Hlavní obsah

Než přijde menopauza: Kolik kávy denně můžete vypít, aby tělo dobře fungovalo?

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Každá žena prožívá přechod jinak, některá o něm neví, jiná musí řešit obtíže hormonální terapií. V každém případě se ale vyplatí osvojit si správné pohybové a stravovací návyky, a to ještě předtím, než se potíže přihlásí.

Článek

Přechod je naprosto přirozená fáze v životě každé ženy. Je to jedna z věcí, ve které jsme si všechny rovny. V čem si ovšem rovny nejsme, je to, jaké konkrétní obtíže s sebou tato fáze života přinese. Každá žena prožívá toto období po svém. Některá o menopauze skoro ani neví, jiná trpí návaly horka, depresemi a úzkostmi. Prevence není známá, nicméně vždy je dobré dávat tělu i duši, co potřebují. A mezi to patří i dobré pohybové a stravovací návyky. Kromě toho, co jíte, je dobré zaměřit se i na to, co pijete.

O přechodu

Zatímco častěji užívaný termín „menopauza“ označuje stav, kdy dojde k zástavě menstruačního cyklu, přechod je dlouhé období, kdy tělo se na tuto změnu připravuje.

Spolu s tím jdou ruku v ruce nejrůznější příznaky, které samozřejmě nejsou stejné u každé ženy. Obecně se ale uvádí, že s přechodem ženám ubývá sil a energie, dostavují se potíže se soustředěním a pamětí, mohou se dostavit i depresivní a úzkostné stavy. Poměrně běžné je pak přibírání na váze. Téměř všechny ženy také zažívají návaly horka a noční pocení.

Bohužel u některých žen mohou být tyto symptomy natolik silné, že se nevyhnou hormonální terapii. S mírnějšími příznaky lze bojovat úpravou životního stylu.

Pečujte o sebe už dříve

Období přechodu neboli klimakteria obvykle nastává mezi 45 a 55 lety. Zaměřit se však na zvýšenou péči o sebe sama, tedy mít kvalitní pitný režim, zdravý vyvážený jídelníček, dostatek aktivního pohybu, ale také relaxu, byste měly ale mnohem dříve. „Nečekejte až na nepravidelný cyklus, období hormonální nerovnováhy – perimenopuaza – předchází vlastní menopauzu o zhruba 7 až 10 let dříve, proto byste o sebe měly zvýšeně pečovat již po 40. roce věku,“ upozorňuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Pitný režim je základ

Lidské tělo je zhruba ze 70 % tvořeno z vody, proto není asi nic divného na tom, že tělu je potřeba vodu pravidelně dodávat. Denní příjem vody by měl být kolem dvou až tří litrů, a to v závislosti na fyzických dispozicích, aktivitě, ale i vnějších podmínkách, jako je třeba teplota. Logicky – v horkém počasí, kdy se potíte, musíte pít více.

Jak pomáhá pití v přechodu?

Pitný režim je důležitý v každém věku, ale v přechodu byste se v rámci zvýšené péče o sebe samy na něj měly zaměřit ještě více. „Nedostatek tekutin v těle způsobuje bolesti hlavy, zhoršuje pozornost, paměť a další kognitivní funkce. Dehydratací trpí svalový a kloubní aparát, zažívací ústrojí i ledviny,“ podotýká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Příjem tekutin dokáže ovlivnit i obávané návaly. „S nedostatkem vody se zhoršuje termoregulace organismu, což vyvolává návaly horka a pocení, respektive se tedy mohou zintenzivňovat. Pocením pak z těla mizí další tekutiny, takže nastává začarovaný kruh. V neposlední řadě dehydratace zhoršuje kvalitu kůže a pleti,“ dodává lékař.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Pijte ideálně celý den, najednou ne více než 250 ml tekutinyFoto: goodluz, Shutterstock.com

Co (ne)pít?

Když řešíte pitný režim, zdaleka nejde jen o množství, ale také o to, co pijete. Asi vás tolik nepřekvapí, že nejlepší je čistá voda (vzhledem k nárokům na regulaci teploty ideálně v pokojové teplotě). Naopak na listině nepřátel jsou limonády, káva, černý čaj a alkohol. Nemusíte je úplně odstranit, ale omezit byste je měly. Byť to nezní úplně lákavě, uvidíte, že vám tak bude lépe.

„Káva a černý čaj odvodňují a v nich obsažený kofein vzhledem ke svým stimulačním účinkům zatěžuje organismus, který je už tak značně namáhán přechodovými hormonálními změnami. Tyto povzbuzovače zároveň nabourávají spánek, takže se organismu nedostává potřebné regenerace,“ říká gynekolog Pavel Turčan, který kvůli možnému narušení spánku doporučuje také omezit alkohol a limonády, které obsahují příliš cukru, který vlivem hormonálních změn tělo hůře reguluje. Navíc mnoho z nich obsahuje kyselinu fosforečnou, která oslabuje kosti, a ještě posiluje již tak existující riziko osteoporózy.

A co pít krom vody? Jednak můžete čistou vodu ozvlášnit přidáním máty, meduňky, citronu, ale i jiného ovoce. „Černé čaje je dobré nahradit zelenými, ovocnými nebo bylinnými. Pokud se nechcete vzdát kávy, sáhněte po kvalitních produktech a omezte ji na jeden šálek kávy hned po ránu,“ doplňuje lékař. A co se týče alkoholu, sledujte, co s vaším tělem dělá. Berte ho spíše jako zpestření a nikoli jako každodenní lék na neduhy.

Reklama

Načítám