Hlavní obsah

Jsou spalovače tuku nové tablety na hubnutí, anebo mohou někomu skutečně pomoci?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Pilulky na hubnutí jsou už přežitek, spalovače tuku jsou ale běžně užívané doplňky stravy, které ve fitness světě mají své pevné místo. Obejdete se bez nich, nebo by vám při hubnutí neměly chybět?

Článek

Mezi fitness nadšenci jsou spalovače tuku klasika, u laiků však mají mnohdy stále pověst nevěrohodných pilulek na hubnutí. Pravda je, že když je budete užívat, ale přitom se nebudete hýbat ani neodlehčíte stravu, efekt bude nula. „Spalovače tuku určitě doporučuji, ale důležité pro spalování je hlavně zachovat energetický deficit – méně kalorií přijmout než spálit. Při splnění této podmínky pomáhají k rychlejšímu odbourávání tuku,“ uvádí osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Spalovač hodinu před cvičením

Většina spalovačů tuku funguje na dvou základních principech. Jedním je termogeneze, kdy látky, které je obsahují, nutí tělo produkovat více tepla, což znamená větší výdej energie. Druhý princip je stimulační, takže vás pomáhají nabudit. Většina výrobků kombinuje oba principy, plus mnohdy ještě další drobné benefity, třeba pomáhají potlačovat chutě.

„Spalovače jsou velmi efektivními pomocníky. Zvyšují výdej energie při cvičení, tudíž se tělo dostává do většího energetického deficitu, a tím spálí více tuku. Obsahují synefrin, kofein a extrakty ze zeleného čaje a černého pepře, takže tělo nabudí k větší aktivitě při cvičení,“ říká trenér Pavel Dvořáček.

Záleží samozřejmě na konkrétním výrobku, ale obvykle se doporučuje užít spalovač 30–60 minut před cvičením. V den, kdy necvičíte, se užívá ráno – nejlépe s jídlem, neboť jinak může dráždit žaludek.

Foto: Toa55, Shutterstock.com

Bez dostatku pohybu a redukce jídelníčku vám spalovače zhubnout nepomůžouFoto: Toa55, Shutterstock.com

Kapsle, prášky i nápoje na hubnutí

Spalovače seženete ve formě kapslí, prášků rozpustných ve vodě, gelu, šumivých tablet nebo třeba jako tekutý nápoj. Vybrat si můžete mezi komplexními spalovači, které obsahují mix vícero účinných látek, nebo naopak jednodruhové, které mají jasný cíl, například povzbudit vás a dodat více energie při tréninku. „Při dlouhodobějším užívání je ale ideální spalovače tuku kombinovat a střídat, jelikož si tělo na ten konkrétní zvykne,“ upozorňuje Pavel Dvořáček.

Účinné látky ve spalovačích

Mezi nejčastější látky, které se vyskytují ve spalovačích, patří kofein – ano ten samý kofein, který je v kávě nebo čaji, ale z tablet se vstřebává pomaleji. Krom toho, že vás nabudí, a v tabletách dlouhodoběji než kafe, pomáhá zlepšit využívání tuku jako zdroje energie. Další častou látkou je synefrin, extrakt z pomerančové kůry, který pomáhá urychlovat metabolismus a snižovat chutě k jídlu. Ve spalovačích často najdete také EGCG, tedy extrakt ze zeleného čaje, jež má řadu zdravotních benefitů: protirakovinové účinky, posiluje srdce a cévy.

L-karnitin, látka tělu vlastní, která pomáhá transportovat tuky do buněk, kde je spálen, je také častou součástí spalovačů. Význam ale má jen u jedinců, kteří mohou trpět jeho nedostatkem, jsou to například vegetariáni nebo vegani, protože se tato látka vyskytuje hlavně v mase. Právě L-karnitin seženete často jako jednodruhový spalovač. Také kofein nebo synefrin dostanete samostatně, ale častěji jsou součástí komplexních směsí, kde je najdete často společně s vitaminy, například béčkem, céčkem a dalšími látkami, jako jsou třeba extrakty z černého či kajenského pepře, které pomáhají zvýšit vstřebatelnost dalších zastoupených látek.

Foto: BAZA Production, Shutterstock.com

Tableta hodinu před cvičením dokáže zvýšit vaši výkonnostFoto: BAZA Production, Shutterstock.com

Zhubnete se spalovačem tuků rychleji?

Pokud se ptáte, jestli se při hubnutí bez kvalitního spalovače tuku obejdete, pak odpověď zní určitě ano. Základem každého hubnutí je strava, posléze aktivní pohyb a spalovač je jen jedním z takových drobných střípků do celkové skládačky. Odhaduje se, že podíl spalovačů na celkovém výsledku je maximálně pět procent.

„Při snaze o úbytek tuku a tělesné váhy se ale hodí každý pomocník. Kvalitní spalovače obsahují vysoce koncentrované množství aktivních látek, které stimulují organismus k lepším výkonům. Současně zefektivňují procesy vedoucí ke spalování tuku,” říká fitness specialista Karel Markel. Když tedy požijete spalovač před tréninkem, budete spalovat efektivněji a mít víc energie, což je určitě plus.

Než je ale začnete používat, poraďte s odborníkem, zda jsou pro vás vhodné a potřebné. 

Spalování tuku můžete podpořit i pomocí bylinek. Tohle jsou ty nejlepší.

Reklama

Související témata:

Načítám