Hlavní obsah

Proti nudě? Za sochou Mamlase, novinka od Hanišové a Dobble

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! Strýc Pepin měl ohledně zábavy jasno, ale my máme tipy, které se do praxe převedou snáz než nákup zábavného neohroženého savce. Necháte se inspirovat?

Článek

Co podniknout o víkendu nebo kde si užít pěkné odpoledne? Vyrazte s dětmi do přírody za parádními sochami nebo si projděte zajímavou naučnou stezku. Najděte si způsob, jak podpořit kulturu, začtěte se do dobré knihy či se zabavte u hraní her.

Mějte prosím na paměti, že chystaná vyhlášení nových opatření ministerstva zdravotnictví budou mít vliv na omezení volného času, zavřou se kina a divadla. Platit budou od pondělí, takže zkuste inspiraci využít na plánování víkendového programu, nebo si naše tipy uložte na pozdější dobu.

Za kulturou? Do Violy!

Znáte komorní Divadlo Viola, kam se rádi vracejí nejen diváci, ale i skvělí umělci? Tatiana Dyková (42) zde ve hře Neumím jinak než láskou exceluje v roli Boženy Němcové (1820–62). Romský folklor představí v programu Šunen Romale – Poslyšte, Romové herečky Jana Boušková (66) a Barbora Hrzánová (56) a skvělý muzikant Mário Bihári (42). Milovníci typicky černého anglického humoru si užijí komedii Smluvní vztahy a spolu s Danou Černou (50) a Janou Strykovou (41) se pokusí odpovědět na otázku: Jak moc vás váš zaměstnavatel vlastní?

A co jestli se divadlo zavře? Můžete jej podpořit a zároveň si tak koupit zajímavý zážitek. 7. října totiž odstartovala charitativní online aukce pro Divadlo Viola, kde sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz a ke každé položce přidá divadlo dvě vstupenky. Akce by měla pomoci kompenzovat ztráty způsobené první i druhou vlnou koronavirové pandemie. Dražit se budou hlavně zážitky s herci, kteří dlouhodobě s Violou spolupracují: večeře s Terezou Kostkovou, lekce tance s Jiřím Dvořákem apod.

Foto: Archiv Divadla Viola

Dalším zajímavým představením ve Viole je i Michelangelo: Mramorová horečka o životě geniálního renesančního umělce (zleva: Kateřina Lojdová, Tomáš Pavelka a Otakar Brousek ml.)Foto: Archiv Divadla Viola

Do kina na Muchu

Letos si připomínáme 160 let od narození malíře Alfonse Muchy (1860–1939) a do kin byl uveden dokumentární film Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry (55). Jedná se o komplexní snímek o autorovi proslulých secesních plakátů nebo monumentální Slovanské epopeje. K vyprávění příběhu posloužily Muchovy vzpomínky psané na malých lístcích, dosud nepublikované deníky, korespondence a autobiografie. Ač umělec zemřel před více než 80 lety, dodnes ovlivňuje výtvarníky po celém světě.

A když nebude možné jít na film do kina, ale Alfonse Muchu byste přesto rádi poznali více, tak si přečtěte biografický román Kankán se svatozáří. Život a dílo Alfonse Muchy, který o svém otci napsal Jiří Mucha.

Foto: Marek Novotný

Tvůrčí tým v čele s režisérem Romanem Vávrou (uprostřed) představuje ve Světě podle Muchy významného umělce v novém světleFoto: Marek Novotný

Žďárskem po stopách Michala Olšiaka

Mamut, Rak nebo Čert? Proslulé betonové sochy Michala Olšiaka (42) najdete na Žďársku a jsou jich tam desítky. Některé mají reálnou předlohu, ale jsou tu i příšery a prazvláštní bytosti. Děti jistě ocení, že sochař rozhodně nebrání na svá díla lézt, a vy velcí budete rádi, že si pro jednou můžete odpustit rčení cesta je cíl. Cílem výletu je totiž Mamlas.

Foto: Profimedia.cz

Kolik soch zvládnete obejít během jednoho výletu? Tohle je Mamlas, a když ne socha, jistě vás okouzlí nádherná vyhlídkaFoto: Profimedia.cz

Stezkou Mezi vinicemi 

Podzim a zvláště ten letošní někteří lidé lépe zvládají se sklenkou vína v ruce. Jestli chcete popíjení spojit s výletem, vyrazte do Velkých Bílovic na jižní Moravu a projděte se nebo na kole projeďte naučnou stezkou Mezi vinicemi. Čekají vás výhledy na velkobílovické vinohrady, návštěvy starých sklepů, degustace a 13 zastávek, na kterých se dozvíte o tradicích, životě vinařů i jednotlivých vinných odrůdách.

Foto: Pawel Uchorczak, Shutterstock.com

Podzimně zabarvené vinice, sklenka bílého a ... No to přece stačí!Foto: Pawel Uchorczak, Shutterstock.com

Babiččina sladká terapie

Michala Jendruchová (41) se v knize Tlustá tak akorát (2019) vypsala z bolavé zkušenosti s anorexií a nyní jí vychází novinka – volné pokračování a také „pohádka pro přepracované ženy“. Hlavní hrdinka přijala svá kila navíc a plní si sny: peče ostošest a natočila vlastní televizní show. Po letech, kdy na lásku marně čekala, si teď může z nápadníků vybírat. A kamarádky její zesnulé babičky vědí naprosto přesně, kdo by se k ní hodil.

Foto: Nakladatelství Práh

Babiččina sladká terapie aneb jeden bláznivý rok, Michala Jendruchová, nakladatelství Práh, 256 stranFoto: Nakladatelství Práh

Dlouhá trať

Po volné románové trilogii (Anežka, Houbařka, Rekonstrukce), kde se autorka věnovala nefungujícím rodinám a traumatům, se čtenáři Viktorie Hanišové (40) můžou těšit na novinku v podobě souboru povídek Dlouhá trať. Opět to není snadné čtení, společným jmenovatelem je totiž sebevražda. Hlavní hrdinové rozmýšlejí, jaký to tady má všechno smysl a jestli má cenu závod doběhnout, když jste v půlce zapomněli, proč vlastně soutěžíte.

Foto: Nakladatelství HOST

Dlouhá trať, Viktorie Hanišová, nakladatelství Host, 190 stranFoto: Nakladatelství HOST

Navždycky

Filmy, seriály, první lásky a hromada čokolády, to je příběh Navždycky od české autorky Olgy Zbranek Biernátové (34) píšící pod přezdívkou Nofreeusernames. Zlepší vám náladu a po dočtení budete mít úsměv na tváři a chuť na sladké. Mei Bradley se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí, miluje svého nejlepšího kámoše Travise a s úhlavním nepřítelem Liamem vede válku od třetí třídy. Dojde na její vysněné rande? Young adult romantika je to pravé, když si chcete u čtení odpočinout.

Foto: Nakladatelství COOBOO

Navždycky, Nofreeusernames, nakladatelství CooBooo, 304 stranFoto: Nakladatelství COOBOO

Hry na podzimní večer

Jste milovníci deskovek a jiných her? S dětmi potrénujte postřeh a reflexy při hře Dobble. Princip je jednoduchý: každé dvě karty s obrázky mají jeden motiv společný. Kdo bude rychlejší?

Když se řekne strategická hra, mnozí se leknou zabitého večera...  Zkuste si ale užít legraci s hrou Krycí jména. Jak jedním slovem napovědět svému týmu jména tajných agentů? Je to svižné a hodně zábavné.

A pokud stolním hrám neholdujete, zkuste zásobník nápadů na aktivity pro sourozence Nechte toho! V knize najdete kromě spousty aktivit na doma i na ven také tipy, jak k dětem přistupovat, jak mezi ně spravedlivě dělit energii apod. Vyrobíte si domácí pexeso, jablečná razítka, písmenkového ježka a lucerny ze skleniček?

Foto: Archiv firem

Sáhnete po Dobble, Krycích jménech nebo prostudujete Zásobník aktivit pro sourozence? Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám