Hlavní obsah

Jak na tom jste se zdravím? Napoví vám to záchod, postel i lednička

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý desátý Čech má cukrovku, dva miliony lidí u nás trpí vysokým tlakem, přes třicet tisíc lidí ročně zemře na infarkt a další nemoci srdce. Přemýšlíte, jak moc si svým životním stylem koledujete a riskujete, že se do podobných statistik zařadíte také?

Článek

I lidé, kteří mají stresující práci, vyhýbají se posilovně, rádi mlsají sladké nebo si pravidelně dopřejí sklenku vína, se mohou dožít vysokého věku v dobrém zdraví. I když víte, že v některých ohledech nežijete zrovna podle tabulek, nemusí to hned znamenat, že to s vámi jde z kopce a brzy skončíte v rukách lékařů. Jak poznat, že vám to po této stránce klape? O vašem zdraví vypovídá i to, jak spíte, jakou máte chuť k jídlu, i jak zvládáte psychickou nepohodu.

Na záchod pravidelně

Dobrým ukazatelem zdravého životního stylu je vyprazdňování. Na velkou je ideální chodit jednou denně, nejlépe v podobný čas. Pravidelná stolice je nezbytná pro odvádění toxinů, ale i vstřebávání živin z potravy. Chodíte-li i třikrát denně, nebo naopak tak jednou za tři dny, nemusí vás to znepokojovat, máte-li to tak dlouhodobě. Důležitá je také konzistence, neměla by být ani hustá, abyste museli tlačit silou, ani příliš řídká. Varovat by vás měla déle trvající změna, u které nevíte příčinu (například menstruace, viróza, dietní chyba a podobně).

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Pokud se výrazně změní frekvence vašeho vyměšování nebo se přidá bolest, zpozorněteFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Dobře spíte

Pro zdraví je nezbytný dostatek odpočinku. Nemáte-li problém s usínáním nebo s probouzením v noci, vaše tělo má dost času na regeneraci. Dlouhodobé potíže se spánkem škodí náladě i paměti, narůstá s nimi riziko nemocí srdce a cukrovky, klesá libido, zhoršuje se zrak i celková imunita. Ideální je spát šest až devět hodin, důležitá je i pravidelnost.

Pokud by vás spánek přeci jen čas od času potrápil, dbejte na spánkovou hygienu. „Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu. Nespěte přes den, odpoledne omezte nešvary v podobě stimulantů, jako je kofein nebo čaj, vynechte alkohol. V posteli nejezte, místo seriálů nebo rozhovorů o zásadních věcech si před ulehnutím dopřejte relaxaci. Lehká večeře v časných večerních hodinách také pomáhá,“ radí Martin Pretl ze spánkové laboratoře Inspamed.

Máte čistou pleť

Zapomeňte na chvíli na vrásky nebo nenáviděné pihy. Je-li vaše pleť čistá, na dotek hladká a pružná, je to známka toho, že uvnitř vše funguje, jak má. Kůže je totiž skvělým ukazatelem vašeho zdraví. Jakmile máte kůži přesušenou, šupinatou, trápí ji různé vyrážky nebo je zašedlá, je to často odrazem nefungujícího metabolismu, stresu, nezdravého životního stylu, zanedbaného pitného režimu nebo neschopnosti těla řádně se detoxikovat.

Foto: Anton Vierietin, Shutterstock.com

Pleť je často zrcadlem našeho psychického stavuFoto: Anton Vierietin, Shutterstock.com

Menstruujete pravidelně

Pokud se jako každý měsíc dostaví menstruační krvácení zhruba v očekávaný čas a v podobné síle a délce, berte to jako signál toho, že s vašimi reprodukčními orgány i hormonální systémem je pravděpodobně vše v pořádku. Naopak si všímejte náhlých změn, jako je zesílení krvácení, přítomnost sraženin v krvi, špinění mezi cykly nebo změny v intenzitě křečí. Pozor i na vynechání menstruace. „Příčinou mohou být hormonální výkyvy způsobené stresem, náhlým úbytkem či nárůstem váhy, ale třeba také poruchami hypofýzy, štítné žlázy či nadledvinek. A pak jsou to různé nemoci, například syndrom polycystických ovarií či nádor na vaječnících. Pokud je vaše menstruace nepravidelná, velmi doporučuji poradit se s odborníkem,“ radí gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Ustojíte velké emoce

Stres občas zažije každý, důležité ale je, zda s ním umíte pracovat. Je jedno, jestli se jdete po náročném dni vybít na spinning, na procházku do lesa, s kamarádkou nebo chodíte na terapie. Důležité je, že umíte relaxovat a zvládat i těžké dny. Rozčilování nebo chronický stres je totiž jen cestou k infarktu nebo mozkové příhodě.

Zdravé není ani takové vypjaté situace zajídat. „Emočním stravováním si člověk něco vynahrazuje, jídlem řeší problémy v práci či třeba ve vztazích. Úlevu navíc obvykle hledá v přeslazených, přesolených nebo mastných potravinách,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Ani si nevzpomenete, kdy jste marodili

I když celá kancelář kýchá, vám se rýma vyhýbá? Oběd na koupališti kamarádkám nesedl, ale vaše střeva jsou v pořádku? Pokud si ani nevzpomenete, kdy jste byli naposledy nachlazení, kdy vás trápila úporná bolest hlavy nebo opakovaný průjem, znamená to, že máte imunitu dost odolnou na to, aby běžné infekce a potíže ustála. Starejte se o ni i nadále co nejlépe.

Reklama

Načítám