Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Můžete použít mleté hovězí maso, ale dobrý je i mix, krůtí nebo kuřecí. Rajčata pak můžete vyměnit za rajský protlak. Z bylinek může být hrst čerstvého oregana, ale zvládnete to i se lžičkou sušeného nebo jiným oblíbeným kořením – skvělá je třeba bazalka a tymián.

Na tohle jednoduché letní jídlo nepotřebujete žádné speciální ingredienceFoto: Eva Malúšová
02.
Cukety podélně rozřízněte a pomocí nožíku a lžičky opatrně vydlabejte dužinu. Ze všech stran je lehce potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut při 180 °C předpečte.
03.
Mezitím nechte zesklovatět najemno nasekanou cibuli a chilli, přidejte maso a restujte, aby se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek, najemno pokrájené vnitřky cuket a rajčata, mletou papriku a oregano. Směs dost osolte a za občasného míchání vařte asi půl hodiny, až zelenina změkne a vše se pěkně propojí.
04.
Náplň dochuťte čerstvě mletým pepřem, ochutnejte, jestli nepotřebuje dosolit, a naplňte cukety. Posypejte nastrouhaným sýrem a asi 15 minut opět při 180 °C zapečte, aby se sýr roztekl.
05.
Podávejte jen tak, se salátem nebo čerstvým pečivem.

Dokonalá symfonie letních chutí: cukety, rajčata, maso ovoněné bylinkami i rozteklý sýrFoto: Eva Malúšová
Tip: Jestli používáte opravdu velké cukety plné semínek, vydlabanou dužinu do náplně nedávejte. Druhá možnost je nechat maso, cibuli i cukety syrové a vše upéct najednou podobně jako v tomto receptu. Sice trochu ztratíte na chuti, ale ušetříte si práci s restováním náplně.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní