Hlavní obsah

Jak získat ploché břicho i bez cvičení?

Foto: Dean Drobotžena, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobotžena, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší břicho nemusí být nedosažitelné sci-fi, a i když je pohyb samozřejmě potřeba, k docílení kýženého efektu mnohdy postačí změna určitých návyků. Někdy jsou to opravdu maličkosti, ale s velkým efektem.

Článek

Nic ale není tak zadarmo, jak se zdá. „První věc, kterou musíte udělat, je úprava jídelníčku,“ radí Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Pokud má tělo dostatek látek, které vytvářejí tkáně a umožňují funkci celé řady orgánů a systémů, je zároveň dobře zasyceno. To minimalizuje chutě na sladké a eliminuje potřebu se dojídat. „Za pocit nasycení jsou zodpovědné zejména bílkoviny, potřeba jsou ale i sacharidy, tuky, vláknina, minerály a vitaminy,“ říká lékařka. Vše získáte z čerstvých a skutečných (nezpracovaných) potravin, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, oříšky, semínka nebo libové maso. Větší bříško má hodně lidí také kvůli nadýmání nebo špatnému držení těla. Co s tím?

1. Narovnejte se

Začněme tím nejjednodušším a zároveň tím, co má obrovský okamžitý efekt. Jak získat plošší břicho za pár sekund? Narovnejte se! Správný postoj dělá opravdu hodně a nejen, že vám zajistí atraktivnější tvary, poděkují vám i vaše klouby  a svaly, které špatným držením těla a hrbením se trpí.

2. Jezte probiotika

Jedná se o směs mikroorganismů přirozeně žijících v lidských střevech, obsahují je i některé potraviny. Probiotika ovlivňují imunitní systém, potlačují růst hnilobných bakterií, zlepšují toleranci laktózy, snižují hladinu zlého LDL cholesterolu a ovlivňují vstřebávání a tvorbu některých vitaminů.

Nedostatek probiotik způsobuje přemnožení hnilobných bakterií. Důsledkem může být nafouklé břicho a potíže s větry. Tento stav se nazývá disbióza. Aby k tomu nedošlo, je nutné tyto přátelské bakterie dobře krmit. Prospívají jim potraviny, jako je kvašená zelenina nebo zakysané mléčné výrobky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Fermentované potraviny, jako je kvašená zelenina nebo kysané mléčné výrobky, prospívají střevům a chrání imunituFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Omezte solení

Sůl může prospívat i ubližovat. Jedná se o minerál, který je nezbytný pro zdravé srdce i mozek. Způsobuje ale také zadržování vody v těle, výsledkem mohou být otoky a nafouklé břicho. Pokud se nechcete dostat až sem, nepřekračujte doporučené denní množství (čajová lžička – 5 gramů) a naučte se nedosolovat jídlo, slánku dejte raději ze stolu pryč. Pozor ale, sůl se skrývá i v potravinách, kde byste ji nečekali. 

4. Nežvýkejte s otevřenými ústy

Povídání při jídle nebo žvýkání s otevřenými ústy může způsobit, že spolknete spoustu vzduchu a ten vás bude nadýmat, takže budete mít nafouklé břicho a budou vás trápit větry nebo říhání. Podobně mohou působit i perlivé nápoje – pokud vás trápí nadmuté břicho, zkuste je na čas vynechat.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Je fajn si u jídla popovídat, lepší je ale žvýkat se zavřenými ústy – nebudete polykat tolik vzduchu a nebude vás trápit nafouklé břicho Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

5. Nechte si zkontrolovat hladinu hormonů

Hormony v těle ovládají mnoho procesů, mimo jiné regulují metabolismus i reprodukci. Aby vše běželo, jak má, je třeba, aby byly v rovnováze, v opačném případě se dříve či později začnete potýkat se zhoršenou fyzickou i psychickou kondicí. I malé odchylky od normálu se mohou negativně odrazit na fungování celého organismu. Vedle únavy, zvýšené chuti k jídlu, nočního pocení nebo změn na pokožce může mezi projevy patřit i pocit nafouklého břicha. Pokud na sobě některé z těchto projevů pozorujete a nejste si vědomi jiného důvodu, poraďte se se svým praktickým lékařem.

6. Nezanedbávejte spánek

Všimli jste si, že když jste unavení a nevyspalí, máte mnohem větší hlad a chuť na sladké a tučné jídlo?

Nedostatek kvalitního spánku vede k narušení přirozené hladiny některých hormonů včetně kortizolu, hormonu stresu,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. A je to právě kortizol, který vás nutí sahat po sladkostech a obecně rychlých zdrojích energie. „Nevyužitá energie z jednoduchých cukrů se však ukládá, a bohužel velmi ochotně, do oblasti břicha, kde máte obecně více tukových buněk než v jiných částech těla,“ říká odbornice. Někdy skutečně stačí začít jen více spát.

Že se nám to mluví, když máte potíže se spánkem? Tady je 7 rad, jak rychle usnout. 

Načítám