Hlavní obsah

Lžíci oleje denně pro vaši imunitu. Vsaďte nejen na rybí

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K lepší imunitě se můžete snadno projíst, jen by vám v jídelníčku neměly chybět ty správné tuky. Vedle v české kuchyni tradičního másla a sádla udělejte místo i pro rostlinné a rybí oleje. Kromě lepší obranyschopnosti posílí vaše srdce a podle některých jsou i receptem na dlouhověkost.

Článek

Zdravý jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. Vedle sacharidů a bílkovin v něm nesmí chybět ani tuky, i když jsou stále často zatracované jako příčina tloušťky a nemocí srdce. Je totiž třeba hlídat si jejich množství a dobře mezi nimi vybírat.

Rostlinné a rybí oleje v kuchyni

Rostlinné oleje můžete používat v teplé i studené kuchyni, nebo to zkusit jako Italové či Řekové (souboj středomořské a japonské kuchyně, která je zdravější?). Ti si dopřávají lžíci olivového oleje hned po probuzení. Pomůže totiž nastartovat metabolismus, podpoří trávení i pravidelné vyprazdňování. Vybírejte olej panenský a za studena lisovaný, takový si zachovává nejvíce živin. Ve skandinávských zemích začínají den podobně, na lžíci si ale dopřávají tuk rybí. I ten patří do skupiny nenasycených, tedy zdravějších tuků, právě vedle olejů z rostlin, semen a ořechů.

Tyto oleje jsou prospěšné zejména tím, že snižují cholesterol, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a ovlivňují pozitivně hormonální systém. „V tucích se navíc rozpouští některé vitaminy, konkrétně A, D, E a K. Hrají důležitou roli ve stavbě kostí, kvalitě zraku, správné srážlivosti krve a odráží se i na pleti,“ prozrazuje Martina Dvořáková, výživová poradkyně KetoDiet. Které jsou ty nejzdravější?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Rybí olej nemá právě příjemnou chuť, dnes ale koupíte i ochucené, třeba citronem nebo jablkem, případně vsaďte na doplňky stravy v tobolkáchFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

1. Rybí olej je nezbytný pro děti

Rybí olej je zdrojem vitaminů A a D, nezbytných pro imunitu. Chrání srdce a mozek, prospívá zraku, kostem a zubům. Především ale obsahuje velké množství omega-3 kyselin. Proč jsou tak důležité? „Nedostatek omega-3 mastných kyselin může vést k rozvoji poruch pozornosti a paměti, agresivitě a poruchám zraku, především u dětí,“ vysvětluje primář interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, doktor Jaroslav Macášek.

2. Olivový olej je elixírem dlouhověkosti

Olivový olej pomáhá proti různým neduhům spojeným se stárnutím. Působí proti artritidě, kardiovaskulárním onemocněním i některým druhům rakoviny. Blahodárný vliv má i na trávení, brání překyselování žaludku, zamezuje pálení žáhy, zácpě, vředům i nadýmání, celkově kultivuje střevní mikroflóru. Prospívá játrům, zlepšuje paměť a spojuje se i s prevencí Alzheimerovy choroby. Navíc pomáhá doplnit vitaminy A, D, E a K. Jako zdroj antioxidantů je prospěšný i pro pleť a vlasy.

Foto: masa44, Shutterstock.com

Rostlinné oleje vybírejte za studena lisované a v panenské kvalitě, ty jsou zpracované jen z čerstvých plodin a čistě mechanicky, bez chemické rafinaceFoto: masa44, Shutterstock.com

3. Kokosový olej pro vaši krásu

„Kokosový a palmový olej sice obsahují nasycené mastné kyseliny jako živočišné tuky, v těle se však chovají jinak. Organismus je zpracovává jako okamžitý zdroj energie a neukládá si je v podobě tukových zásob. Nemusíte se jim tedy striktně vyhýbat,“ vysvětluje nutriční terapeutka Martina Dvořáková. Kokosový olej oceníte v teplé i studené kuchyni, ale i v péči o vlasy, zuby, nehty a pokožku jako různé masky a zábaly.

4. Dýňový olej pro těhotné i důchodce

Hořčík, draslík, železo, vápník a především zinek, to vše se skrývá v dýňových semínkách i oleji, který se z nich lisuje. Právě zinek je nezbytný pro imunitu, zdraví vlasů, nehtů a pokožky a chrání buňky před oxidativním stresem.

Užívat by ho měly hlavně těhotné, protože přispívá ke správnému vývoji plodu. Dýňový olej mírní i nepříjemné poslíčky v těhotenství. Je vhodný i pro ženy v menopauze, ty zase chrání před osteoporózou. Ocení ho i muži, je totiž prospěšný pro zdraví prostaty a zpomaluje plešatění. Prospěšný může být i při lupence a ekzémech – jeho vnější použití totiž urychluje regeneraci kůže.

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Dýňový olej má příjemné oříškové aroma, zkuste ho například přidat do zálivky na salátFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

5. Avokádový olej pro cukrovkáře i dietářky

Stejně zdravé jako samotné avokádo je i olej z jeho dužiny. Je zdrojem draslíku, hořčíku a vitaminů A, B, D a E. Snižuje hodnoty zlého cholesterolu, pomáhá předcházet kornatění tepen, vzniku křečových žil, cukrovce i nemocem nervového systému. Neváhejte ho využít i na kůži, zázraky dokáže při lupence, ekzémech, celulitidě i padání vlasů.

6. Mandlový olej platí na záněty

V kosmetice se využívá pro svou schopnost regenerovat pokožku i zklidňovat citlivou kůži. Hodí se ale i v kuchyni jako zdroj vitaminů A a E, fosforu, síry nebo draslíku. Pomáhá proti kardiovaskulárním chorobám i vysokému cholesterolu, má protizánětlivé účinky.

Načítám