Hlavní obsah

Návštěva na Vinohradech: útulno pod betonovým stropem

Foto: Jan Zátorský mladší

Foto: Jan Zátorský mladší

Reklama

V bytě na pražských Vinohradech se snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Odhalili betonový strop, obnovili parkety a přidali staré kusy nábytku, umělecká díla i designérkou navržené solitéry.

Článek

Mladý pár se po svatbě přestěhoval do bytu ve funkcionalistickém domě na pražských Vinohradech. Původní majitel ho před šesti lety rekonstruoval a při koupi se vše zdálo zachovalé, takže manželé zamýšleli provést jen lehké úpravy s obměnou dispozičního řešení.

Z malé proměny rozsáhlá

Při zahájení stavebních prací narazili na havarijní stav odpadních a vodovodních rozvodů a nevyhovující elektrické rozvody a zjistili, že renovaci vyžadují i špaletová okna. Po konzultaci s interiérovou designérkou Ivetou Zachariášovou se tedy rozhodli pro kompletní rozsáhlou rekonstrukci.

Byt má 89 m² a patří k němu prostorná 21metrová terasa se dvěma vstupy orientovaná na jižní stranu. Majitelé si především přáli více otevřít hlavní obývací prostor a ocenili i zvětšení oken a zvýšenou světlou výšku podlaží. Jinak měla designérka volnou ruku.

Foto: Jan Zátorský mladší

Hlavní obytný prostor spojený s kuchyní a jídelnou je otevřený. Knihovna je vyrobená podle návrhu designérkyFoto: Jan Zátorský mladší

Flexibilní dispozice

„Manželé plánovali jedno dítě, studii jsem tedy připravovala pro tříčlennou rodinu, přičemž dětský pokoj zatím slouží jako pracovna a pokoj pro hosty. Je tu ale i záložní řešení pro případ, že by v budoucnu byly děti dvě,“ vysvětluje designérka Iveta Zachariášová. Potom by se s dětským pokojem prohodila ložnice, která je větší, případně by se příčkou znovu rozdělil hlavní obývací pokoj. Tím by vznikl další pokoj s vlastním vstupem na terasu.

Renovace původních prvků

Při rekonstrukci se snažili zachovat původní prvky, které k bytu přirozeně patří a vytvářejí jeho charakter. Zvládli třeba zrenovovat litinová otopná tělesa, která poté pro zajímavost ukotvili vertikálně, což byla pro instalatéra docela výzva. Zachovali a zrepasovali také část původních dveří včetně kování. Jen do ložnice a dětského pokoje dali vzhledem k otevřenému prostoru nové protihlukové dveře, ovšem opět s původním kováním.

Dominantním prvkem, který interiéru dodává industriální ráz, je obnažený železobetonový strop. V původních plánech jeho odkrytí nebylo, ale když se po vybourání příčky poodhalil, nápad byl na světě. Také dubové parkety jsou původní, jen je podlaháři oproti stromečku přeskládali do tvaru šachovnice. „Opracovali a znovu položili sedm tisíc paket, což jsem považovala za neuvěřitelný výkon. Vyrovnalo se podloží a podlaha se dále brousila, bělila a lakovala,“ doplňuje designérka.

Foto: Jan Zátorský mladší

Dubové parkety jsou původní, jen oproti předchozímu stavu jsou přeskládané do šachovniceFoto: Jan Zátorský mladší

Staré piano i vana

Obnažili také cihlovou stěnu v obývacím pokoji, kterou následně očistili a vymalovali. „Vede tu komín, takže v návrhu padla i varianta krbových kamen. Nakonec ale vyhrálo staré piano Petrof, které přímo vybízelo k tomu, abychom ho před cihlovou stěnu postavili. A to přestože stěhování 250kilového piana dalo pořádně zabrat,“ říká s úsměvem designérka.

„Mákli“ si také při stěhování litinové vany vážící 180 kilogramů. Ta dříve stála v chalupě v Českém ráji a bylo ji potřeba zrepasovat, a to včetně zdobných nožiček a smaltování. „Zadat renovaci staré litinové vany už je u nás téměř nemožné, chvíli hrozilo, že tak krásný kousek odvezeme do šrotu. Naštěstí jsme po dlouhém hledání objevili pána, který byl ochoten ji opracovat a nalakovat akrylátovým nátěrem, takže nadále funguje,“ vypráví Iveta Zachariášová. Jak zrenovovat starou vanu?

Solitéry a umělecká díla

Knihovna, jídelní stůl a další solitéry jsou vyrobeny na zakázku podle návrhů Ivety Zachariášové, ostatní zařizovací předměty zakoupili v klasických obchodech. Byt zdobí i řada obrazů od výtvarníků, např. Petra Nikla nebo Rudolfa Němce, a socha od Františka Skály umístěná na nosném sloupu. Umělecká díla jsou často soustředěna na jednu plochu, kde tvoří jakousi galerii.

Vizitka designérky

Designérka Iveta Zachariášová se věnuje návrhům interiérů i solitérních kusů nábytku, studiím a vizualizacím i rekonstrukcím. Dlouhodobě spolupracuje s množstvím kvalifikovaných profesionálů všeho zaměření. Připravuje rozpočty a harmonogramy a zajišťuje autorský i stavební dozor. Více na Ivetazachariasova.cz.

Reklama

Související témata:
František Skála

Načítám