Hlavní obsah

Postava jako přesýpací hodiny: v čem jsou její výhody i nevýhody a jak je zužitkovat při hubnutí

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Boky a ramena asi tak stejně široké, k tomu klenutá ňadra a štíhlý pas. Tak vypadá postava, které se říká přesýpací hodiny. Má nejméně jednu velkou výhodu: nějaké to kilo navíc je jejím majitelkám odpuštěno. Přesto je občas potřeba trochu ubrat. Co musíte udělat, když vás trápí pár kilo navíc?

Článek

Plný hrudník, úzký pas a zaoblené boky. Co by některé hrušky nebo jablka daly za postavu à la přesýpací hodiny! Každopádně ani ženy s tímto typem figury nemají vše sluncem zalité. Typické ženské křivky znamenají obvykle také větší podíl tukové tkáně. Při hubnutí by se tak měly zaměřit nejen na kvalitní a na bílkovinách založený jídelníček, ale i na zpevnění postavy silovým cvičením.

Proč hrozí pomalejší metabolismus

Když typ postavy přesýpací hodiny přibývá (i hubne), obvykle je to rovnoměrně po celém těle. To je víceméně výhoda – až na to, že se tuk nemusí vyhýbat ani obvykle neproblematickým oblastem, jako je třeba obličej, kolena nebo horní část zad.

Není to pravidlo, ale metabolismus mohou mít ženy s tímto typem postavy pomalejší právě kvůli oblým tvarům, tedy většímu podílu ženských hormonů. Není to ale nic, co by se nedalo vyřešit správnou stravou a vhodným cvičením.

Zásadní pravidlo pro hubnutí

Majitelky „přesýpaček“ si při hubnutí nemusejí lámat hlavu s konkrétními partiemi, protože – jak už bylo řečeno – to probíhá víceméně rovnoměrně. Jako u každého boje s kily navíc je klíčový kalorický deficit, tedy musíte za den spálit víc energie, než přijmete z jídla a nápojů.

Konkrétní množství kalorií závisí na mnoha faktorech – od výšky a hmotnosti přes věk a fyzickou aktivitu. Orientačně se uvádí, že průměrná žena za den spálí 2 000 kcal. Když chcete hubnout, je třeba přijmout méně, v tomto případě to může být kolem 1 500 kcal. Jestli si chcete hodnoty počítat, pomůžou vám chytré osobní váhy a chytré hodinky nebo náramky.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Ženám s postavou typu přesýpacích hodin svědčí silový trénink a jídelníček založený na bílkovináchFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Bílkoviny pro ochranu svalů

Postavě tohoto typu ve zvýšené míře hrozí, že se během redukčního režimu budou ztrácet spíše svaly než tuky. Z toho důvodu je důležité založit jídelníček na bílkovinách, které dokážou ochránit svalovou hmotu a pomáhají budovat novou. Proto během hubnutí jezte přibližně 1,5 až 2 gramy bílkovin denně na jeden kilogram hmotnosti těla. Vhodné množství proteinů přitom počítejte ze své ideální váhy, ne ze současné vyšší hmotnosti.

Jak nakopnout spalování tuků

Kdo chce hubnout, obvykle se pustí do aerobního cvičení (kardio), které nakopne metabolismus a přispívá ke spalování tuků. Ještě efektivnější může být ranní kardio nalačno, protože po nočním půstu jsou vypotřebovány zásoby glykogenu, tím pádem tělo musí sáhnout do vlastních zásob, tedy spalovat tuky.

Aerobní aktivity můžete zařadit několikrát týdně – skvělá je svižná chůze, indiánský běh, výlet s dětmi na kole, projížďka na bruslích nebo taneční lekce.

Nebojte se silového cvičení

Co je u přesýpacích hodin obzvlášť důležité, je silové cvičení, tedy posilování. Zvýšené množství svalové hmoty nejen většinou lépe vypadá, ale má i pozitivní vliv na látkovou přeměnu: svaly i v klidu spalují víc energie a dojde tak ke zrychlení klidového metabolismu. Silový trénink si jako začátečníci dopřejte dvakrát nebo třikrát týdně s tím, že se vždy snažte udělat full-body neboli celotělový trénink.

Posilovat můžete i doma a bez vybavení. Začněte hned teď! Podívejte se na video: Cvičení na celé tělo pro začátečníky.

Reklama

Načítám