Hlavní obsah

Nadváha a sexuální život? Takhle kila navíc škodí v ložnici

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že obezita představuje řadu zdravotních rizik a komplikací, je všeobecně známo. Věděli jste ale, že má přímý vliv i na sexuální život žen? Kila navíc ničí milostný život, ohrožují intimní zdraví a také plodnost.

Článek

Mít nějaké to kilo navíc není žádné velké zdravotní riziko, obezita už ale problém je. To se obecně ví, není to žádná novinka. Riziko vzniku cukrovky, zbytečná zátěž kloubů, hrozba srdečních chorob, o tom všem se mluví poměrně často. Jako ideální BMI je uváděna hodnota mezi 18,5 a 25, ale až od hodnoty 30 začínají lékaři bít na poplach. To už je obezita prvního stupně a zdravotní rizika jsou reálný problém.

U žen obezita přímo ovlivňuje i jejich intimní zdraví a sexuální život. Jak? Tohle je podle odborníků, kteří na toto téma hovořili v britském magazínu Daily Mail, pět nejčastějších rizik.

1. Nízké libido

Obezita snižuje u žen chuť na sex, a to vlivem hormonálních i psychických změn. A právě psychika je podle odborníků největší problém. „Nespokojenost s vlastním tělem vede k nechuti vést intimní život, snaze vyhýbat se sexu a tím k celkovému snížení libida. Nejcitelněji to pak prožívají ženy v době menopauzy – právě v přechodu často nabírají kila navíc,“ vysvětluje Abd Tahrani, odborný asistent metabolické endokrinologie a obezity na univerzitě v Birminghamu.

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Když se žena za své tělo stydí, není to dobré východisko pro spokojený sexuální životFoto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

2. Vaginální infekce

Alespoň jednou za život se s tímhle problémem bez ohledu na hmotnost setkají tři ženy ze čtyř. Pravda je ale taková, že obézní ženy se s vaginálními infekcemi potýkají mnohem častěji a opakovaně. „Pokud jste obézní a konzumujete až příliš mnoho cukrů, riziko infekcí se výrazně zvyšuje. Cukr totiž není přítomen jen v krvi, ale i ve vaginálních tkáních, které se pak mění v dokonale sladké prostředí, kde se infekcím skvěle daří,“ vysvětluje gynekoložka Anne Henderson. I proto se tyto problémy netýkají jen žen s kily navíc, ale třeba i diabetiček.

3. Nepravidelná menstruace

Ženský cyklus je velmi citlivý na jakékoli hormonální změny, které snadno způsobí váhové výkyvy, a to jak tloustnutí, tak i hubnutí. „Nadměrné přibývání na váze může způsobit zvýšení androgenů, tedy mužských hormonů, a nerovnováhu mezi estrogenem a progesteronem, což jsou zase ženské hormony. To u některých žen vede k abnormalitám v menstruačním cyklu a zastavení nebo snížení ovulace,“ varuje Abd Tahrani.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Poruchy menstruace bývají vyvolané hormonálními výkyvy, za kterými často stojí potíže s tělesnou hmotnostíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Syndrom polycystických ovarií

Jde o onemocnění, pro které je typické zastavení ovulace, nepřítomnost menstruace, neplodnost a nadměrné ochlupení. Rozhodně nic příjemného. A existuje řada výzkumů, které nacházejí souvislost mezi obezitou a tímto syndromem.

Abd Tahrani sice přiznává, že není zcela jasné, zda obezita zvyšuje riziko vzniku syndromu, nebo naopak syndrom zvyšuje riziko nárůstu hmotnosti, ale štíhlost zcela jistě pomáhá. „Pravda je taková, že úbytek hmotnosti zlepšuje příznaky syndromu. Navíc je syndrom spojen s rizikem dalších nemocí, jako je třeba cukrovka, spánková apnoe a podobně, a i tady prospívá zbavit se pár kil navíc,“ říká.

5. Problémy s plodností

Obézní ženy mívají mnohem častěji problémy s otěhotněním než ženy se zdravou váhou. A i když otěhotní, obezita představuje zvýšené riziko nejrůznějších komplikací. „Kila navíc plodnost ovlivňují mnoha způsoby, tím nejzásadnějším je ale hormonální nerovnováha. Jak hormony ovlivňují periodu, stejně tak ovlivňují i schopnost otěhotnět,“ tvrdí lékárnice Anshu Kaura.

Navíc se zmínění odborníci shodují, že jednou z příčin ženské neplodnosti je také vysoká hladina hormonu leptinu, který produkují tukové buňky. Jeho správná hladina je klíčová pro dobře fungující reprodukční systém a dobrá zpráva je, že k jeho snížení velmi často stačí změna životního stylu, hlavně zdravá a vyvážená strava a dostatek pohybu. Pokud totiž máte správný poměr tuků a svalů v těle, je více než pravděpodobné, že i hladina leptinu bude v pořádku.

Potřebujete shodit nějaké to kilo? Způsobů a cest je hned několik. Zhubnout jde i tancem: Toto jsou 4 skutečné příběhy pro inspiraci!

Reklama

Načítám