoužené křivky

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Může konzumace určitých potravin skutečně zlepšit funkci hormonů a pomoci vám zhubnout? Podle teorie hormonální diety ano. Na jakých principech funguje a hodí se pro každého?

Článek

Hormonální nerovnováha může ztížit hubnutí i udržování zdravé hmotnosti. To je myšlenka, na níž Natasha Turner, americká lékařka zabývající se výživou, založila teorii hormonální diety. Ta tvrdí, že za chutěmi na sladké, za přibýváním tuku v oblasti břicha i za pocity marnosti a ztráty motivace při hubnutí stojí právě rozházené hormony. Jen si uvědomte, jak se třeba cítíte v době hormonální nerovnováhy před menstruací. Emoce a chutě s naším tělem doslova cloumají. Tedy pokud budete mít hormony v rovnováze, budou v rovnováze i vaše chutě.

Jak hormony souvisejí s hmotností

Hormony jsou chemické látky, které jsou transportovány krví a fungují jako poslové udávající buňkám pokyny k různým činnostem, mimo jiné i k těm ovlivňujícím trávení, hmotnost i chuť k jídlu. Ve střevech se například produkují hormony umožňující cítit se po jídle plně, hormony z tukové tkáně zase vysílají mozku signály o tom, kolik energie z potravy bylo uloženo. Aby byly tukové zásoby vyvážené, upraví potom část mozku k tomu určená chuť k jídlu a výdej energie tak, aby tomu odpovídaly. „Správná odezva těla na hormony, které úzce souvisejí s pocity hladu a plnosti po jídle, je pro udržení zdravé hmotnosti velmi důležitá,“ potvrzuje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Pokud tedy všechny hormony budou v rovnováze, nebude vás tolik honit mlsná, budete se cítit plni a nebude vás to lákat dávat si další jídlo.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Americká lékařka věří, že váhu lze srovnat, když srovnáte hladiny hormonů. A pomocníkem je vyvážená stravaFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Jak hormonální dieta vypadá

Jídelníček hormonální diety je založen především na oblíbeném středomořském stylu: základ tvoří potraviny jako bílé maso, čerstvá zelenina a ovoce (kromě citrusů), ryby, sója a výrobky z ní, luštěniny, ořechy semínka, mléčné výrobky (z kravského, ovčího i kozího mléka), vejce, olivový olej, hnědá rýže quinoa.

Vyhnout byste se naopak měli pochutinám typu smažená jídla, cukrovinky, zpracované a konzervované masné výrobky, arašídy, čokoláda, umělá sladidla, plnotučné mléčné výrobky a jídla s vysokým glykemickým indexem (třeba bílý chléb, těstoviny, rýže).

Před tím se ale doporučuje absolvovat dvoutýdenní očistnou fázi, ve které vynecháte lepek, citrusy, bílý cukr, červené masoživočišné tuky, ořechy, kofein alkohol. Po dvou týdnech začnete tyto potraviny postupně přidávat do výše zmíněné středomořské stravy a budete sledovat, jak na ně vaše tělo reaguje.

K udržení vyrovnaných hladin hormonů Turner zdůrazňuje také nutnost pravidelného pohybu (ideální je podle ní kombinace kardia a silového tréninku) a odmítavě se nestaví ani k doplňkům stravy – doporučuje konzumovat probiotika, kurkumu a rybí tuk.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Hormonální dieta se velmi podobá oblíbené středomořskéFoto: Maridav, Shutterstock.com

Proč hormonální dieta funguje

Při sestavování diety vycházela Turner ze skutečnosti, že hormony hrají v regulaci hmotnosti zásadní roli, a tomu uzpůsobila skladbu jednotlivých doporučovaných potravin a vhodného pohybového schématu. V podstatě se nejedná o žádný průlomový objev, dala pouze dohromady plnohodnotné potraviny poskytující tělu živiny, které potřebuje pro optimální fungování. „Vše souvisí se vším. Kvalitní živiny ovlivňují správné fungování celého těla, stejně tak získání a udržení zdravé hmotnosti,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Co je estrogenová dominance

V obecném slova smyslu se tak dá říci, že hormonální dieta funguje z toho důvodu, že umožní do stravy zařadit potraviny čerstvé a zdraví prospěšné. Tím normalizuje množství tuku v těle a společně s ním sníží riziko vzniku stavu známého jako estrogenová dominance. Ten nastává, když množství tělesného tuku přesáhne 28 %: čím více tuku totiž v těle je, tím více hormonu estrogenu je produkováno, což se vedle symptomů, jako je nespavost, nadýmání, únava nebo padání vlasů, může projevit i na (ne)schopnosti otěhotnět, na zvýšení rizika potratu a u mužů na snižování kvality spermií. Tomu všemu se díky zdravému životu, který hormonální dieta reprezentuje, můžete vyhnout.

Načítám