Hlavní obsah
2,9
(292)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Křehké oříškové sušenky plněné krémem si zamilujete. A proč se mu říká právě ledové? Protože nejlépe chutná vychlazené.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 110 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 ks vejce
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
Krém
  • 120 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 90 g cukru moučka
  • 2 lžičky rumu
Poleva
  • 80 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky rumu
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a přimíchejte prášek do pečiva, moučkový cukr, mleté ořechy a špetku skořice. Přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a vymačkanou šťávu z citronu. 

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte dvě hodinky odpočinout v chladu. Pak ho vyválejte a vykrajujte čtverečky, obdélníky nebo jiné tvary. 

03.

Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned stáhněte z plechu, aby okraje nezhnědly. 

04.

Do rendlíku dejte mléko, přidejte cukr, žloutky, máslo a rum. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání vařte na mírném ohni až do zhoustnutí. 

05.

Krém nechte vychladnout a pak s ním k sobě slepujte sušenky. nakonec je ozdobte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády a másla, do které přidáte rum.

Tip: Hotové cukroví můžete ozdobit polovinou vlašského ořechu, mandlí nebo kandovaným ovocem.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata:

Načítám