Hlavní obsah
3,0
(152)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už se jim u vás říká vosí hnízda nebo včelí úly, tahle dobrota je prostě úžasná už kvůli své voňavé krémové náplni. A zkuste tentokrát místo klasického vaječňáku aspoň do části přidat karamelový nebo lískooříškový likér. Při každém ochutnání můžete dopředu hádat, který to asi bude tentokrát.

50 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Na těsto
  • 220 g dětských piškotů
  • 370 g cukru moučka
  • 135 g měkkého másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 40 ml mléka
  • 40 ml tuzemského rumu
Na náplň
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 50 ml tuzemského rumu
Na dokončení
  • 50 dětských piškotů
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup

01.

Piškoty rozmixujte nebo namelte najemno. K piškotovému prášku přidejte cukr, na kousky nakrájené máslo, kakao a doprostřed udělejte dolík. Přilijte mléko a rum a rukama zadělejte měkké těsto. Pokud budete mít pocit, že to nikdy nemůže držet pohromadě, vydržte a hněťte dál, trvá to asi 12–15 minut, než je těsto opravdu hladké a nelepivé. Pokud se přece jen stále drobí, přidejte ještě kapku mléka nebo rumu.

02.

Připravte si karamelový vaječný likér. Smíchejte všechny suroviny a šlehačem je lehce našlehejte. Vyrobíte ho úplně stejně jako klasický vaječňák, jen místo standardního použijete karamelové kondenzované mléko. Co po plnění zbude, můžete směle vypít!

03.

Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem (udělejte si hromádku z cukru a formičkou ho prostě naberte a vysypte zpět). Vmáčkněte dovnitř prstem kousek těsta, přebytečné prsty „ořízněte“. Naplňte trochou likéru a zavřete piškotem. Vyklopte a máte hotovo!

04.

Prodávají se i stojánky na vosí hnízda. Případně lze použít plata od vajec, do kterých dnem vzhůru vyklopíte nenaplněná hnízda, naráz je pak naplníte a uzavřete piškotem. Pokud máte dostatečně pevné těsto, na které se bude dobře přilepovat piškot, je tento způsob plnění rozhodně rychlejší. Další rady najdete v článku Vosí hnízda: Jak si zjednodušit jejich výrobu?

Jaká náplň vede u vás doma? 

Reklama