Hlavní obsah
3,1
(100)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přiznáme se bez mučení, cukety milujeme v jakékoli formě. Pečené, smažené, grilované... A samozřejmě plněné! Dnes masovou směsí s rajčaty, voňavými bylinkami a rozteklým sýrem. Vy snad odoláte?

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 3 ks cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 3 špetky pepře
  • 1 ks cibule
  • 1 ks chilli
  • 300 g mletého masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvého oregana
  • 4 ks rajčat
  • 100 g čedaru
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Můžete použít hovězí maso, ale dobrý je i mix, krůtí nebo kuřecí. Rajčata pak můžete vyměnit za rajský protlak. Z bylinek může být hrst čerstvého oregana, ale zvládnete to i se lžičkou sušeného nebo jiným oblíbeným kořením – skvělá je třeba bazalka a tymián.

Foto: Eva Malúšová

Na tohle jednoduché letní jídlo nepotřebujete žádné speciální ingredienceFoto: Eva Malúšová

02.

Cukety podélně rozřízněte a pomocí nožíku a lžičky opatrně vydlabejte dužinu. Ze všech stran je lehce potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a 10 minut při 180 °C předpečte.

Foto: Eva Malúšová

Okraje si naznačte malým nožíkem a dužinu pak vydlabejte lžičkou. A nevyhazujte ji, půjde ještě do náplně!Foto: Eva Malúšová

03.

Mezitím nechte zesklovatět najemno nasekanou cibuli a chilli, přidejte maso a restujte, aby se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek, najemno pokrájené vnitřky cuket a rajčata, mletou papriku a oregano. Směs dost osolte a za občasného míchání vařte asi půl hodiny, až zelenina změkne a vše se pěkně propojí.

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se cukety pečou, orestujte zeleninu a masoFoto: Eva Malúšová

04.

Náplň dochuťte čerstvě mletým pepřem, ochutnejte, jestli nepotřebuje dosolit, a naplňte cukety. Posypejte nastrouhaným sýrem a asi 15 minut opět při 180 °C zapečte, aby se sýr roztekl.

Foto: Eva Malúšová

Když je vše měkké a pěkně propojené, cukety směsí naplňte, posypejte sýrem a krátce zapečteFoto: Eva Malúšová

05.

Podávejte jen tak, se salátem nebo čerstvým pečivem.

Foto: Eva Malúšová

Dokonalá symfonie letních chutí: cukety, rajčata, maso ovoněné bylinkami i rozteklý sýrFoto: Eva Malúšová

Tip: Jestli používáte opravdu velké cukety plné semínek, vydlabanou dužinu do náplně nedávejte. Druhá možnost je nechat maso, cibuli i cukety syrové a vše upéct najednou podobně jako v tomto receptu. Sice trochu ztratíte na chuti, ale ušetříte si práci s restováním náplně.

Také jste zrovna v období cuketa na tisíc způsobů“, nebo vás tahle jemná zelenina zatím neoslovila?

Načítám