Hlavní obsah
3,2
(240)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Martinské rohlíčky mají svým zahnutým tvarem připomínat podkovy koně svatého Martina. Vyzkoušejte kynutou variantu s ořechovou náplní: bohatější máslové těsto je krásně nadýchané a ořechová nádivka nastavená trochou strouhaného perníku připomene blížící se Vánoce.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kousků
Na těsto
  • 200 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • 120 g ořechů
  • 60 g perníku na strouhání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka skořice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Na dokončení
  • 1 vejce
  • 9 mandlí
Článek

Postup

01.

Na těsto zahřejte asi třetinu odměřeného mléka na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte v teple 10 až 15 minut vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout.

02.

Do mísy robotu prosejte mouku se špetkou soli, přidejte cukr a metličkou suroviny promíchejte. V mouce udělejte důlek a přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbytek mléka i rozpuštěné máslo a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Chvíli to potrvá. Každá mouka saje jinak, pokud se tedy těsto bude lepit i po delším hnětení, můžete přidat lžíci mouky navíc. Z vypracovaného těsta vytvořte bochánek, lehce jej poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 40 minut. Jak zadělat kynuté těsto, aby se vám vždycky povedlo?

03.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň: v menším rendlíku přiveďte k varu mléko s máslem. Stáhněte z ohně, přidejte jemně mleté ořechy, strouhaný perník i ostatní suroviny (množství cukru a rumu upravte podle své chuti), dobře promíchejte a nechte vychladnout. Znáte recept na domácí perník na strouhání?

04.

Vykynuté těsto propracujte, nožem rozdělte na tři stejně velké části a z každé vytvarujte kompaktní bochánek. Dva nechte zatím pod utěrkou, třetí rozválejte do kruhu vysokého asi 4 mm. Ostrým nožem ho rozdělte na šest trojúhelníků (jako pizzu). Jeden trojúhelník oddělte, položte na vál kratší stranou k sobě a trochu ho rozválejte. Doprostřed kratší strany dejte lžičku náplně a směrem od sebe zaviňte do tvaru rohlíčku. Špičku těsta nechte vespod a přitiskněte, konce rohlíku přitáhnete k sobě do tvaru podkovičky. Takhle postupně zpracujte veškeré těsto. (Pro jistotu se můžete mrknout na video, jak udělat plněné rohlíčky.)

05.

Hotové rohlíčky ukládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečně velké rozestupy (na běžně velký plech se vejde 9 kusů). Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. V mezičase předehřejte troubu na 200 °C.

06.

Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte polovinou loupané mandle a pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15 až 17 minut.

Reklama