Hlavní obsah

Štíhlá postava není vždycky výhra! Jak na to, když chcete docílit ženských tvarů

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Ženy s chlapeckou neboli rovnou postavou se obvykle netrápí nadměrným usazováním tuku na problémových partiích. Nic jim nepřebývá, některým ale něco chybí – křivky. Pokud si chcete vytvarovat sexy ženskou postavu, běžte na to cestou silového cvičení.

Článek

Tolik žen by za vaši figuru vraždilo. S nadsázkou tak chceme říct, že ženy s postavou typu jablko, hruška nebo i přesýpací hodiny by chtěly mít metabolismus tak rychlý, jako máte vy. Jak to tak ale bývá, většina chce opak toho, co má. Takže řada majitelek chlapecké postavy by tak možná dala všechno za to, aby měla smyslné ženské tvary. Pojďme se společně podívat, co se dá dělat.

Běžte na to silou

Na pravidelné aerobní aktivity se nemusíte soustředit, stačí, když je zařadíte jen okrajově. Na svých cílech budete muset zapracovat s činkami, kotouči, případně i stroji v posilovně. Určitě posilujte celé tělo. Ženy, co chtějí vytvarovat postavu, se často zaměří na posilování hýždí nebo cviky pro štíhlý pas, které samozřejmě do tréninku patří, ale není dobré vynechat ani další partie jako třeba záda nebo paže.

Silový trénink můžete zařadit dvakrát až čtyřikrát týdně, závisí na vaší pokročilosti. Pokud jste začátečníci, zkuste si navyknout třeba na poměr dvakrát týdně silový trénink, jednou kardio pro zlepšení fyzičky a odolnosti. Postupně můžete přidávat.

Zkuste HIIT

Pokud vám přijde, že bez aerobních aktivit být nemůžete, už jenom kvůli budování kondičky, posílení srdce a celkovému zdraví, pak zkuste dát šanci vysoce intenzivnímu intervalovému tréninku, tedy HIIT. Narovinu říkáme, že se jedná o hodně náročnou záležitost – pravý HIIT trvá kolem 20 až 30 minut, ale během nich se totálně odrovnáte. I trénovaní jedinci těžko popadají dech, navíc dostanou pěkně zabrat svaly celého těla. Právě proto je ale HIIT tak efektivní a velmi prospěšný i pro ženy s chlapeckým typem postavy. Můžete ho zařadit třeba jednou týdně pro zpestření své sportovní rutiny.

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Nezaměřujte se jen na partie, které chcete vytvarovatFoto: Microgen, Shutterstock.com

Pohodový jídelníček

Ženy s rovnou chlapeckou postavou mohou být v jídelníčku poměrně svobodné. Samozřejmě už jen kvůli zdraví platí vsázet hlavně na čerstvé kvalitní potraviny a omezovat ty průmyslově zpracované včetně sladkostí, polotovarů, slaných pochutin a podobně. Každopádně co se vaší figury týká, malé hříchy se na ni neprojeví. Pokud budete chtít nabrat svalovou hmotu, zaměřte se více na bílkoviny než na sacharidy. Ve fázi nabírání se doporučuje přijímat dva gramy bílkovin na kilo své váhy (někdy i více, ale nemusíte hned zabíhat do extrémů). Zdroji bílkovin je hlavně maso, ryby, tvaroh, sýry a další mléčné produkty, luštěniny, ořechy i některé obiloviny.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Bílkoviny pomohou budovat svalovou hmotuFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Hubení, ale tlustí

Některé ženy s rovnou, štíhlou postavou jsou šlachovité, některé ale vlastně přesně naopak. Mohou se potýkat s nedostatkem svalů. Pro lidi (nejen ženy), co mají rovnou hubenou postavu, ale zároveň málo svalové hmoty, má angličtina trefné pojmenování skinny fat. Do češtiny by se to dalo přeložit jako štíhlá obezita.

Takoví jedinci mají jednak málo síly, k tomu se ale také mohou potýkat s různými potížemi na úrovni pohybového aparátu – od špatného držení těla přes bolesti kloubů a další. A také pro ně mohou platit obdobná zdravotní rizika jako pro obézní jedince. S vyšším věkem se tito tlustí hubení často potýkají s nárůstem škodlivého viscerálního tuku uloženého mezi orgány v dutině břišní.

Pohybová aktivita je pro tento typ lidí velmi důležitá. Vzhledem k tomu, že jejich problém není výrazný nadbytek tuku, ale spíš zoufale málo svalů, musí se taktéž zaměřit na silová cvičení. Kardio aktivity postačí jen okrajově. A navíc efektivnější než klasický běh, kolo, zumba a podobně bude již zmíněný HIIT, který určitě pomůže budovat kondici, zároveň dá ale pěkně zabrat svalům.

Reklama

Související témata:

Načítám