Hlavní obsah
3,0
(69)
Foto: noemi_foodpictures, Shutterstock.com

Foto: noemi_foodpictures, Shutterstock.com

Zbyly vám pěkné slupky od brambor a chystáte se je dát na kompost, nebo snad dokonce do koše? Nedělejte to a použijte je jako základ pro levnou krémovou polévku. Postup přípravy je jednoduchý a recept můžete obměňovat podle situace i vlastní chuti.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti bramborových slupek
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce droždí
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Na dvou lžících oleje (pro veganskou verzi) nebo másla orestujte dvě nadrobno nasekané velké cibule, po chvíli přidejte nasekanou či nastrouhanou velkou mrkev (můžete ji vynechat, nahradit třeba kouskem dýně nebo doplnit další kořenovou zeleninou), rozmáčknutý česnek a koření. Restujte, až zelenina zezlátne a koření se rozvoní.

02.

Osmaženou zeleninu zasypejte lžící mouky nebo hrstí ovesných vloček (obojí můžete vynechat) a ještě chvilku smažte.

03.

Poté přisypejte nejméně jednu velkou hrst čistých bramborových slupek (tlusté jsou nejlepší), osolte, chvíli míchejte a zalijte 1/2 až 3/4 litru vody či vývaru – množství tekutiny záleží na tom, kolik máte zeleniny a slupek a kolik jste dali mouky, polévka by měla být hustší. 

04.

Za občasného míchání vařte doměkka (nejméně 20 minut), přidejte lahůdkové droždí a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Podávejte s krutony a pro vylepšení můžete ozdobit kouskem opečené slaniny. Víte, že polévkové krutony si můžete vyrobit i do zásoby?

Tipy: Do polévky můžete přidat i zbytky další zeleniny – výborná je dýně nebo cuketa. Místo mouky polévku skvěle zahustí hrst červené čočky. Dále lze pokrm dochutit sušeným česnekem a majoránkou, mletou paprikou, čerstvou petrželkou/pažitkou anebo zjemnit lžící sladké či kysané smetany. Místo lahůdkového droždí můžete použít polévkovou kostku.

Vyzkoušejte také zdravé chipsy z bramborových slupek z trouby. A co ze zbylých brambor? Okouzlí vás krémová bramborová polévka se sýrem!

Načítám