Hlavní obsah
3,2
(273)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Martinské rohlíčky mají svým zahnutým tvarem připomínat podkovy koně svatého Martina. Vyzkoušejte tradiční kynutou variantu s ořechovou náplní.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kousků
Těsto
  • 200 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • 120 g ořechů
  • 60 g perníku na strouhání
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka skořice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 9 ks mandlí
Článek

Martinské nebo také svatomartinské rohlíčky podle našeho receptu jsou z bohatějšího máslového těsta, které je krásně nadýchané. Ořechová nádivka vyšperkovaná trochou strouhaného perníku připomene blížící se Vánoce.

Postup

01.

Na těsto zahřejte asi třetinu odměřeného mléka na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte v teple 10 až 15 minut vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout.

02.

Do mísy robotu prosejte mouku se špetkou soli, přidejte cukr a metličkou suroviny promíchejte. V mouce udělejte důlek a přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbytek mléka i rozpuštěné máslo a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Chvíli to potrvá. Každá mouka saje jinak, pokud se tedy těsto bude lepit i po delším hnětení, můžete přidat lžíci mouky navíc. Z vypracovaného těsta vytvořte bochánek, lehce jej poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 40 minut.

03.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň: v menším rendlíku přiveďte k varu mléko s máslem. Stáhněte z ohně, přidejte jemně mleté ořechy, strouhaný perník i ostatní suroviny (množství cukru a rumu upravte podle své chuti), dobře promíchejte a nechte vychladnout.

Tip: Znáte recept na domácí perník na strouhání? Zkuste si ho upéct podle našeho návodu.

04.

Vykynuté těsto propracujte, nožem rozdělte na tři stejně velké části a z každé vytvarujte kompaktní bochánek. Dva nechte zatím pod utěrkou, třetí rozválejte do kruhu vysokého asi 4 mm. Ostrým nožem ho rozdělte na šest trojúhelníků (jako pizzu). Jeden trojúhelník oddělte, položte na vál kratší stranou k sobě a trochu ho rozválejte. Doprostřed kratší strany dejte lžičku náplně a směrem od sebe zaviňte do tvaru rohlíčku. Špičku těsta nechte vespod a přitiskněte, konce rohlíku přitáhnete k sobě do tvaru podkovičky. Takhle postupně zpracujte veškeré těsto. (Pro jistotu se můžete mrknout na video, jak udělat plněné rohlíčky.)

05.

Hotové rohlíčky ukládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečně velké rozestupy (na běžně velký plech se vejde 9 kusů). Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. V mezičase předehřejte troubu na 200 °C.

06.

Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte polovinou loupané mandle a pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15 až 17 minut.

Reklama

Načítám