Hlavní obsah

Nejhorší jídla, která si můžete dát v restauraci

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Reklama

Restaurace jsou zase otevřené a letní teploty vybízejí k příjemnému posezení, k němuž patří vedle dobrého pití samozřejmě i jídlo. Pokud si ale hodláte hlídat své pečlivě budované křivky, dejte si pozor na jídla, která se na první pohled tváří dietně a zdravě. Kterým se vyplatí vyhnout se obloukem?

Článek

Česká kuchyně není zrovna příručkou zdravé stravy, na druhé straně se naše národní jídla ani tak netváří: u vepřa-knedla-zela, svíčkové na smetaně, koprovky s hovězím a knedlíkem, guláše nebo kynutých buchet je hned jasné, že se jedná o pořádnou kalorickou bombu. Stejné je to i s oblíbenými fastfoodovými pokrmy, jako jsou burgery nebo hranolky. Mnohem zrádnější jsou proto jídla, která se tváří zdravě, ale skrývají mnoho kilokalorií. Právě před takovými byste se měli mít na pozoru. Která patří mezi nejhorší?

1. Těstoviny s omáčkou Alfredo a kuřecím

Jak může jídlo s kuřecím masem obsahovat tolik kilokalorií a více než dvojnásobné množství nasycených tuků, které byste za den měli sníst? Když k dietnímu bílému masu přidáte máslo, smetanu a parmezán, což jsou hlavní ingredience italské krémové omáčky Alfredo, a jako přílohu zvolíte bílé těstoviny, jde to poměrně snadno.

„Jakýkoliv pokrm, jehož součástí je smetana nebo smetanová omáčka či bešamel, je vždy co do trávení těžší a také mnohem kaloričtější,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Smetana obsahuje jednak laktózu, která nemusí vždy všem dělat dobře, ale také hodně nasycených tuků, které zvýší kalorickou nálož celého jídla,“ vysvětluje.

Mnohem lepší volbou je kuřecí cacciatore s cibulí, bylinkami, rajčaty a paprikou. Tento pokrm také patří ke klasikám italské kuchyně, jen je energeticky příznivější.

Foto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Jedna z klasik italské kuchyně je sice lahodná, ale energeticky velmi vydatná. Těstoviny s omáčkou Alfredo a kuřecím dají zabrat i vašemu tráveníFoto: Ira Lichi, Shutterstock.com

2. Kuře generála Tso

Na první pohled vypadá čínské jídlo pojmenované po slavném generálovi z čínské provincie Hunan poměrně nevinně: nic víc než smažené kuře s brokolicí zalité sladkou a kořeněnou omáčkou. Jenže kilokalorie ze smažení a omáčky se velmi rychle nasčítají. Lepší alternativou je kuře po sečuánsku, kde je maso marinováno v sójové omáčce s vaječným bílkem, solí, kukuřičným škrobem, rýžovým vínem a sečuánským pepřem.

3. Salát Caesar

Dobré je také dávat si pozor na saláty typu Caesar a další, které jsou plné majonézových zálivek. „Dobrým řešením je požádat obsluhu o dresing zvlášť a dle vlastního uvážení si salát přiměřeně dochutit. Ušetří se tím spousta prázdných kalorií,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně.

Foto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Některá jídla se zdravě jen tváří. Věrným příkladem je oblíbený Caesat salát, který bývá v českém provedení plný majonézyFoto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

4. Kuřecí tikka masala

Kousky smaženého marinovaného kuřete podávané s kari omáčkou jsou základem tradičního indického pokrmu, který dodá vitaminy A a C i minerály jako vápník či železo. Vedle nich ale také mnoho energie pocházející ze smetany a jogurtu, díky nimž téměř vyčerpáte denní limit nasycených tuků a sodíku. Lepší volbou je kuře tandoori, které je sice také marinováno v jogurtu a koření, peče se ale v troubě, díky čemuž je zdravější a není tak energeticky vydatné.

5. Pad thai

Základem jsou rýžové nudle, které se na pánvi wok smaží s vajíčky, tofu, arašídy a dalšími přísadami. Tento thajský nudlový pokrm se může jevit docela zdravým, ve skutečnosti je ale plný tuku a soli – z oleje, másla, nudlí, vajec i arašídů. Vhodnější jsou kuřecí špízy satay s omáčkou ze stoprocentního arašídového másla.

6. Hovězí chimichanga

Když se pšeničná tortilla naplní, zabalí a osmaží, stane se z ní chimichanga, tradiční mexické jídlo. A s náplní z mletého hovězího, smažených fazolek, rajčat a paprik, cibule a česneku se z ní stane hotová kalorická bomba. S olejem olej nutným pro osmažení na pánvi jste rázem na půli cesty k dennímu doporučenému množství ruku. Vyzkoušejte raději burrito (tortilla zabalená, nesmažená) s černými nebo pinto fazolemi.

Reklama

Načítám