Hlavní obsah

Oversized a geometrické brýle: Trendy brýlové obruby 2021

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Že jsou brýle dokonalý doplněk, říkat nemusíme. A vy rozhodně nemusíte mít jen jedny. Ideální je mít vícery obroučky, které pak můžete střídat podle nálady nebo příležitosti. Jaké tvary brýlových obrub letí právě teď?

Článek

Brýle mohou být ten nejvýraznější doplněk, který je vidět na první dobrou. Jak si vybrat takové, které vám budou nejvíc slušet? „Dobrým odrazovým můstkem je typ obličeje, barva pleti anebo barva obočí. Chcete-li s obroučkami vytvořit co největší harmonii, šířka obličeje by měla odpovídat šířce brýlí a spodní část by měla kopírovat zaoblení vaší spodní čelisti,“ doporučuje Ľubica Kmeť Jakušová, fashion koučka společnosti Alensa.

Tak to je teorie. Můžete se ale také nechat vést jen tím, co lichotí vašemu vkusu. Jakými brýlemi zaujmete?

1. Geometrické tvary

Čtverec nebo šestiúhelník? Vybírejte z nejrůznějších geometrických tvarů a rozhodně se nemusíte držet při zemi. Jen dbejte, aby brýle korespondovaly s vaším módním vkusem. Letí plastové obroučky v černé barvě a ve stylu vintage. Heslo zní: Čím masivnější, tím lepší!

„Pozorujeme, že stejně jako v oblékání i v případě brýlí se vrací to, co nosily naše maminky: oblíbené jsou větší plastové obroučky v retro stylu, brýle dříve označované jako kostěné. Naopak menší zájem je o úzké klasické brýle,“ říká optometristka Kamila Pavlincová, vedoucí oční optiky OptoVize Brno.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dior, 7797 Kč, prodává Lentiamo. Muscat, 3099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Guess, 1549 Kč, prodává Eyerim. Versace, 4890 Kč, prodává Bryle-domuFoto: Archiv firem

2. Průhledné obroučky

Minimalismus v zajímavém pojetí, to jsou obroučky z průhledného materiálu. Mohou být čiré nebo lehce zabarvené do béžova nebo růžova, anebo kombinují plastové očnice s kovovými stranicemi (tedy nožičkami). Pokud nemusíte černé obroučky, ale přitom hledáte plastové brýle, tyhle jsou jasná volba.

Foto: Archiv firem

Zleva: Burberry, 3159 Kč, prodává Lentiamo. Eyerim collection, 1499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tommy Hilfiger, 1999 Kč, prodává Eyerim. Levi's, 1899 Kč, prodává LentiamoFoto: Archiv firem

3. Obroučky z kovu

A v minimalistickém designu pokračujeme. „Pokud se vám líbí kovové rámy, zohledněte odstín vaší pleti a také kovy, které nejčastěji nosíte,“ radí fashion koučka. Jste-li teplý typ, bude vám slušet zlato, studeným typům zase lichotí stříbro. A jestli se nemůžete rozhodnout, zkuste růžové zlato. Co se tvaru týče, volte kulaté nebo nestárnoucí pilotky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Crullé, 979 Kč, prodává Alensa. Muscat, 3099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ramvik, 1999 Kč, prodává Optikdodomu. Ray-ban, 2990 Kč, prodává CockyshopFoto: Archiv firem

Filtr modrého světla

Mezi poslední trendy patří také blue light filtr, který se stará o oči. Filtr modrého světla z obrazovek předchází únavě očí, jejich začervenání a následné bolesti hlavy. „Výrazný nárůst prodeje brýlí, ať už bez dioptrií, nebo dioptrických, s takzvaným blue blockerem přinesla pandemie. Lidé tráví mnohem víc času u obrazovek a monitorů, celkově víc namáhají oči a méně času tráví v přírodě,“ potvrzuje Petr Langer, analytik společnosti Alensa.

Na staré brýlové čočky už filtr nanést nelze, musíte si pořídit nové. „Ale je možné nechat si vyměnit pouze čočky do stávajících brýlových obrouček. A k jejich ceně musíte přičíst přibližně 900 korun za filtr eliminující modré světlo,“ dodává Petr Langer. Filtr modrého světla mají i některé kontaktní čočky.

Co když máte hodně dioptrií?

Konečně jste našli tvar, který vám lichotí? Výběr brýlí může zkomplikovat počet dioptrií. Čím je vyšší, tím bývají brýlové čočky tlustší. „Určitě je důležité vybírat obroučky podle dioptrií, jde o první faktor, na který se dívám. U vysokých dioptrií doporučujeme spíš menší obroučky, aby nebylo sklíčko zbytečně těžké a tlusté,“ vysvětluje Kamila Pavlincová.

V některých optikách si lze nechat udělat 3D model brýlí podle konkrétních dioptrií. „To se vyplatí právě u vyšších dioptrií, protože člověk tak vidí tloušťku skla a získá přesnou představu o finálním vzhledu brýlí,“ informuje optička.

Pokud tedy máte více než tři dioptrie, volte raději ztenčené brýlové čočky: skleněné jdou udělat opravdu pěkně tenké, plastové sice budou vždy trochu silnější, ale zase jsou ještě lehčí než sklo. Obě varianty budou v brýlích vypadat vždycky lépe.

A jak je to cenově? „Záleží na spoustě aspektů: jaký je materiál, provedení, úpravy, velikost dioptrií. Obecně řečeno se u standardních dioptrií pohybujeme obvykle přibližně do 3000 korun za jednu čočku, vyráběné jsou pak dražší. Ale je to vždy individuální,“ zakončuje téma Kamila Pavlincová.

Reklama

Související témata:

Načítám