Hlavní obsah

Na zahradě jako ve wellness: jak vybrat dobrou vířivku?

Foto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si pořídíte vířivku na zahradu, nemusíte už utrácet peníze za wellness pobyty a můžete v ní relaxovat každý den. Navíc ji ocení nejen členové rodiny, ale i přátelé na zahradní party. Jak vybrat kvalitní kousek?

Článek

Obáváte se, že letos vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci nebudete moct vyrazit na dovolenou a léto strávíte na zahradě? Zpříjemněte si ho venkovní vířivkou. Jak vybrat takovou, která bude vyhovovat právě vám?

Jak vybrat venkovní vířivku

Než si vířivku objednáte, stanovte si priority. Kromě finančních možností promyslete, kam ji chcete umístit, jestli ji chcete využívat i v zimě a zda hodláte její stanoviště občas měnit, kolik lidí ji bude využívat a jestli toužíte pouze po relaxu, nebo chcete, aby měla vířivka i regenerační účinky na pohybový aparát a slibujete si od ní příjemnou masáž.

1. Vhodné místo pro vířivku

Můžete zvolit pevné, rovné podloží nebo zapustit vířivku do země. Provoz není úplně tichý, proto není vhodné ji mít hned u domu. Na druhou stranu byste ji neměli mít na druhém konci zahrady, protože po koupání (zvláště v chladném počasí) byste to měli daleko do tepla. Je tedy potřeba zvolit vhodný kompromis. A také je nutné zajistit přívod vody a elektřiny, takže na vybrané místo musí dosáhnout zahradní hadice i elektrický kabel.

Foto: Archiv firmy

Kruhová přenosná vířivka Model Legend 220 pro 3 až 4 osoby je vyrobená z měkkého, pohodlného a odolného materiálu. Masáž a relaxaci zajišťuje pět nastavitelných trysek. Vnitřní průměr: 152 cm. Cena: 189 850 Kč. Prodává SoftubFoto: Archiv firmy

2. Pevnou, nebo nafukovací?

Výhodou pevné vířivky je především to, že má odolnou akrylátovou vanu, zatímco nafukovací modely jsou lehčí, vyrobené z třívrstvého PVC. Snadněji se s nimi manipuluje a podle potřeby je lze přemístit, například na zimu do interiéru. Od použitého materiálu se odvíjí cena a životnost. Nafukovací vířivky bývají levnější než akrylátové a vydrží kratší dobu.

Foto: Archiv firmy

Venkovní vířivka Bubble Spa Intex nabízí prostor pro 4 osoby. Je vyrobena z pevného třívrstvého vinylu, který ve spojení s konstrukcí z optických vláken vydrží i extrémní zatížení. Má celkem 120 vzduchových trysek. Rozměry: 196 × 196 × 71 cm. Cena: 10 990 Kč. Prodává BauhausFoto: Archiv firmy

3. Velikost: ani malou, ani velkou

Když si koupíte moc velkou vířivku, kterou budete využívat třeba jen ve dvou, tak se vám tento luxus zbytečně prodraží nejen kvůli nákupní ceně, ale i během provozu. Pokud naopak sáhnete po třímístné vířivce, přestože míváte často hosty, budete otrávení, že si nemůžete užívat bublinky všichni společně.

Zlatou střední cestou jsou modely určené pro čtyři až pět osob. Mají objem vody kolem 800 litrů a rozměry zhruba 180 × 180 × 70 cm (š × d × h). Jestliže se rozhodnete pro kruhový tvar, průměr by měl být alespoň 180 centimetrů. Menší vířivky zaberou méně místa (150 × 80 × 70 cm nebo průměr 150 cm), mají menší objem (asi 600 litrů) a pohodlí si v nich udělají maximálně dvě osoby. Jestli máte velkou rodinu nebo jste hodně společenští, vyplatí se investice do velké vířivky pro šest a více osob, která má rozměry přibližně 200 × 200 × 70 cm a objem asi 1 200 l.

Foto: Archiv firmy

Ve vířivce Ique Dreamline II Diamond může pohodlně relaxovat až 5 osob. K tomu přispívá nejen její vnitřní ergonomické tvarování, ale i LED systém 16 milionů barevných kombinací. Celkem má 84 trysek. Rozměry: 220 × 220 × 96 cm. Cena: od 224 000 Kč. Prodává SpahouseFoto: Archiv firmy

4. Počet a rozmístění trysek

Vířivka je atraktivní hlavně kvůli tomu, že obsahuje masážní trysky. Jejich počet může být často zavádějící, důležitější je rozmístění. Orientujte se proto podle toho, zda chcete ve vířivce spíše sedět, nebo ležet. Nejvíce trysek bývá většinou v oblasti zad a nohou. A protože trysky mohou být přímé masážní, rotační masážní, smíšené masážní a vzduchové a každá má své pozitivum, je ideální, když si vyberete vířivku, v níž jsou zastoupeny všechny typy.

Foto: Archiv firmy

Vířivka PureSpa DeLuxe pro 4 osoby je vybavená kombinací 120 bubble a 4 výkonnými směrovatelnými tříproudými tryskami pro masáž a bublinkovou terapii v jednom. Součástí je kartušová filtrace a systém pro úpravu tvrdosti vody. Rozměry: 201 × 201 × 71 cm. Cena: 19 476 Kč. Prodává MountfieldFoto: Archiv firmy

5. S ohřevem vody? Rozhodně!

Pro pohodlí a relaxaci je důležitá příjemná teplota vody, proto upřednostněte model s ohřevem. Navíc si tak prodloužíte sezonu, nebo vířivku dokonce využijete i v zimě. Platí, že čím větší je výkon ohřevu (udává se ve wattech), tím rychleji se voda ohřeje. Takže abyste nečekali na koupel nekonečně dlouho, raději investujte do výkonnějšího systému.

Foto: Archiv firmy

Vířivka Combi In má 60 trysek a je určená pro 4 osoby. Součástí standardní výbavy je termokryt, který chrání vodu před nečistotami a únikem tepla a výrazně přispívá ke snížení energetických nároků na provoz. Rozměry: 225 × 225 × 86 cm. Cena: 420 000 Kč. Prodává UsspaFoto: Archiv firmy

6. Kvalitní filtrace je důležitá

Podobně jako v bazénu je potřeba i ve vířivce udržovat vodu čistou a bez mikrobů. Toho docílíte pomocí kartušové nebo pískové filtrace. První tvoří čerpadlo a kartušová vložka. Je sice levnější, ale musíte ji poměrně často čistit a vyměňovat vložku. Písková filtrace je sice dražší, zato má větší výkon a písek stačí vyměnit po dvou až třech letech.

Foto: Archiv firmy

U vířivky Summit XL zaujme ručně vyrobený cedrový obal. Systém obvodové tepelné izolace perfektně izoluje a zároveň umožňuje využít zbytkové teplo z provozu čerpadel. Může v ní relaxovat až 9 osob a má 60 trysek. Rozměry: 297 × 235 × 98 cm. Cena: od 470 000 Kč. Prodává Arctic-spasFoto: Archiv firmy

7. Příslušenství

Vířivky jsou nabízeny s velmi pestrým příslušenstvím. Zmíníme tady to nejdůležitější. Termokryt se dává na vířivku, udržuje vodu déle teplou, chrání ji před nečistotami a šetří tak vaši peněženku. Termopodložka se dává pod vířivku a izoluje ji před chladem od země. Užitečným doplňkem jsou schůdky, které usnadní vstup do vody.

Reklama

Načítám