Článek
Postup
01.
Na těsto zahřejte asi třetinu odměřeného mléka na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte v teple 10 až 15 minut vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout.
02.
Do mísy robotu prosejte mouku se špetkou soli, přidejte cukr a metličkou suroviny promíchejte. V mouce udělejte důlek a přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbytek mléka i rozpuštěné máslo a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Chvíli to potrvá. Každá mouka saje jinak, pokud se tedy těsto bude lepit i po delším hnětení, můžete přidat lžíci mouky navíc. Z vypracovaného těsta vytvořte bochánek, lehce jej poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 40 minut. Jak zadělat kynuté těsto, aby se vám vždycky povedlo?
03.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň: v menším rendlíku přiveďte k varu mléko s máslem. Stáhněte z ohně, přidejte jemně mleté ořechy, strouhaný perník i ostatní suroviny (množství cukru a rumu upravte podle své chuti), dobře promíchejte a nechte vychladnout. Znáte recept na domácí perník na strouhání?
04.
Vykynuté těsto propracujte, nožem rozdělte na tři stejně velké části a z každé vytvarujte kompaktní bochánek. Dva nechte zatím pod utěrkou, třetí rozválejte do kruhu vysokého asi 4 mm. Ostrým nožem ho rozdělte na šest trojúhelníků (jako pizzu). Jeden trojúhelník oddělte, položte na vál kratší stranou k sobě a trochu ho rozválejte. Doprostřed kratší strany dejte lžičku náplně a směrem od sebe zaviňte do tvaru rohlíčku. Špičku těsta nechte vespod a přitiskněte, konce rohlíku přitáhnete k sobě do tvaru podkovičky. Takhle postupně zpracujte veškeré těsto. (Pro jistotu se můžete mrknout na video, jak udělat plněné rohlíčky.)
05.
Hotové rohlíčky ukládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečně velké rozestupy (na běžně velký plech se vejde 9 kusů). Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. V mezičase předehřejte troubu na 200 °C.
06.
Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte polovinou loupané mandle a pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15 až 17 minut.