Hlavní obsah

Ledové cukroví

Hodnocení:
(236)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Křehké oříškové sušenky plněné krémem si zamilujete. A proč se mu říká právě ledové? Protože nejlépe chutná vychlazené.

Ingredience pro:
30 kusů
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • mletá skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
Na krém
  • 120 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžičky rumu
Na polevu
  • 80 g tmavé čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky rumu
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku a přimíchejte prášek do pečiva, moučkový cukr, mleté ořechy a špetku skořice. Přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a vymačkanou šťávu z citronu. 

Krok 2: Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte dvě hodinky odpočinout v chladu. Pak ho vyválejte a vykrajujte čtverečky, obdélníky nebo jiné tvary. 

Krok 3: Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned stáhněte z plechu, aby okraje nezhnědly. 

Krok 4: Do rendlíku dejte mléko, přidejte cukr, žloutky, máslo a rum. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání vařte na mírném ohni až do zhoustnutí. 

Krok 5: Krém nechte vychladnout a pak s ním k sobě slepujte sušenky. nakonec je ozdobte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády a másla, do které přidáte rum.

Tip: Hotové cukroví můžete ozdobit polovinou vlašského ořechu, mandlí nebo kandovaným ovocem.

Zkuste další cukroví, které stojí zato: Ořechy plněné krémem z ledových kaštanů! Nebo se inspirujte v našem speciálu 50 receptů na vánoční cukroví, ze kterých si určitě vyberete.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek