Hlavní obsah

Nejhezčí zavinovací šaty na jaro: 20 kousků, které padnou všem

Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Foto: Christian Vierig - GettyImages.com

Reklama

Sice už budou mít odslouženo téměř 100 let, ale stále patří k nejlepším módním vynálezům. Střih populárních zavinovaček totiž sedí na každou ženskou postavu. Víte, proč původně vznikly a kde momentálně natrefíte na nejstylovější modely?

Článek

Zavinovací šaty patří k několika málo střihům, které se dají plošně doporučit pro každý typ postavy. Mají totiž tři silné stránky: véčkový dekolt je lichotivý pro drobná i větší ňadra, projmutý pas si můžete samy regulovat a splývavá sukně lehce do áčka nikdy nic nepokazí. V dnešní době se navíc zavinovací modely dají sehnat v tolika různých provedeních a délkách, že si opravdu nemůžete nevybrat.

Kde se vzaly? Historie zavinovacích šatů

Ačkoli se zavinovací šaty běžně přičítají Diane von Fürstenberg, belgická návrhářka s tímto střihem nepřišla první. Samotný princip zavinování je dávno známý z Asie a právě při přejímání orientálních trendů v 19. století se dostal k nám.

První, kdo přišel s konceptem zavinovacích šatů, byla Elsa Schiaparelli. Navrhla je během velké hospodářské krize ve 30. letech a původně šlo o ryze praktické domácí šaty inspirované zástěrou, které se při znečištění daly jednoduše obrátit, čímž se snížilo množství prádla. Říkalo se jim hooverettes podle tehdejšího amerického prezidenta Herberta Hoovera. Ve 40. letech se střihu ujali další návrháři – například Claire McCardell nebo Charles James.

Diane von Fürstenberg vstoupila na scénu až v sedmdesátých letech a vycházela z existujícího, ověřeného stylu. Nicméně se skvěle chopila příležitosti a v roce 1974 šaty pozvedla. Zavinovačky už dávno nebyly jen na doma: byly z lepšího materiálu, sahaly po kolena, měly delší rukáv a svůdně obkreslovaly trup. A ženy si je zamilovaly. Šaty se dočkaly redesignu na konci 90. let a z Dianiných kolekcí už nikdy nezmizely. Jako svou vlajkovou loď je prodává dodnes.

Foto: Chicago History Museum - GettyImages.com

Díváte se na ilustraci zavinovacích šatů návrháře Charlese Jamese. Jméno Antonio Lopez v rohu odkazuje na tvůrce kresbyFoto: Chicago History Museum - GettyImages.com

Foto: Tim Boxer Hulton Archive - GettyImages.com

Diane von Fürstenberg v roce 1974: na sobě má vlastní zavinovací šaty s leopardím potiskem. Nalevo stojí umělec Andy Warhol, vpravo je herečka Monique van VoorenFoto: Tim Boxer Hulton Archive - GettyImages.com

Šaty, které sluší všem

Diane von Fürstenberg kdysi prohlásila, že když se snažíte vyklouznout ven, aniž byste probudily spícího muže, zipy jsou noční můra. Jednoduché oblékání a svlékání šatů ale není ten jediný důvod, proč se z nich stal bestseller. Jejich největším benefitem je fakt, že svědčí každé postavě a dají se obléknout v každém věku. Jsou nekomplikované i elegantní, a přesto v sobě mají ležérnost, díky které se dají použít na každý den.

Foto: Archiv firem

Zleva: & Other Stories, 1 800 Kč. Gina Tricot, 1 440 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: & Other Stories, 3 090 Kč. Zara, 1 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: NA-KD, 840 Kč. Next, 1 225 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Never Fully Dressed, 3 280 Kč. Vero Moda, 1 200 Kč. Oba kousky prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 999 Kč. Next, 2 850 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: NA-KD, 1 320 Kč. & Other Stories, 2 130 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: & Other Stories, 2 370 Kč. Next, 2 995 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1 335 Kč. Tommy Hilfiger, 4 399 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 899 Kč. Zara, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 949 Kč. NA-KD, 840 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám