Hlavní obsah

Cushingův syndrom změní celé tělo i psychiku. Jak se léčí?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Cushingův syndrom je způsoben vážnou hormonální poruchou, při které dojde ke zvýšené tvorbě hormonu kortizolu. Ten ovlivňuje mnoho pochodů v celém organismu, a proto vznikají různorodé potíže, některé i velice závažné. Komu syndrom hrozí?

Článek

Problém se může projevit v jakémkoli věku, nejčastěji se ale týká dospělých ve věku 20 až 50 let a častěji postihuje ženy. Poprvé byl popsán v roce 1932 americkým endokrinologem Harveym Williamem Cushingem, po kterém nese jméno.

Příznaky Cushingova syndromu

Kortizol tvořený v nadledvinkách má přímý vliv na metabolismus cukru a zvyšuje množství glukózy v krvi. Jestliže je hormonu příliš, má nemocný zvýšenou chuť k jídlu, tloustne a dále se objevuje i inzulinová rezistence a cukrovka 2. typu. Tuk se ukládá v břiše, v obličeji a vzadu na krku, nemocní tak získávají typický vzhled: mají nápadně kulatý („měsícovitý“) obličej, veliké břicho a tenké nohy a ruce, protože jim vlivem zvýšené hladiny kortizolu také atrofuje svalstvo.

Nadbytek kortizolu snižuje hustotu kostní hmoty a způsobuje osteoporózu. Dále vyvolává vysoký krevní tlak a způsobuje veliké červené strie a snadnou tvorbu modřin. Vysoká hladina hormonu kortizolu má vliv i na jiné hormony: dochází k snížení chuti na sex, u žen se objevují poruchy menstruace a plodnosti, mužské ochlupení a akné. Kortizol také zhoršuje imunitu, nemocní jsou tedy náchylnější k infekcím.

Syndrom významně ovlivňuje i psychiku a kognitivní dovednosti. Nemocní jsou unavení, mění se jim nálady, mají deprese i manické záchvaty, poruchy spánku a paměti.

Příčiny Cushingova syndromu

Proč k patologickému zvýšení hladiny kortizolu dochází? Příčinou může být nezhoubný či zhoubný nádor nadledvin nebo jiná porucha jejich činnosti. Další možnost je nezhoubný nádor na hypofýze, která tvorbu kortizolu řídí, a když je poškozená, vysílá do nadledvin chybný signál. Syndrom také může vzniknout jako důsledek rakovinného nádoru jinde v těle – nejčastěji plic či brzlíku.

Stejný stav, jako je Cushingův syndrom, se může rozvinout při dlouhodobém užívání kortikoidů, které jsou svým složením kortizolu blízké a užívají se např. při potlačování příznaků autoimunitních chorob.

Vyšetření a léčba

Pokud vznikne podezření na zvýšenou hladinu kortizolu, udělá se rozbor krve a moči a dále magnetická rezonance a CT, aby se našla příčina. Poté se chirurgicky odstraní nádory či celé nadledviny, někdy se užívají léky. Jsou-li příčinou vedlejší účinky kortikoidů, je třeba zvážit jejich podávání nebo alespoň snížit jejich množství, záleží ovšem na stavu nemoci, na kterou se užívají.

Problém je, že někdy je u pacienta diagnostikována cukrovka 2. typu a lékař už pak dále na Cushingův syndrom nepomýšlí, zvlášť když u nemocného zatím nedošlo k výrazným fyzickým změnám.

Foto: SoftSheep, Shutterstock.com

Cushingův syndrom výrazně oslabuje kosti i svaly a způsobuje velikou únavuFoto: SoftSheep, Shutterstock.com

Komplikace a prevence

Kromě výrazně změněného vzhledu a psychiky, což je pro pacienty velice stresující, hrozí závažné dopady na srdce a cévy kvůli cukrovce, obezitě a vysokému tlaku, tedy úmrtí na infarkt či mrtvici. A jak se dá syndromu předcházet? Kromě sledování pacientů užívajících dlouhodobě kortikoidy není žádná prevence známá.

Cushingův syndrom

  • Popis - Porucha, při níž vzniká nadměrné množství hormonu kortizolu a negativně ovlivňuje celé tělo.
  • Příznaky - Tloustnutí, typické tučné břicho a kulatý obličej, vysoký tlak, cukrovka, osteoporóza, úbytek svalů, strie, snížení plodnosti a libida, únava, deprese, poruchy paměti a spánku
  • Léčba - Chirurgické odstranění příčiny, užívání léků
  • Statistika - Jedná se o vzácný problém, ročně je odhalen přibližně u 3 lidí z milionu.
  • Prevence - Prevence není známá, důležité je sledovat pacienty dlouhodobě užívající kortikoidy.

Skvělý vliv na žlázy s vnitřní sekrecí má hormonální jóga. Už jste ji zkusili?

Reklama

Načítám