Hlavní obsah

Jak vytunit úrodu cuket a dýní na maximum: Použijte včas kypřicí prášek a česnek

Foto: Anastasiia Malinich, Shutterstock.com

Foto: Anastasiia Malinich, Shutterstock.com

Reklama

Tykve mají rády slunce, teplo, vodu a živiny. Zkuste jim dopřát od všeho trochu a sklízejte šťavnaté plody. Ochraňte je proti plísním a nemocem, abyste měli bohatou úrodu až do pozdního podzimu.

Článek

Jestli se vám podařilo cukety a dýně uchránit proti nájezdům slimáků, rostliny jsou teď už velké a nasazují květy a plody. Na dýně si ještě počkáte, ale cukety už můžete postupně sklízet. A jak na to? Odřezávejte je ostrým nožem, na plodu nechte krátkou stopku a přitom si dávejte pozor, ať rostlinu neříznete do stonku nebo do listu.

Co potřebují tykve právě teď, v době dozrávání?

Správné živiny, zálivka a mulčování

Cuketám a dýním se daří na slunném a teplém místě. Líbí se jim na stanovišti, kde nefouká vítr a nestojí dešťová voda. Ideální je pro ně kompost nebo vyvýšený záhon.

Během suchého počasí cukety i dýně zalévejte, nejlépe vpodvečer, kdy už slunce nepaří a rostliny využijí co nejvíc vody. Můžete jim dopřát i lopatku uleželého hnoje navíc. Tykve patří k rostlinám první trati, takže snesou i přímé hnojení.

Krom toho ocení mulčování. Z mulče – může to být třeba posečená tráva, které je v létě plno – si vezmou živiny. Ale pozor, jeho vrstva nesmí být příliš silná, jinak poslouží jako skrýš pro slimáky, kteří si pak místo listů budou pochutnávat na křupavých plodech. Klidně proto stačí jen centimetr – tráva tak snadněji proschne (slimáci totiž hledají hlavně vlhké úkryty).

Foto: Mila Che, Shutterstock.com

Dýně je barevná královna každé zahradyFoto: Mila Che, Shutterstock.com

Jak chránit tykve před plísní

Plody cuket a dýní se přímo dotýkají země. Jak leží ve vlhké půdě, mohou snadno chytit plíseň. To platí hlavně o deštivém létě, kdy je zemina nacucaná vodou. Opatření je přitom jednoduché: plody stačí podložit prkénkem, cihlou, starou střešní taškou. Buďte ale opatrní, u stopky jsou křehké a snadno by se mohly odlomit.

Plíseň mohou chytit nejen plody, ale i listy. Objeví se pak na nich bílé skvrny, trochu podobné rozsypané mouce. Pokud už jednou rostliny plíseň chytly, nic moc nepomůže. Co nejrychleji se proto zbavte postižených cuket i dýní!

Domácí postřik proti plísni

Je vlhké léto a hrozí šíření plísní? Postříkejte tykve domácím postřikem. Vyrobíte si ho snadno z česneku, který obsahuje fungicidní látky. Zhruba 50 gramů drceného česneku zalijte pěti litry vroucí vody a nechte louhovat čtyřiadvacet hodin, poté nařeďte vodou v poměru díl výluhu a tři díly vody. Rostliny postříkejte a postřik opakujte ještě několikrát v rozestupu dvou dnů.

Foto: Natalya Lubimaya, Shutterstock.com

S cuketou se dají v kuchyni dělat opravdová kouzlaFoto: Natalya Lubimaya, Shutterstock.com

Jak se bránit padlí

Bílé skvrny mohou značit i padlí, nemoc, která napadá všechny tykvovité rostliny, vedle dýní a cuket třeba i melouny, patisony nebo okurky. Moučnaté bílé skvrny se postupně šíří a vytvářejí souvislý bílý povlak. Napadené listy pak žloutnou a nemoc se později rozšíří i na plody.

Před padlím zeleninu ochrání několik drobností:

1. Rostliny vysazujte dostatečně daleko od sebe, aby mezi nimi proudil vzduch.

2. Nezalévejte listy, ale vodu směřujte přímo ke kořenům.

3. Pokud mulčujete, jednou za čas mulč vyměňte.

4. Když se padlí objeví, ihned odstraňte napadené části tykví.

Přírodní postřik na padlí

Zkusit můžete chemický postřik na padlí, a jestli chemie na vaši zahrádku nesmí, zkuste si ho vyrobit doma. Šest sáčků prášku do pečiva smíchejte s 10 litry vlažné vody, přidejte asi půl hrnku oleje, promíchejte a nastříkejte na listy. Opakujte každé tři dny, dokud postřik nezabere.

Reklama

Související témata:

Načítám