Hlavní obsah

Princi Georgovi je 7! Kam ho vezme děda a co mu dá kmotra?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usměvavý blonďáček si jednou zvolí panovnické jméno a usedne na britský trůn. Zatím mu ale rodiče dopřávají co nejnormálnější dětství. Princ George by chtěl být pilotem, miluje filmovou sérii Jak vycvičit draka a spíš než kolektivní sporty ho baví tanec nebo tenis. A dnes slaví 7. narozeniny!

Článek

V nedávné době měli narozeniny i jeho mladší sourozenci, princezna Charlotte (5) a princ Louis (2), ale kvůli karanténě byly oslavy spíše komorní. Celá rodina velmi sympaticky zaměřila pozornost k podpoře zdravotníků a v nelehké době dodávala sílu a optimismus občanům Velké Británie.

Jak bude princ George slavit dnešní narozeniny? Jaký dárek pro něj má dědeček princ Charles (71) a čím ho obdaruje blízká kamarádka zesnulé babičky Diany († 36)? Jisté je, že přijde o jednu z tradičních poct a jeho rodiče by měli do roka vyřešit otázku jeho dalšího vzdělávání.

O co ale nepřišel, je tradiční focení jeho maminkou, vévodkyní Kate. Ta ho zachytila dříve tento měsíc v maskáčovém triku a khaki polo tričku. A symbolizuje to jediné - jeho vysněné povolání. Rád by se prý stal pilotem helikoptéry, jako jeho tatínek.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí král, nebo budoucí pilot?Foto: Profimedia.cz

Narozeniny bez poct

Georgeovi rodiče Kate (38) a William (38) už mají nacvičeno, jak oslavit dětské narozeniny během karantény, a určitě nedopustí, aby malý princ přišel o party. O co ale dnešní oslavenec určitě přijde stejně jako mladší sourozenci, je jedna královská tradice. Obvykle totiž v den narozenin nejvýznamnějších členů královské rodiny zvoní kostelní zvony Westminsterského opatství. Vzhledem k pandemii koronaviru je ale tento rituál pozastaven a očekává se, že bude obnoven v srpnu. Zvony se znovu rozezní až na sedmdesátiny princezny Anny (69).

O co ale George určitě ochuzen nebude, je tradiční narozeninový dort, který všem svým dětem peče vévodkyně Kate.

Foto: Profimedia.cz

O princi Georgeovi se ví, že miluje pobyt v přírodě. To spojuje celou rodinu z CambridgeFoto: Profimedia.cz

Překvapení od dědy Charlese

O tom, čím by rád překvapil svého nejstaršího vnuka, se v nedávném rozhovoru pro rádio Classic FM rozpovídal i korunní princ Charles. Svěřil se, že to byla jeho babička, královna matka († 101), která mu představila klasickou hudbu. V sedmi letech ho vzala poprvé do Covent Garden a on zde viděl vystoupení baletu moskevského Velkého divadla. A podobný zážitek by nyní rád dopřál vnoučkovi – podle něj je důležité, aby prarodiče nebo jiní blízcí vedli děti k lásce k umění.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. (94) a její tři následníci vaří vánoční pudink veteránům. Princ své prababičce říká Gan Gan a ona na něj držíFoto: Profimedia.cz

Co dostane od kmotry?

Princ George bývá vnímám jako rozumný a hodný kluk a zejména v porovnání s divoškou Charlottou působí jako kliďas. O to překvapivější bylo, když George jeho kmotra Julia Samuel (60) nedávno popsala jako zábavného, ale i pěkně drzého. Britská psychoterapeutka bývala blízkou přítelkyní princezny Diany, a protože její kamarádka byla specialistkou na nemožné dárky, převzala po ní pomyslnou štafetu a velmi se baví tím, jaké dárky Georgovi dává. Ideální prý je, když jejich sestavení zabere hodně času a pak vydávají hlasitý zvuk. To jistě oslavenci udělá radost... Co na její dárky říkají Kate s Williamem, není známo.

Foto: Profimedia.cz

Julia Samuel si byla s princeznou Dianou a její rodinou blízká, a i proto se stala jednou z kmoter dnešního oslavenceFoto: Profimedia.cz

Jak to bude se školou?

Malému princi je sedm, což znamená, že jeho rodiče budou muset udělat v blízké době zásadní rozhodnutí ohledně jeho vzdělání. V současnosti se sestrou chodí do školy Thomas’s Battersea v Londýně, která je proslulá vstřícností a laskavostí. Dosud bylo v královské rodině zvykem, že v osmi letech byly děti posílány na internátní školu, princ William se svým bratrem začali navštěvovat Ludgrove School v Berkshiru.

Princovi rodiče se zatím nevyjádřili, ale vzdělávací experti se domnívají, že ač mají internátní školy tradici a jsou fantastickou zkušeností, vévodové z Cambridge u svých dětí touto cestou nepůjdou. Rodinné pouto je pro ně důležité a dětem se rádi věnují. Během karantény se stejně jako většina rodičů stali i jejich učiteli. Kate se svěřila, že někdy bylo těžší motivovat k učení právě George. Záviděl totiž Charlottě její zábavné úkoly. Ona dělala sendviče ve tvaru pavouka a on se musel opravdu učit.

Foto: Profimedia.cz

Bude George od příštího roku oblékat uniformu jiné školy?Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tak všechno nejlepší, Georgi!Foto: Profimedia.cz

Přejeme princi Georgeovi krásné narozeniny! Víte, jací tátové jsou muži z královské rodiny?

Načítám