Hlavní obsah

Nemoci a zdravotní potíže podle barvy jazyka. Jakou má váš?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Věděli jste, že barva jazyka může varovat před nedostatkem vitaminů nebo chronickým zánětem? Může také napovědět leccos ohledně hygieny nebo říci, zda máte nějaký závažnější zdravotní problém.

Článek

Podívat se na jazyk a zjistit, zda a případně jaké máte zdravotní potíže? Může to znít jako sci-fi, pravdou ale je, že jazyk a jeho barva mohou o tom, v jaké kondici se váš organismus nachází, napovědět poměrně dost. Co všechno můžete poznat podle barvy a struktury povrchu jazyka?

1. Jahodově červená

Pokud na sebe vypláznete jazyk a zjistíte, že jeho barva připomíná jahody, případně že po jeho stranách jsou malinkaté červené tečky, může to znamenat, že máte nedostatek železa nebo vitaminu B12. Zčervenání jazyka je také typické při nastupující horečce, infekci horních cest dýchacích nebo spále. Nejčastější příčinou červeného jazyka ale naštěstí bývá jen spálení horkým jídlem nebo pitím, což dokáže i pořádně zabolet. Potíže ale během několika dní odezní. Problémy může dělat i pálivé koření.

2. Hnědá

Hnědé či do černa zbarvené povlaky na jazyku mohou vypovídat o špatné ústní hygieně, o tom, že to přeháníte s pitím kávy či černého čaje nebo že moc kouříte. S tím může souviset i nepříjemný zápach z úst, případě změny chuti – je známo, že kouření chuť otupuje.

Foto: Mita Stock Images, Shutterstock.com

Kouření je příčinou mnoha onkologických onemocnění včetně rakoviny jazykaFoto: Mita Stock Images, Shutterstock.com

3. Bílá

Pokud máte světlý jazyk nebo na něm vidíte bílý povlak, který připomíná tvaroh, může se jednat o známku kvasinkové infekce (kandidózy). „Pro kvasinkové onemocnění či dysbiózu je typický mapovitý jazyk se střídavě bílými a červenými plochami,“ upřesňuje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

„Nejčastěji se s tímto problémem setkávají pacienti užívající inhalátory na astma obsahující kortikoidy. Může se ale objevit i jako důsledek dlouhodobého užívání antibiotik, cukrovky, slabého imunitního systému,“ vysvětluje Ondřej Sobotka, praktický lékař a spolutvůrce virtuální sestry Emmy.

U celkově zdravého člověka se organismus často dokáže s přemnoženou kvasinkou vyrovnat sám. Mnohdy stačí jen upravit stravu, přidat vlákninu, přírodní probiotika a ubrat cukry a tuky.

4. Malé bílé skvrny nebo červené léze

Kouření je příčinou mnoha druhů rakoviny. „V dutině ústní se takový předstupeň rakoviny sliznice kůže může projevit malými bílými skvrnkami. Takový stav se označuje jako prekanceróza“, varuje doktor Sobotka. Rakovina jazyka se může projevit i formou puchýřků či červených lézí, které nemizí ani po několika týdnech.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Růžový bez znatelných vyvýšenin. Tak by měl vypadat zdravý jazyk. Nadměrné pití kávy či černého čaje nebo nedostatečná ústní hygiena se mohou projevit hnědým či do černa zbarveným plakemFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

5. Pálení

Za pálením jazyka mohou stát hormonální změny, nejčastěji během menopauzy. Na vině může být i nevhodně zvolená zubní pasta – někteří lidé jsou alergičtí na látku zvanou laurethsulfát sodný (SLES), díky níž je zubní pasta pěnivá. „Pálení jazyka také často značí, že v těle probíhá chronický zánět,“ říká doktor Frej.

6. Bolestivé vředy

Obyčejný aft se může objevit i na jazyku. Bývá však většinou osamocený. Vícero zarudlých a bolestivých vředů bývá známkou stomatitidy, zánětu sliznice, která se většinou objevuje u dětí, ve 20 % případů však může postihnout i dospělé. Za vřídky ale může stát i stres nebo oslabený imunitní systém.

Kdy vyrazit k lékaři

Zdravý jazyk má jemně růžovou barvu, je bez povlaku, skvrn a vyrážek. Podle Ondřeje Sobotky většina změn na sliznicích odezní sama i bez zásahu lékaře. „Pokud po pár dnech nemizí, tak je nutné odeslat pacienta na kliniku k dalšímu vyšetření,“ vysvětluje. Pokud tedy zaznamenáte nějaké změny, počkejte nejprve, zda samy odezní, k lékaři vyrazte až poté, co problém přetrvává.

Reklama

Načítám