Hlavní obsah

Nebezpečná nenávist: nejvíc ubližuje tomu, kdo nenávidí. Jak ji ovládnout, třeba i ve vztahu k Rusku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejím terčem se může stát jednotlivec, ale i skupina lidí, klidně celý národ. Nenávist je silná negativní emoce, která ubližuje nejen těm nenáviděným, ale i těm, co nenávidí. Dnes je Mezinárodní den nenávisti. Den, kdy si připomínáme, že tahle emoce nikomu a ničemu nepomáhá. Jak se jí zbavit? Obzvlášť teď, když je tak snadné jí podlehnout?

Článek

Je to pravý opak lásky, míru a sounáležitosti, tedy toho, co by k sobě měli cítit lidé v ideálním světě. Bohužel ale v ideálním světě nežijeme a důkaz je nyní opravdu blízko. Válka na Ukrajině, neopodstatněná agrese Ruska, tisíce mrtvých civilistů včetně dětí, miliony válečných uprchlíků, to vše vyvolává právě tuto negativní emoci. I ty nejmírumilovnější povahy najednou pociťují nenávist – vůči Putinovi, Rusku, Rusům. Je to logická reakce, ale je správná?

Co je to nenávist

Podle životního kouče Aleše Kaliny je nenávist vlastně jakási obranná emoce, reakce mozku na ohrožení. „Nenávidíme ty, kteří nám ubližují nebo jakkoli ohrožují náš život. Když nenávidíme, vlastně tím chráníme sami sebe od další bolesti, nejistoty,“ vysvětluje Kalina.

Je to zjevné i na současné situaci. Svět se změnil, mír, který jsme pokládali v podstatě za samozřejmost, je najednou minulostí. Jen kousek od našich hranic létají smrtící bomby, jistota toho, že „nám se to stát nemůže“, je pryč. Lidé cítí strach, nejistotu, necítí se bezpečně – a mozek je nabádá k tomu, aby našli viníka. Protože když víte, kdo za to může, je na kom si vybít zlost. Rychle, vlastně hned, a to i z pohodlí vlastního obýváku. A to je špatně.

Emoce mají navrch nad rozumem

Protože jsme ve stresu, máme sklony zjednodušovat. „Naše psychika se staví do obranné role, proto jdeme vstříc bojovým emocím, které ale nemusí být správné. Více soudíme, byť na základě málo ověřených informací,“ popisuje Kalina.

A souhlasí s ním i životní koučka Lenka Procházka. „Bohužel máme tendence vidět vše černobíle, v současné situaci třeba házet všechny Rusy do jednoho pytle. A jakkoli je to pochopitelné, oprávněné to rozhodně není.“

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Negativní emoce jsou přirozené, ale je potřeba jim čelit logikouFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Nenávist škodí tomu, kdo nenávidí

Nenávist je totiž dost nebezpečná emoce a mnohdy škodí víc tomu, kdo nenávidí, než tomu, kdo je nenáviděn. Nejenže ovlivňuje naši psychiku (těžko se radovat ze života, když vás sžírá nenávist), ale i fyzicky nám neprospívá. „Je to totiž emoce silně somatizující, často hlavně v oblasti žlučníku a jater. Všimněte si třeba, že lidé, kteří jsou nenávistní, mají více vrásek, koutky směrem dolů, v obličeji je vidět napětí. Hněvu a nenávisti se prostě přizpůsobuje i tělo,“ varuje Lenka Procházka.

Buďte lepší člověk

Bylo by naivní tvrdit, že se lze nenávisti zcela zbavit. Co ale můžeme dělat, je s ní pracovat, naučit se ji ovládat, zpracovávat a zahánět ji do kouta, mít ji pod kontrolou.

Prvním krokem by vždy měl být okamžitý „povolávací rozkaz“ pro mozek a logický úsudek. Kdykoli pocítíte vůči někomu či něčemu nenávist, zastavte se a přemýšlejte. Proč tohle cítíte? Z čeho máte strach? Je to oprávněná obava? Cílí vaše negativní emoce správným směrem? Jednoduše donuťte nekontrolované emoce k ústupu tím, že do první linie nasadíte logické myšlení.

Druhým krokem je pak snaha soustředit se na opačné emoce. „Pěstujte v sobě spíš soucit, lásku, pochopení a i přijetí toho, že svět už třeba nebude tak stabilním místem. Je to o hledání dobrého v nelehké době. I v těchto dnech přece můžete hledat drobnosti, které vám udělají radost. A rozhodně můžete méně soudit a škatulkovat,“ radí Lenka Procházka.

Jak by to mělo vypadat v praxi, když to vztáhneme například právě na současnou situaci na Ukrajině? Nevyhledávejte aktivně důkazy o proradnosti ruského národa, naopak hledejte například zprávy o Rusech, kteří projevují odvahu a snaží se proti válce bojovat. Vážně existují!

Když už cítíte negativní emoce, zkuste je pak cílit konkrétně – na jednotlivé osobnosti a na konkrétní vyjádření, protože Putin opravdu není celé Rusko.

A v neposlední řadě zaměstnejte svou mysl něčím, co má větší hodnotu než nenávist, snažte se být lepším člověkem. Třeba tím, že pomůžete lidem, kteří to nyní potřebují. Věřte, že i malý příspěvek na pomoc Ukrajině nebo třeba jen milé slovo pro někoho, kdo válkou zmítanou zemi v posledních dnech opustil, zmůže víc než tuna nenávisti.

Foto: Nikita Burdenkov, Shutterstock.com

Sláva Ukrajině!Foto: Nikita Burdenkov, Shutterstock.com

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Reklama

Načítám