Hlavní obsah

Jak na ječné zrno? Pomůže heřmánek i masáž

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Ječné zrno patří mezi nejčastější choroby oka, a i když není nijak závažné a většinou ho zvládnete vyléčit doma, může nejen pěkně bolet, ale i dost překážet. Co na něj zabírá?

Článek

Ječné zrno (hordeolum) je zánět mazové žlázky u některé z řas na horním či dolním víčku. Když se žlázka se ucpe, začne se v ní hromadit maz, což je ideální prostředí pro množení bakterií, které pronikají do oka z okolní kůže. A tím vznikne zánět. Co byste měli o ječném zrnu vědět a jak mu předcházet?

Kdo je více ohrožen 

Ječné zrno se udělá častěji lidem, kteří trpí cukrovkou, mají sníženou imunitu, nějaké kožní onemocnění, jako je například růžovka nebo seboroická dermatitida, procházejí hormonální změnou anebo své oči nadměrně namáhají, ať dlouhodobým koukáním do počítače, čtením v šeru nebo nošením nevyhovujících brýlí. Může být také reakcí na zavlečení infekce poté, co jste si sahali do oka špinavýma rukama, vzniká i v důsledku špatného odličování nebo používání nevhodné kosmetiky. Ječné zrno může častěji trápit i ty, kteří mají syndrom suchého oka nebo dlouhodobý nedostatek vitaminu B.

Prevence ječného zrna

Jestliže se vám ječné zrno nedělá opakovaně, stačí jako prevence dodržovat základní hygienu: samozřejmostí je nesahat si do očí špinavýma rukama, udržovat je v čistotě, nepůjčovat řasenku ani stíny, nepoužívat prošlou kosmetiku a důkladně se odličovat. Oční víčko můžete dočistit vatovou štětičkou namočenou do borové vody, a to nejen po odlíčení, ale třeba i ve chvíli, kdy jste trávili více času v prašném prostředí.

Víc pozornosti by měli hygieně očí věnovat ti, kteří nosí oční čočky. „Dbejte na ni při každé příležitosti, třeba i na cestách, na horách a podobně. Jen tak zabráníte očním zánětům,“ radí Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Foto: Victoria 1, Shutterstock.com

Řasenku byste měla používat nejdéle 3 měsíce po otevřeníFoto: Victoria 1, Shutterstock.com

Masáž víček

V rámci prevence je dobré provádět i masáže víčkových okrajů speciální oční farmaceutickou kosmetikou, která je k dostání v lékárnách ve formě vodičky nebo gelu. Praktické jsou jednorázově balené tamponky napuštěné zmíněným čisticím roztokem. Na každém přípravku je napsáno, jak se používá, obecně platí, že masírujeme víčko horní i dolní, vždy směrem od okraje víčka k oku. Tedy horní víčko shora dolů, spodní opačně. Tamponkem přejedeme po celé délce víčka, postupujeme od vnějšího okraje oka směrem k vnitřnímu koutku. K podpoře čisticích procesů se dá využít také nahřívací maska na oči.

Ječné zrno bolí

Prvním příznakem vzniku ječného zrna je většinou bolest. Můžete ji pociťovat v celém víčku i jen místně. Někdy mívá člověk pocit, jako by mu spadla do oka řasa nebo cizí předmět. Až po pár dnech místo zčervená, oteče a často pálí, můžete objevit i hnisavou bulku, někdy ale může být skrytá na vnitřní straně. Kvůli oteklému víčku a bulce může oko slzet, můžete na něj i hůř vidět.

Ve většině případů není zapotřebí žádná speciální léčba nebo návštěva lékaře. Zrno uzraje, praskne a zmizí. Během týdne by mělo být vše v normálu.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

K lékaři zajděte, pokud vás oko výrazně bolí nebo se potíže nelepší ani po několika dnechFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Léčba ječného zrna

„Jen ve výjimečných případech, kdy bolest ani po pár dnech neustupuje, je potřeba navštívit lékaře, který většinou předepíše mast či kapky s antibiotickými účinky. A pouze velmi zřídka je nutný drobný bezbolestný zákrok při lokálním znecitlivění, kdy lékař zrno nařízne a místo vyčistí,“ říká primářka Urania Tavandzi z oční kliniky Lexum v Ostravě.

Staří Egypťané léčili ječné zrno obklady z teplé ječné mouky a medu. Babské rady doporučují nahřát na pánvi krupici, tu zabalit do kapesníku a přiložit, nebo obklad z rozmačkaných vařených brambor se žloutkem a trochou mléka. Teplé obklady na postižené víčko mohou pomoci, zkuste raději ale čtvereček gázy namočený v heřmánkovém odvaru nebo borové vodě. Pokud sterilní čtverečky nemáte, stačí i teplý kapesník. Najdou se odvážlivci, kteří si zrno propichují sami, ale pozor na úraz oka a také hygienu. Jakmile zrno praskne, je zapotřebí oko pravidelně ošetřovat přípravky proti zánětu. A nezapomeňte si před i po vždy pečlivě umýt ruce.

Reklama

Související témata:

Načítám